John Sebastian - Cheapo-Cheapo Productions Presents Real Live (1971)

Folk / Rock
Label: Reprise

1. Mobile Line (Gonna Carry Me Away from the Bull Frog Blues) (1:25)
  2. Lovin' You (1:30)
  3. Fishin' Blues (2:20)
  4. Younger Girl (2:35)
  5. Did You Ever Had to Make Up Your Mind (1:58)
  6. Rooty-Toot (1:33)
  7. In the Still of the Night (I Remember Paris) (2:16)
  8. Blue Suede Shoes (1:32)
  9. Nashville Cats (2:05)
  10. Waiting for a Train (2:25)
  11. My Gal (2:33)
  12. Younger Generation (2:45)
  13. Darlin' Be Home Soon (3:20)
  14. Blues for Dad & JB's Happy Harmonica (3:05)
  15. Amy's Theme (1:38)
  16. Goodnight Irene (4:14)
avatar van nlkink
Toen John Sebastian in de zomer van 1968 uit The Lovin' Spoonful stapte begon hij meteen aan zijn eerste solo album, dat dan zou moeten worden uitgebracht bij Reprise. De release werd echter bemoeilijkt omdat de platenmaatschappij het album onder de naam van The Lovin' Spoonful wilde uitbrengen, maar dat zag John Sebastian niet zitten. Die trok zich terug uit de bewoonde wereld en ging in de natuur in een tent wonen, een situatie die naar eigen zeggen een klein jaar heeft geduurd. In 1969 werd hij benaderd om een set te spelen op Woodstock. Dat succesvolle optreden bracht alsnog het balletje aan het rollen en Sebastians' eerste solo album werd alsnog uitgebracht, maar niet zonder dat MGM op basis van een iets mindere copy van de mastertape ook een album uitbracht. Zo bevond Sebastian zich ineens in de situatie dat hij met zichzelf aan het concurreren was.
Bij MGM had men ook nog een paar tapes liggen met livemateriaal van John Sebastian. Tegen de zin van Sebastian werd daar ook een album uit samengesteld om snel te cashen op de Woodstock faam die het optreden had opgeleverd.
Sebastian's reactie was om dan maar zelf wat live-optredens op te nemen en daar samen met Reprise een album van samen te stellen. Een korte tour van een zestal dates was genoeg om Cheapo-Cheapo Productions Presents Real Live samen te stellen en de wind uit de zeilen te halen bij MGM's John Sebastian Live.
Cheapo-Cheapo Productions Presents Real Live laat een eclectische mix horen van oude folk songs, een mooie selectie van Sebastian's eigen werk en wat oude rock 'n roll covers. John Sebastian laat zich af en toe begeleiden door een toetsenist maar verder blijft het erg sober. Dat neemt niet weg dat je kunt horen dat zowel het publiek als John Sebastian het bijzonder naar de zin hadden. Zelf heb ik de Collector's Choice CD reissue uit 2006. Helaas geen uitgebreide remaster maar wel met een booklet met uitgebreide liner notes en het complete verhaal verteld door John Sebastian zelf. Dat dit album een beetje is ondergesneeuwd in de discografie van John Sebastian is ook deels te wijten aan het feit dat hij bij dit album wederom concurrentie had van MGM's inferieure live album. M.i. onterecht.