Emma-Jean Thackray - Weirdo (2025)

Jazz / Pop
Label: Brownswood

1. Something Wrong with Your Mind (0:31)
  2. Weirdo (4:39)
  3. Stay (4:23)
  4. Let Me Sleep (4:55)
  5. Please Leave Me Alone (0:47)
  6. Save Me (4:51)
  7. Maybe Nowhere (5:14)
  8. What Is the Point (1:47)
  9. Black Hole (4:12)

met Reggie Watts

10. In Your Mind (0:50)
  11. Tofu (2:13)
  12. Fried Rice (1:06)
  13. Where’d You Go (4:43)
  14. Wanna Die (2:41)
  15. Staring at the Wall (2:06)
  16. I Don’t Recognise My Hands (1:08)
  17. It’s Okay (3:31)

met Kassa Overall

18. Remedy (3:35)
  19. Thank You for the Day (4:29)
avatar van Choconas
Dit album is zojuist op de mat geploft, ik kan niet wachten om hem in zijn geheel te beluisteren! Ik heb hier echt reikhalzend naar uit gekeken! Zeer benieuwd naar dit album na het meesterlijke Yellow uit 2021.

avatar van Brunniepoo
Ook wel benieuwd naar. Ze speelde er afgelopen week al het een en ander solo van en dat klonk best goed, maar ben benieuwd naar de bandversies.

avatar van Choconas
Band is een rekbaar begrip natuurlijk, maar volgens mij bespeelt EJT ook op dit album alle instrumenten zelf.

avatar van VDB79
Heerlijke energieke mengelmoes die rijkelijk put uit Jazz, Soul, R&B, Hiphop en Afrobeat maar wel qua structuren trouw blijft aan de popmuziek en dus makkelijk in het gehoor ligt. In de afsluiter hoor ik ook wel iets terug van Lady Blackbird op haar laatste album.
Ken deze artiest van Blue Note Re:imagined (2020) , een compilatie van UK jazz artiesten met herinterpretaties van Blue Note classics.

avatar van Brunniepoo
Choconas schreef:

Ah kijk, dat merk je dus niet als je het album op Spotify luistert zonder liner notes erbij. Desondanks: fijne plaat!

avatar van Choconas
Ik zie nu ook dat ze in de videoclip voor Wanna Die met een volledige band bestaande uit Emma-Jeans optreedt: Wanna Die. Deze enige andere persoon die je in de clip ziet, is haar labelbaas Gilles Peterson.

avatar van Edgar18
Het album luistert lekker weg, maar wordt nergens echt bijzonder. Fijne achtergrondmuziek tijdens dit prachtige voorjaar.

avatar van Mjuman
Als ik alleen op de hoes zou afgaan, zou ik dit niet gaan beluisteren - een of ander 'obscuur' indie-album zou'k denken. Echter, de naam Emma-Jean Thackray rings a bell.

Hoorde haar met band op een van de eerdere Footprints-edities (ik meen 2022) - daar speelden toen nog 2 andere bands uit de London nu-jazz scene en vond haar toen zo goed en veelzijdig (m.n. koperblaasinstrumenten) spelen dat ik meteen dat album Yellow op lp kocht. Later stond ze ook op Transition, maar daarvoor was ik net te laat om kaarten te krijgen.

Als je de genoemde 'single' draait, krijg je een beetje een acid-jazz (eind vorige/begin deze eeuw) retro-gevoel, maar dan doe ik haar te kort. Dit wordt er een voor de must-hear-list, absoluut eenkans geven.

Achtergrond info is o.m. te vinden via The Guardian en Emma-Jean Thackray 'Weirdo' Interview: The Story Behind Every Song - stereogum.com