The Great Old Ones - Kadath (2025)

Frankrijk
Label: Season of Mist

1. Me, the Dreamer (10:55)
  2. Those from Ulthar (9:10)
  3. In the Mouth of Madness (7:11)
  4. Under the Sign of Koth (8:46)
  5. The Gathering (1:19)
  6. Leng (15:00)
  7. Astral Void (End of the Dream) (8:54)
avatar van Apollo
Uit het kennismakingsspelletje bleek Frankrijk in 2024 een van de beste landen te zijn als het op nieuwe metal releases aankwam. The Great Old Ones levert vandaag alvast het eerste ijzersterke Franse wapenfeit af en speelt na zich 6 jaar weer in de kijker. Tot dusver het beste album van 2025 en een die zich mogelijk kan opdringen voor het eindejaarslijstje.

Apollo schreef:

Ik ben met eenzelfde gevoel achtergebleven na de eerste luisterbeurt vandaag. Albums van The Great Old Ones richten zich overigens helemaal op de fictieve Lovecraftiaanse fantasy-horror wereld. Zo is dit album geïnspireerd op het uit 1926 stammende The Dream-Quest of Unknown Kadath.

Ergens op internet heb ik even een samenvatting van het plot doorgenomen en ik moet zeggen dat dat wel bijdraagt aan de muzikale beleving van dit werkje. Zeker een aanbeveling dus om je daar in te verdiepen, dat geeft de plaat toch een extra dimensie mee. Voor nu zet ik in op een comfortabele 4* die ik zeker naar 4,5* door zie groeien.

Waar zijn jullie trouwens, ProGNerD, Kondoro0614 en AOVV? Misschien is deze ook iets voor ASman?

avatar van AOVV
ABDrums schreef:
Waar zijn jullie trouwens, ...en AOVV?

IK HEB NET JE BERICHT GELIKET, HEB JE DAT DAN NIET GEMERKT???
Serieus: The Great Old Ones is één van die (talloze) bands die voor eeuwig en één dag op mijn radar een helrood bolletje zullen doen oplichten. Zal er dus zeker een keertje de tijd voor nemen.

avatar van ProGNerD
Geen zorgen, ik meld me morgen...

avatar van Kondoro0614
Ik kom van de week terug na een wandeling ouleh smeh smeh

AOVV schreef:
IK HEB NET JE BERICHT GELIKET, HEB JE DAT DAN NIET GEMERKT???

Vergeef me lieve jongen, het kan de beste overkomen.

avatar van ProGNerD
Ik deel alvast sowieso 4 sterren uit na de 1e luisterbeurt van gisteren, maar vanmiddag staat de volgende sessie gepland, dus...

avatar van ProGNerD
Ik was d'r al bang voor, maar moet er toch echt aan geloven na meerdere luisterbeurten: ½-je erbij => 4,5 *

ProGNerD schreef:

Gaat bij mij ook niet lang meer duren schat ik zo in, typisch zo'n plaat die z'n kracht en schoonheid per luisterbeurt meer en meer prijsgeeft. Het is nog maar januari, ik weet het, maar dit is een serieuze kandidaat voor een plek in de uiteindelijke eindejaarslijst wat mij betreft.

avatar van Kondoro0614
Eerste klapper van 2024, dat is zeker. Maar of hij mee kan liften in mijn eindejaarslijstje moet nog blijken. Ik merk dat het een ongelooflijke lading aan geluid is wat op je afstormt, en dat heeft wel de nodige verwerking nodig. The Great Old Ones is ongelooflijk vet, en met deze nieuwe plaat laten ze wel degelijk blijken dat ze het nog steeds in hun goede muziek te maken. Me, the Dreamer springt er naar mijn mening direct uit, en is een echte smaakmaker. Leng duurt vooral erg lang, en dat zorgt er toch voor dat ik niet echt voluit nog kan genieten van die track, en dat vind ik enigszins wel jammer, je leert er overigens wel aan wennen en ik denk ook dat die track naar verloop van tijd mijn hart heeft veroverend.

avatar van ProGNerD
Deze mag best nog wat meer aandacht krijgen hier, dus als je nog twijfelt, lees vooral: The Great Old Ones - Kadath | Metalfan.nl Review

avatar van namsaap
Lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2025 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

The Great Old Ones komt met Kadath voor het eerst op mijn radar. Getriggerd door de advance-tracks bestelde ik dit album in pre-order bij het label. Ondanks de vele tijd die ik met dit album doorbracht, moet ik bekennen dat het kwartje bij Kadath nooit helemaal is gevallen.

In theorie bevat dit album veel van de ingrediënten die ik gaaf vind in muziek. Echter, op een of andere manier komt de progressieve post-black van The Great Old Ones nooit helemaal bij me binnen.

Voor een deel heeft dit denk ik te maken met de verstikkende productie van dit album, die het beluisteren een vermoeiende zit maakt. Helemaal omdat het album ook nog een fikse speelduur heeft.

En toch blijft het album intrigeren, juist omdat ik genoeg dingen hoor die me aanspreken, vooral in het tweede deel van het album. Under The Sign Of Koth is een bazennummer vol afwisseling, zowel in tempo als in sfeer en ook het instrumentale Leng bevat genoeg wendingen om de speelduur te rechtvaardigen.

Ik ben er nog niet helemaal uit met dit album…., maar ik plus de score voor dit album toch alvast een beetje op.

Score = 79/100

Namsaaps Top 20 van 2025 - MusicMeter.nl