Tröckener Kecks - Eén op Eén Miljoen (1987)

Label: Torso

1. 1:1.000.000 (2:50)
  2. Nu of Nooit (3:35)
  3. Vannacht (4:25)
  4. Zonde van de Tijd (2:50)
  5. Diep in Mijn Hart (3:00)
  6. Dag en Nacht (3:00)
  7. Olie in het Vuur (2:55)
  8. Achter Glas (6:25)
  9. Tango aan Zee (4:10)
Vannacht en Achter Glas hoort tot de top van wat ze gemaakt hebben. Mooie teksten en voelbare spanning in die nummers.

avatar van Xel
Xel
20 jaar geleden (meisje).... Eén op Eén Miljoen!
Volgens mij mijn favoriete NL-talige album. Terwijl ik de Kecks echt het meest wist te waarderen op het podium. (Ik heb ze echt een stuk of tien keer live mogen aanschouwen).

Opening is sterk met lekker punky titelnummer gevolgd door dé klassieker onder de Kecksklassiekers: Nu of Nooit! Het weet me na 20 jaar nog steeds tot bewegen te brengen. En ik swing echt niet meer altijd en overal, we worden ouder namelijk.
Vannacht is misschien net even het minste nummer, maar er zit toch een zekere spanning in de muziek en de tekst.
Maar dan volgt er weer een sterke reeks: zonde van de tijd is zeer top, diep in mijn hart is goed, dag en nacht weer super.
Olie op het vuur valt een beetje weg in dit geweld, en zeker als er nog een fenomenaal einde komt in de vorm van achter glas en tango aan zee..... Meesterlijk!!!!

Zeer sterk! Met >TK kwam Kecks met nog een zeer goede cd op de proppen. Die en deze draai ik nog zeer regelmatig.

4,5* (En dat is hoog voor mij!)

avatar van Leeuw
Achter glas , Nu of Nooit en Tango aan Zee zijn echt de juweeltjes geworden als ze optraden. Denk dat ik in totaliteit tegen de 100 bezzochte concerten aanzit. Kan nog steeds geen band vinden die ook maar enigszins in de buurt komt van de combinatie rauw-tekst-en 2,5 uur je uit de naad werken op het podium..

avatar van Twinpeaks
Geweldige plaat van de Kecks.Alles valt samen: heerlijke stuwende muziek icm teksten die door hun eenvoud toch de status van literair zouden kunnen bereiken.Bleke Jet(Achter Glas)is de parel hier en ook tijdens de concerten een veel gevraagd en gespeeld nummer.De mystiek spreekt iedereen aan,die de Kecks een warm hart toe draagt.Geen missers op dit album,of het moet Olie in het Vuur zijn ,die een beetje ondersneeuwt,maar ach een kniesoor die daar op let.Kecks anthem Nu of Nooit is hier ook vertegenwoordigd en blijft zoveel jaar na dato ook nog fier overeind.De afsluiter Tango aan Zee was jaren de ultieme afsluiter van concerten,mede door de zin :Ik denk dat ik nog niet naar huis kom.Top plaat van een top band

avatar van De Ulk
Schitterend, alle nummers goed, met als hoogtepunt Achter Glas. Elke keer als ik dat nummer weer hoor ben ik tot tranen geroerd.

avatar van wendyvortex
Achter Glas is prachtig, maar vind het wel een kleine beetje plagiaat.
(Stille Willie-BB Band)

Tja, dan kun je ook zeggen dat het vergelijkingen heeft met Roxanne van The Police.

avatar van WesleyX16
Ik mag maar 2 favoriete kiezen. De andere 2 zijn Vannacht en Achter Glas.

Voor een band als Tröckener Kecks blijf ik een zwak houden.
Mijn eerste kennismaking was hun verzamelaar Hotel Nostalgia.
Hier werden oudere nummers in een nieuw jasje gestoken.
Mijn conclusie was duidelijk.
Zo snel mogelijk op zoek gaan naar de albums De Jacht en Een Op Een Miljoen.

Een Op Een Miljoen is wisselvallig.
Het is een combinatie tussen de gevoelens van Rick De Leeuw.
De eeuwige puber, op zoek naar echte liefde.
Zijn inspanningen tijdens de schooltijd.
En net als die andere band De Dijk; het nachtleven van Amsterdam.
De zelfkant van het leven.
Op Nu Of Nooit hoor je voor het eerst Frédérique Spigt in haar moerstaal zingen.
Gelukkig besluit ze om dit voort te zetten.
Er zijn twee nummers die er verder positief tussen uit springen.

Vannacht heeft dat geweldige dreigende sfeertje.
Als je het de eerste keer hoort wordt je al gepakt door de tekst.
Vanaf de eerste zin weet je dat dit nummer een vervelende wending zal krijgen.
De gevolgen van een aanslag worden hier goed vertaald.
De angst waar we ons de laatste paar jaren steeds meer bewust worden.
Hoe actueel kan een song blijven.

Achter Glas vind ik ook zeker een hoogtepunt.
De legende van Bleke Jet.
Een prostitué die om komt in de brand.
Aangestoken door een echtgenoot van een klant.
Als geest probeert ze mannen met de neiging tot vreemd gaan op het juiste pad te krijgen.
Muzikaal fraai omlijst.

Ze zijn helaas al weer een tijdje gestopt.
Rick De Leeuw is zijn pubertijd ontgroeit.
Binnen een paar jaar veranderd in een oude grijze wijze man.

avatar van WesleyX16
wendyvortex schreef:
Achter Glas is prachtig, maar vind het wel een kleine beetje plagiaat.
(Stille Willie-BB Band)

Ik moest inderdaad denken aan Achter Glas, toen ik Stille WIllie hoorde. Maar van wie is Stille Willie eigenlijk het origineel. Henk Wijngaard of de BB Band?

Over plagiaten gesproken.... Ok... maar gelukkig gaan de Tröckener Kecks niet naar het Eurovisie Songfestival.

avatar van EttaJamesBrown
Al bijna 7 jaren niets meer over dit album geschreven. Hoe klein is die kans bij 47.000 gebruikers?

avatar van spoiler
De Kecks beginnen in de vergetelheid te raken. Buiten het ene hitje Met Hart en Ziel hoor je er nog weinig van.
Jammer, want ik heb ze veel live gezien.

jakkepoes
Prachtige teksten. Vaak live gezien bij mij in de regio. Heemskerk en omstreken. Altijd een feestje om bij te wonen met Theo Vogelaars en Rick de Leeuw.

kleine man
jakkepoes schreef:

En de onvermijdelijke drumsolo van Leo Kenter (met handdoek over het hoofd). Alle concerten leken op elkaar (behalve dan steeds wat nieuwe nummers na een nieuw album), maar dat was juist de kracht. Je wist wat je krijgen zou, en je kreeg het gewoon. Mooie tijd, zeker eind tachtiger jaren. (Eigenlijk sinds 1992 niet meer gezien, maar daarvoor keer of 15.)