Westside Gunn - 12 (2025)

Label: Griselda

7. Gumbo Yaya (4:40)

met Brother Tom Sos

8. East Miami (4:22)

met Estee Nack

9. Bury Me with a Stove (3:09)

met Estee Nack

10. Outlander (3:09)
  11. Dump World (5:32)

met Stove God Cooks en Elijah Hook

avatar van Yestsida
Eindelijk nog eens een project van WSG waar ik heerlijk van kan genieten! Stove God staat sowieso al bekend voor zijn eigenzinnigheid, hier gaat hij nog een niveau hoger... heerlijk!

avatar van Kos
Kos
Stiekem wel weer hard.

avatar van Yestsida
Het laatste project van Westside Gunn waar ik met volle teugen van kon genieten was volgens mij alweer Pray for Paris.

Tussen deze mixtape en die LP zitten vele projecten maar geen van al wist nog een blijvende indruk achter te laten. WSG is nooit een toprapper geweest, de laatste jaren deed hij precies ook minder moeite en namen de adlibs de overhand. De gastartiesten waren niet altijd even sterk en voornamelijk de producties konden nog wel eens tegenvallen. (Hitler Wears Hermes) 12 had ik al bijna niet beluisterd... maar 5 keer een bijdrage van Stove God Cooks? Ja, dat wist mijn aandacht wel te grijpen.

Vanaf de intro, Michelle World, had dit project me al in haar greep. Een oud vrolijk stukje muziek met een zanger die steeds "Who is the GOAT?" zingt? Ik kon mijn lach niet meer inhouden.
Vervolgens krijgen we heerlijke producties voorgeschoteld waar Estee Nack, Stove God Cooks en Brother Tom Sos heerlijk hun ding op doen. Estee Nack heeft nooit eerder een bepaalde indruk op mij gemaakt, ditmaal geniet ik hard van zijn rauwe raps. Brother Tom Sos kwam op Still Praying een beetje over als een Stove God Cooks-imitator, dat gevoel heb ik niet op Health Science en Gumbo Yaya. Sterke bijdrages!
Elijah Hook zingt prachtige Gospel op Dump World.

Stove God Cooks is dé ster van 12. Misschien wel de meeste eigenzinnige rapper dat ik ken, ook hier valt hij absoluut niet tegen. Als je niets met deze MC hebt zal hij je hier zeker niet overtuigen... voor fans is dit echter puur genieten. Zijn raps ontbreken wederom vaak een zekere soepele flow en zijn vervult van memorabele citaten waar enkel hij mee weg kan komen. Veert (net zoals Gumbo Yaya een productie van Daringer) is mijn favoriete nummer op deze plaat... dit komt voornamelijk door Daringer én die strofe van Stove God.
Waar blijft in godsnaam dat tweede album van Stove God Cooks?!

Westside Gunn neemt een ondergeschikte rol op zijn eigen project... als rapper weliswaar. Hij bewijst op 12 wederom een genie te zijn in het samenstellen van projecten en een uitstekend executive producer te zijn.

avatar van MAS
MAS
Dit klinkt wel weer erf lekker.

avatar van Nr.4
Ben dus niet de enige zie ik die deze kan waarderen. Dacht wel een beetje klaar te zijn met WSG, maar blijkbaar niet. Stove God helpt daar goed aan mee.

Deranged
Allemaal op en top vitale vorm inderdaad met de gebruikelijke zieke siick productes waar deze personen zich doorgaans mee omringen.

Nu wel echt definitief Westside Fann blijft voor mij vooralsnog groeien per project.

Stove God gift voor de game nog altijd veel liefde van West voor hem op elke nieuwe release wat het uitblijven van zijn volgende album wel te behappen maakt want hier is hij duidelijk ook als een vis te water die zijn ding doet.

avatar van Nr.4
Ik heb echt een plug nodig die dit soort shit voor een beetje normale prijzen kan bemachtigen. CD was al uitverkocht voor ik het album had gehoord, die was voor een fatsoenlijk bedrag te krijgen. Vinyl had ik net in m'n digitale mandje en dan is het in totaal ineens 79 euro. Van de zotte toch. Kijken of ik CD ergens kan krijgen via een loser van een reseller.

avatar van TheLegacy
Nr.4 schreef:

Tja, het is inderdaad een flinke bak geld, maar veel goedkoper ga je het waarschijnlijk niet vinden. Kijk maar eens wat die platen in een beetje redelijke conditie doen via Discogs, gaat makkelijk 5 tot 8 keer over kop. Ik ben toch maar voor de bijl gegaan en heb een smoke green exemplaar aangeschaft (lees: de eerste de beste kleur die ik kon aanklikken voordat alles weg was).

avatar van Nr.4
Ja, ik hink dan altijd op twee gedachten, maar laat de ratio toch maar winnen. Vind het een dikke plaat die ik graag fysiek in huis heb, maar afgezet tegen alles wat ik al heb, kan ik het voor zo'n bedrag toch ook wel missen. Het liefst had ik gewoon een cd'tje, die waren maar 10 dollar, maar had nog geen tijd gehad om het album te luisteren toen ze al werden verkocht. Sund. Maar enjoy je plaat man, wel dope!