Mosaic is het nieuwste album van de Oostenrijkse artiest Fennesz, uitgebracht in 2024. Op dit album combineert hij gitaarspel met elektronische klanken. De muziek op Mosaic is sfeervol en meeslepend. Fennesz speelt met lagen van geluid, die samen een soort mozaïek vormen van melodieën en texturen, Voor mij een ksnnismaking met deze artiest waarvan de voorgaande albums goed zijn ontvangen. Weer iets erbij op mijn to-do lijst dus.
Heliconia begint met rustige, omhullende klanken die een serene sfeer creëren. Na verloop van tijd verandert het in een meer minimalistisch en donker geluid, wat een gevoel van spanning en diepte toevoegt. Met een lengte van meer dan negen minuten neemt het nummer de luisteraar vervolgens mee op een uitgebreide reis door verschillende muzikale landschappen. (7)
"Love and the Framed Insects" heeft een dromerige sfeer, met zowel ruwe als mooie geluiden. Halverwege is er een korte uitbarsting van geluid, die de luisteraar verrast. (7)
Personare (latijn voor zingen) begint met ruwe keyboardklanken, vergelijkbaar met het geluid van een machine. De muziek op de achtergrond klinkt dreigend. Halverwege verandert het nummer plotseling van structuur, wat een interessant contrast biedt. (7)
A Man Outside is het meest minimalistische en ingetogen nummer van het album. Het zit vol met atmosferische geluiden. Soms hoor je slechts een dunne laag ruis of wat klikgeluiden (6)
Patterning Heart heeft een statige, bijna klassieke sfeer, met minder nadruk op ruis en meer op melodie. Het nummer bevat lange drone-achtige klanken die samen een grotesk geluidsbeeld vormen. Let op de subtiele veranderingen en echo's! (7,5)
Goniorizon is het afsluitende nummer. Dromerige soundscapes voeren de boventoon. Het meest eentonige, het meest toegankelijke maar ook het meest rustgevende stuk op het album. (8)
Mosaic is een sfeervol en gelaagd album dat laat zien hoe Fennesz gitaar- en elektronische geluiden samenbrengt tot een unieke luisterervaring. Elk nummer biedt zijn eigen sfeer, variërend van sereen en dromerig tot donker en minimalistisch. Het album is perfect voor wie wil ontspannen en wegdromen. Een aanrader voor liefhebbers van experimentele muziek en soundscapes!
Waardering: 7,2