The Big Deal - Electrified (2025)

Servië
Label: Frontiers

1. Survivor (3:03)
  2. Like a Fire (3:00)
  3. Fairy of White (3:47)
  4. Better Than Hell (4:06)
  5. Broken Wings (3:55)
  6. Don't Talk About Love (3:03)
  7. Burning Up (3:31)
  8. Coming Along (3:04)
  9. They Defied (4:23)
  10. More Than a Man (3:22)
  11. Break Down the Walls (3:15)
  12. Dare to Dream (3:51)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Snotverdorie, wat een lekker plaatje is me dit zeg, in meerdere opzichten !

Na het hele fijne debuut First Bite, komt het Servische gezelschap The Big Deal met hun tweede album Electrified en eigenlijk is alles wat ik te melden had over de debuutplaat, tevens van toepassing voor deze opvolger.

In ruim 40 minuten jagen de heren en dames van The Big Deal er twaalf ongelooflijk aanstekelijke hardrock-nummers doorheen, met hier en daar een snufje metal, maar zeker ook progressieve rock.
E.e.a. komt door het geweldige gitaar- en keyboardwerk van het echtpaar Srdjan en Nevena Brankovic, die eigenlijk op ieder nummer wel een spectaculair, muzikaal duel met elkaar aan gaan.
Ook zijn het her en der de verrassende toevoegingen en invalshoeken binnen de nummers, die de doorgaans wellicht niet al te originele muziek, juist vanwege deze interessante muzikale omlijstingen, naar een hoger plan tillen.
Goede voorbeelden zijn het slotstuk van "They Defied" waarbij de muziek spontaan een compleet andere wending krijgt; de muziek veranderd plotsklaps en lijkt te veranderen in een totaal ander nummer, maar door de vloeiende manier waarop de verschillende stukken samenkomen, past het juist zo wonderlijk binnen de muziek en zorgt voor een geweldig slot.
Ook het begin van "Dare to Dream" steekt heel wonderlijk in elkaar en vloeit prachtig over in het hoofddeel van het nummer.
En zo zitten er nog wel meer van dat soort muzikale verrassingen, maar nergens klinkt het geforceerd of gezocht. Alle vondsten dienen ter verdienste van het nummer en het werkt.

Verder zijn de vocalen van Nevena Brankovic (ja, naast keyboard spelen kan ze ook een flink goed potje zingen) en Ana Nicolic de centrale spil van het album. Duidelijk is hier talent te horen en de dynamiek dat er twee zangeressen de longen uit hun lijf staan te zingen, zorgt voor behoorlijk wat extra impact.
Tot slot is de ritmesectie, bestaande uit drummer Marko Milojevic en nieuwkomer Nikola Mijic op basgitaar, de verdere stuwende kracht van de band die de nummers de 'powerpunch' geven die ze nodig hebben.

Ook Electrified is net zoals First Bite een behoorlijk consistente plaat. De term 'all killer no filler' is hier dan ook flink van toepassing; het album verveelt werkelijk geen seconde!
Het is een vrolijke, stevige rockplaat waarin de speelse uitstapjes naar pop, hardrock, metal en progressieve rock een hele fijne combi vormen.
Alle nummers zijn al vrij snel niet meer uit je kop te branden, maar dat is alleen maar een pluspunt, gezien het allemaal heel aangenaam wegluistert.
Als ik dan al hoogtepunten kan noemen, dan zijn dat in ieder geval "Fairy of White" (ondanks dat het couplet wel héél erg lijkt op "Bye Bye Beautiful" van Nightwish) en de al eerder genoemde "They Defied" en "Dare to Dream".
Ook opener "Survivor" en het springerige "Like a Fire" zijn zeer verdienstelijk, maar joh...alles aan dit album is de moeite waard.

Hou je dus van hele vlotte en stevige, goed doordachte (hard)rock met invloeden van Europe, Journey, Nightwish en ABBA, twijfel dan geen seconde, maar bijt je dan vast op deze 'second bite' van The Big Deal getiteld Electrified, één van de betere rockalbums die ik dit jaar heb gehoord.

En oh ja, net zoals bij het eerste album, zijn de videoclips die voor een aantal nummers zijn opgenomen, ook wel even het bekijken waard !