NEDXXX - NEDXXX (2019)

7. Ned XXX 7 (3:31)
  8. Ned XXX 8 (2:16)
avatar van Slothrop
geplaatst:
Het concept van de anonieme band is niet nieuw. De bandleden gaan dan schuil achter pseudoniemen, of er is zelfs helemaal geen lineup bekend. "NEDXXX" gaat echter nog net een stapje verder. Dit project heeft namelijk niet eens een bandnaam of zelfs een echte albumtitel. De naam NEDXXX is simpelweg het catalogusnummer van het label, in dit geval het legendarische Norma Evangelium Diaboli.

Geen ruimte voor ego's hier dus, en alle aandacht voor de muziek en de boodschap. Hoe klinkt het dan muzikaal?
Overdonderend, zou je kunnen zeggen. De drums zijn prominent aanwezig en doen helemaal hun eigen ding. Hier overheen klinken overstuurde gitaren en hysterische vocalen, die afgewisseld worden met een groot aantal samples. Die samples kan ik niet goed verstaan, maar klinken op het eerste gehoor als toespraken van Amerikaanse televangelisten over de aard van het Kwaad.

Dit zijn de enige momenten waarop de sonische storm van dit album even gaat liggen en je weer een beetje op adem kunt komen. Er is ogenschijnlijk geen structuur, geen houvast in deze muziek. Het deed me af en toe denken aan Deathspell Omega ten tijde van FAS. Misschien niet geheel verwonderlijk, want het gerucht gaat dat er DSO-leden bij NEDXXX betrokken zijn.

Ik vind dit absoluut een intrigerend album, maar in al zijn chaos ook een beetje too much. Ik begin voorzichtig met 3,5*.