American Gypsy - Angel Eyes (1974)

Verenigde Staten / Nederland

3. Ooh Why Not (4:06)
  4. Golden Ring (4:22)
  5. Lady Eleanor (3:58)
  6. Angel Eyes (3:45)
  7. While It's Cold Outside (4:28)
  8. Stuck on You (2:56)
  9. Let Your Life Lead by Love (3:02)
  10. Tribute to American Gypsy (3:18)
  11. Slip and Slide * (4:11)
  12. Central Station * (3:06)
  13. Don't Give Up * (4:46)
avatar van Dibbel
Wat heb ik deze lang niet meer gehoord (tot nu)
Ik heb deze plaat met een andere hoes en een Amerikaanse persing op het Chess label en die heet gewoon American Gypsy.
Je kunt wel zeggen dat American Gypsy de funk in Nederland heeft geintroduceerd.
Groep komt uit Los Angeles en spelen daar funk in de trant van Larry Graham, Sly & The Family Stone en aanverwanten onder de naam Pasadena Ghetto Orchestra. Er zijn er bij die gespeeld hebben met o.a. Santana, Hendrix, Dr. John en Jefferson Airplane om maar eens wat te noemen.
In 1972 komen ze naar Europa en blijven uiteindelijk steken in Maastricht.
In 1974 nemen ze met Hans van Hemert en Piet Souer deze elpee op.
Angel Eyes ging vooraf als hitsingle in juni 1974. Een funkklassiekertje.
De rest is te kwalificeren als tamelijk vette funk met soul en af en toe een jazzy touch, altijd opgeleukt met veel strijkers, want dat was altijd in de jaren 70. De diep donkerbruine stem van Steve Clisby geeft de songs hier en daar een wat onheilspellende kleur.
Inside Out is een lekrkere slow funk opener, 10000 Miles heeft er wat jazz tussen en zelfs een gitaarsolo (tegelijk met de strijkers!).
Ooh Why Not heeft iets meer rock in zich en ook meezing-gehalte.
Wie het lieflijke folky Lady Eleanor van Lindisfarne kent, moet deze versie eens luisteren, met erg diepe spreekstem gecroond door Steve Clisby. Met resultaat, want haalde ook de Top 40
Kant 2 werd geheel geschreven door Souer en Van Hemert.
While It's Cold Outside is weer funky met veel dameskoortje, wat zomaar in de Kerst Top 100 terecht zou kunnen. Stuck on You is weer meer een soulnummer met veel strijkers net als Let Your Life Lead by Love.
Tribute to American Gypsy is de instrumentale afsluiter en klinkt als een opgevoerd Love Unlimited Orchestra.
In 1984 werd American Gypsy (nog steeds in Nederland) opgeheven.
Volgens mij is deze plaat nooit op CD verschenen (ook niet bij Fonos) en is de LP ook vrij zeldzaam. Meeste kans op rommelmarkt of bij kringloopwinkel lijkt me.

avatar van gaucho
Dibbel schreef:

Ja hoor, er is wel degelijk een CD van verschenen. In 2002 op het Rotattion-label, het Nederlandse budget-label van Universal. Ik vond 'm van de week nieuw in de schappen bij een van de weinige platenzaken die nog over zijn in de regio waar ik woon.
Toch maar meegenomen, vooral ook vanwege de zeldzaamheid, want officieel is die CD niet meer te krijgen volgens mij. Los daarvan heb ik American Gypsy altijd een alleraardigste Nederlandse funkband gevonden. Van Amerikaanse origine, zoals gezegd, en dat hoor je eraan af. Deze mannen hadden al een schat aan muzikale ervaring opgedaan (o.a. Santana en Zappa!, lees ik op Wiki), voordat ze hun bandje vormden en naar Nederland verhuisden.

Ik sluit me aan bij Dibbel's beschrijving van de nummers: typische, maar bovengemiddelde jaren '70-funk, waarbij me nog opvalt dat die lage zangstem van Steve Clisby hier en daar wel wat wegheeft van Sly Stone. En dat is ook niet verkeerd natuurlijk.

Wat me intrigeert aan die Rotation-CD is dat-ie behalve het reguliere album niet minder dan 10 (!) bonusnummers bevat, die - op één na - volgens het boekje allemaal opgenomen zijn in 1975, een jaar na het hitsucces van Angel eyes en Lady Eleanor.
Toch kon ik bergens op internet iets vinden over een tweede album uit die periode (ik heb het dan niet over hun Killroy-LP uit 1981). Wel is één van die bonusnummers, Central Station, ooit op single verschenen en haalde in NL zelfs nog de tipparade. Maar zou de rest gewoon wel opgenomen zijn maar nooit officieel uitgebracht? Wie o wie weet het antwoord daarop?

Het laatste nummer op die CD is trouwens de single-versie van I'm OK, you're OK, dat de Gypsies in 1979 zowaar een Amerikaanse discothekenhit opleverde. Ook leuk om te hebben. Ik kende ''m van vroeger, al viel het nummer me bij herbeluistering toch iets tegen.

avatar van Dibbel
Verrassend die CD. Dien eens een correctie in dan.
Ik zal er dan toch eens naar op zoek gaan, ook al zijn er ook hier in de regio nauwelijks platenzaken meer.
Ik heb trouwens ook nog een 7"-singeltje van hun. Yo Yo uit 1977. Deze zal dan ook wel op die CD staan, neem ik aan.

avatar van gaucho
Dibbel schreef:

Nee, gek genoeg niet. Dat nummer heb ik ook ooit nog op single gehad, en is volgens mij alleen maar in die vorm uitgegeven. Heb het even nagekeken: die single is destijds uitgegeven door Negram/EMI, en al hun andere werk staat op het Philips-label, ook die latere single uit 1979. Daar zal het wel door komen. Tja, marketing-beleid van platenmaatschappijen....

Tip: volgens mij is die CD officieel out-of-print, maar ik zie net dat ze 'm bij bol.com nog aanbieden via een partnerverkoper. Volgens mij dezelfde als waar ik 'm in de winkel gekocht heb. Hopelijk heb ik niet net het laatste exemplaar meegenomen. Hoewel, dan zouden ze dat na ruim een week toch hebben moeten aanpassen? Succes!

bol.com | Angel Eyes (speciale uitgave), American Gypsy | Muziek

Ik heb de bonustracks toegevoegd. Die zullen er binnenkort wel op staan.

gaucho, die bonustracks zijn inderdaad de tracks van hun tweede album dat, met ‘Central station’ als voorproefje, in 1975 uitgebracht had moeten worden. Die is uiteindelijk op de plank blijven liggen en pas met deze cd voor het eerst uitgebracht. Dat 1975-album staat inmiddels ook los op Spotify. Goed album, jammer dat die destijds nooit op vinyl is uitgebracht! ^Tim

avatar van captain scarlet
Fijne afwisselende funk/soulplaat met wat jazzinvloeden. Had deze al lang niet meer gehoord.
Kwam er onlangs bij een opruimactie pas achter dat ik hem nog op (hier en daar wat krakend) vinyl had.
Vooral kant 1 bevalt me prima.