Mijn album van het jaar 2024. Ik vind het moeilijk te omschrijven wat het nu zo goed maakt, maar herinnerde me dat
EvilDrSmith al een uitmuntende poging deed in het topic
Reis rond de wereld - Album top 20, waar we afgelopen november diverse eilandstaten waaronder Réunion aandeden:
EvilDrSmith schreef:
Ook slechts vier nominaties, maar tweemaal een eerste, eenmaal een tweede en eenmaal een derde plek: bekend maakt bemind. Was haar debuutalbum al een opvallende plaat en verwierf het terecht een plek in de Top 20, deze derde plaat van haar, verschenen in februari dit jaar, is een heel grote avontuurlijke stap voorwaarts. Een emotionele mix van traditie, chanson, jazz en bovenal experiment met daarin een hoofdrol voor stemmige pianoakkoorden, donkere trombonegolven en melancholische en/of vervreemdende zangpartijen die de ene keer aan de chansontraditie van Edith Piaff doen denken, een andere keer bijkans aan een tonaal zingende Diamanda Galás. Net als de eerder genoemde Danyèl Waro doet ook zij aan fonnkèr: een Réunionese versie van poetryslam.
'In Utero Militari' is een van de indrukwekkendste nummers die ik dit jaar heb gehoord, werkelijk bloedstollend: