Brainstorm - Plague of Rats (2025)

Duitsland
Label: Reigning Phoenix

1. Beyond Enemy Lines (6:37)
  2. Garuda (Eater of Snakes) (4:17)
  3. False Memories (4:18)
  4. The Shepherd Girl (Gitavoginda) (3:33)
  5. Your Soul That Lingers in Me (4:22)

met Elina Siirala

6. Masquerade Conspiracy (4:41)
  7. From Hell (4:13)

met Alexander Krull

8. The Dark of Night (5:16)
  9. Crawling (4:38)
  10. Curtains Fall (3:41)
  11. Celebrate Youth * (3:55)
avatar van ShadowGallery79
Gisteren deze band live zien spelen in Harderwijk. Wat een geweldig optreden was dat. Een aardige bak herrie op geweldige manier gebracht. De zanger is live ook erg goed. Na afloop ook direct de cd gekocht en ook al meerdere keren beluisterd. Dr staan echt een aantal goede nummers op.

Een mooie 8 maakt 4*

ShadowGallery79 schreef:

Een mooie 8 maakt 4*

Ja was een mooi optreden inderdaad en wat is Andy B. Franck (naast de verder geweldige spelende band) toch een geweldige publiekstrekker naast het feit dat hij ook live zijn zangkwaliteiten volledig beheerst en daardoor net zo goed klinkt als op de studio-albums. Wat mij betreft één van de betere metalzangers! Best geinig ook dat uitgerekend deze geweldige band letterlijk om de hoek van mijn woonplaats (Zeewolde) heeft gespeeld. Echt top!!

Plague of Rats is tevens ook wederom weer het zoveelste geweldige album wat de band heeft afgeleverd onlangs. Werkelijk toch wel een prestatie, gezien de indrukwekkende discografie en het feit dat al het werk van deze band als zeer consistent beschouwd mag worden. En alleen dat al verdiend een pluim!

Brainstorm is wat mij betreft één van de betere metal-bands van dit moment.

avatar van ShadowGallery79
CorvisChristi

Dan speelde jij inderdaad een thuiswedstrijd als je in Zeewolde woont. Voor mij was het een dik halfuur rijden dus ook heel goed te doen.

Eigelijk kwam ik voornamelijk voor Signum Regis maar de zanger maakte er een puinhoopje van waardoor ik Signum zwaar vond tegenvallen. Hun huidige zanger kon wegens omstandigheden niet mee waardoor ze hun oude zanger hadden meegenomen. Volgens mij was die aardig onder invloed van het 1 en ander.

Gelukkig redde Brainstorm de avond. Ik kende de band al wel een beetje maar ik wist niet dat ze zo goed waren. Zoals gezegt de zanger is een klasse appart. Wel jammer voor de band dat het niet heel drukbezocht was.

CorvisChristi (crew)
ShadowGallery79, het is inderdaad wel eens verfrissend om niet naar 'verweggistan' te hoeven rijden om gedenkwaardige en favoriete bands/artiesten te zien .

Signum Regis had ik tot voor kort nog nooit van gehoord en vond ik eerlijk gezegd maar weinig aan helaas daardoor niet memorabel. De oude zanger had duidelijk iets te diep in het flesje bier gekeken inderdaad.

Brainstorm heeft een puik optreden afgeleverd die boeide van de eerste tot de laatste seconde. Eigenlijk zou deze band veel groter moeten zijn, vanwege de kwaliteit die ze leveren. Echter is het genre metal waarin de band opereert, zou ongelooflijk groot, dat Brainstorm echt moeite moet doen om op te vallen. Ze verdienen het in ieder geval wel. Blij in ieder geval ze eindelijk live gezien te hebben

Plague of Rats draait inmiddels al aardig wat rondjes in de CD-speker. Een puik album wederom!

CorvisChristi (crew)
Ik hou er wel van: bands die de traditie van onvervalste en traditionele heavy power-metal in ere houden en niet zullen of willen afwijken van die formule. Als het werkt, is het goed toch? Vooral als de band in kwestie, in dit geval Brainstorm, al jaren garant staat voor het leveren van steevast goede albums. Zo ook dus deze Plague of Rats, een album die weer volstaat van stevige metal-nummers waarin in veel gevallen het meezing-gehalte hoog ligt, gezien de ongelooflijk aanstekelijke refreinen die stuk voor stuk opduiken in de 10 nummers (11 op de limited edition) die het album rijk is.
Stevig gitaarwerk, heerlijk solowerk, een stuwende ritmesectie en een iconische frontman in de vorm van Andy B. Franck vormen de basis van Brainstorm en weten me keer op keer weer te verbazen met het ene na het andere memorabele metal-album.
Nergens, maar dan ook nergens valt er vernieuwingsdrang te bespeuren op deze alweer 14de langspeler van deze sympathieke band, maar dat is ook helemaal geen enkel punt, gezien de kracht van de band om hele fijne, prettige en aanstekelijke metal-nummers af te leveren. Brainstorm biedt betrouwbare kwaliteit voor de fans van dit soort metal, waarvan je onderhand zou denken dat deze specifieke formule al volledig uitgekauwd is. Hoe knap is het dan dat anno 2025 het nog steeds mogelijk is om goed, fris en fruitig voor de dag te komen met een album als Plague of Rats. Laat het maar aan Brainstorm over!

Wederom komen er op dit album weer metal-anthems voorbij die zo aanstekelijk en verslavend werken, dat het niet moeilijk is om dit album op repeat te zetten.
Uiteraard is het ene nummer wellicht nét wat beter dan de ander, maar dat is puur een kwestie waar je voorkeur naar uit gaat. Persoonlijk krijg ik geen genoeg van tracks als de geweldige opener "Beyond Enemy Lines", het energieke "False Memories" of wat te denken van het retestrakke "Masquerade Conspiracy". Andere toppers die er ook zeker niet voor onder doen zijn "Garuda (Eater of Snakes)", "The Shepherd Girl (Gitavoginda)" en "Crawling".
Er zijn verder nog wat prima gastbijdragen van Elina Siirala (Leaves' Eyes / Angel Nation) en Alexander Krull (tevens Leaves' Eyes en Atrocity), die nog wat extra 'schwung' en kleur aan de specifieke nummers geven waarop ze te horen zijn.

Concreet is Plague of Rats weer een erg fijn album geworden. Een album waarmee Brainstorm bewijst, nog lang niet uitgeblust te zijn. Op naar album nummer 15 .