Bökkers - Live en Onbesoesd (2023)

Alternatieve titel: Live Opgenomen in de Lantaarn Hellendoorn

Label: Goomah

1. Baat het Niet Dan Schaadt het Niet (3:48)
  2. Het Geet Hier Spoken (5:04)
  3. Elke Godvergetten Dag (3:59)
  4. Bie Moe (3:57)
  5. Iederene Hef een Reden (2:57)
  6. Wat Zol E Toch Maken (5:33)
  7. Wanneer Geven Wi-j de Strijd Op? (3:52)
  8. Beugels (2:56)
  9. Drumsolo (1:49)
  10. Helderop (2:48)
  11. Morattamottamotta (5:53)
  12. Pien in Mien Harte (3:25)
  13. Daldeejen (5:15)
  14. Jezus (3:39)
  15. Svetlana (2:53)
  16. Kats Noar de Kloten (2:44)
  17. Het Is het Mooiste as Ze Jong Bint (4:11)
  18. Brommers Kieken (3:10)
  19. De Neuze (5:25)
  20. Roxanne, Goed Geil en Niet Bange (2:50)
  21. Toedoedietap (3:47)
  22. Annie Uut de Bochte (5:57)
avatar van Izzy Maurice
In 2023 bracht de band Bökkers een dubbel live LP uit op oranje vinyl. Ik zag dat er bij deze plaat "Live en Onbesoesd" nog geen berichten zijn geplaatst daarom trap ik maar af.

Bökkers heeft de afgelopen 13 jaar al een stapel goede platen uitgebracht maar is daarnaast een band die je vooral ook live moet zien. Als randstekelijk fan komen ze niet vaak bij mij in de buurt spelen maar aan het einde van 2024 was het eindelijk wel weer eens raak en was ik er uiteraard bij in Paradiso. Wat een feest was dat voor de liefhebbers van onbesoesde rock & roll zoals het tegenwoordig nog maar weinig wordt gemaakt en daarom des te lekkerder binnenkomt.

De band is opgericht in 2010 en heeft sinds 2021 (uiteraard met uitzondering van voorman Henk-Jan Bökkers) een compleet nieuwe bezetting. Bökkers in deze nieuwe bezetting heeft vooralsnog geen studio album uit (wel wat losse nummers / singles) maar is wel in volle glorie te horen op deze rockende live LP opgenomen in de Lantaarn in Hellendoorn. De band Bökkers beheerst de edele kunst van het høken als geen ander, net als overigens het vrij jonge publiek in Paradiso waar het er heerlijk ruig maar feestelijk aan toe ging.

Op de LP's van "Live en Onbesoesd" staan maar liefst 19 nummers, op de Spotify versie zelfs nog wat meer. Nummers over rock & roll avonturen gebracht in smeuïg Sallands dialect die samen min of meer een greatest hits vormen van de beste Bökkers kneiters. Daarmee is het een perfecte weergave van een avondje Bökkers live.

De plaat knalt uit de startblokken op Kant A met de rockers "Baat Het Niet Dan Schaadt Het Niet" en "Het Geet Hier Spoken" en weet die energie gedurende het optreden vast te houden. Kant B opent met het geweldige "Daldeejen" wellicht het meest høkbare nummer van Normaal. Ik heb vele Normaal concerten gezien waar dit ruige nummer allang niet meer op de setlist stond en daarom extra leuk om Bökkers hierop los te horen gaan. Daarna volgt "Iederene Hef Een Reden", de Matt Simons cover waarmee Bökkers al jaren mee in de Top 2000 staat. Op Kant C en D blijven de hits maar komen zoals "Marattamottomotto", "Svetlana", "De Neuze" en "Annie Uut De Bochte".

Deze plaat beveel ik dan ook iedere liefhebber van onbesoesde rock & roll van harte aan, net als het meemaken van de Bökkers ervaring live. Ik heb echt genoten van de band in Paradiso, de ritmesectie bijvoorbeeld is steengoed. Net op het moment dat ik dacht die drummer (Stef Hoekjen) lijkt best op de jonge Frank Beard en die bassist (Bart Petter) verrek dat is net de jonge Dusty Hill zetten ze samen een stukje "La Grange" van ZZ Top in, hoe mooi is dat? Maar ook de andere mannen in de band, pianist Jeroen Sweers, zanger/gitarist Henk-Jan Bökkers en gitarist Jim Zwinselman (ajb 2 keer hardop uitspreken op de melodie van Vrouw Haverkamp ) zijn uitstekende muzikanten. Het bier en de nozem shotjes vlogen in het rond en na afloop rijkte de plastic glazen troep tot ver boven de enkels.

Het Paradiso concert had heel veel overlap met deze live LP waarvan de meeste nummers inmiddels al vele jaren oud zijn. Daarom is het de hoogste tijd is voor nieuw werk dat er gelukkig ook aan gaat komen in 2025. Ik verheug me er op !

avatar van rider on the storm
Izzy weet het prima te verwoorden. Zelf ben ik twee jaar geleden van de Randstad verhuisd naar Enschede. Bokkers heb ik inmiddels twee keer live gezien en man oh man wat een onmeunig goeie band. Dit album (net als het vorige live album luister ik met veel plezier. Het album wisselt keiharde rock ‘n rol af met enkele mooie rustmomenten. Ik hoor een band die met veel plezier de zaal platspeelt. Ik wordt er vrolijk van en krijg daarnaast enorm veel energie en zin om te feesten.
Topplaat!!!!!

Vergeet ook niet de studioalbums , er is er net weer eentje uit (Zeum 2025) en ook die is niet te versmaden.

Zeum het nieuwe album van bökkers haalt het niet bij de voorgangers. Blikken echo geluid , rock & roll waar over na gedacht moest worden , zo komt het op mij over (nu dan). Klinkt als dat meneer Bökkers ook helaas voor de commerciële bijl gevallen is net zoals vele anderen bands.