Steeleye Span - The Green Man Collection (2023)

Folk
Label: Park

1. Green Man (3:38)
  2. Hard Times of Old England (2:57)

met Francis Rossi

3. Hey Nonny Violence (2:57)
  4. Ship Building (2:32)

11. Harvest (7:29)
  12. January Man (4:47)
  13. Green Man (3:20)
  14. Edward [Live] (6:55)
  15. Sir James the Rose [Live] (5:55)
avatar van Brunniepoo
The Green Man verscheen tijdens de Britse tour van 2023, die dezelfde titel had als deze plaat. Het is een wat onduidelijke plaat, in die zin dat het op erg veel gedachten hinkt. Enerzijds werd het nummer The Green Man ‘teruggevonden’ op een tape, een nummer van Bob Johnson uit de jaren ’80 dat nooit op plaat was verschenen. Op deze verzamelaar vinden we de originele opname en een versie van de huidige line-up. Ook van Jack Hall, New York Girls en Hard Times of Old England vinden we zulke versies terug, waarbij op de laatste medewerking werd verkregen van Francis Rossi van Status Quo, met wie de band al decennia bevriend is.
Van Edward en Sir James the Rose vinden we liveversies uit 2018, die ook al te vinden zijn in de uitgebreide versie van 50th Anniversary Live. Ten slotte zijn er ook nog eens zes nummers die gewoon direct afkomstig zijn van de dan laatste twee studioalbums Dodgy Bastards en Est. 1969.

Met andere woorden: dit album bevat drie nieuwe nummers. Het eerder genoemde The Green Man is een prima nummer (in beide uitvoeringen) en het lijkt eerder een gevalletje ‘er was geen album om het op te zetten’, dan een ondermaats nummer. Aangezien het ook niet eerder op een album terecht is gekomen, zal het inderdaad wel echt vergeten zijn. Dan hebben we nog een geheel nieuw nummer Hey Nonny Violence – een wat mij betreft vrij onbenullig nummer, waarop we evenwel nieuwe aanwinst Athena Octavia op viool goed kunnen horen. Ook is er een cover van Elvis Costello’s Ship Building, een nummer dat al zo vaak gecoverd is dat er eigenlijk geen eer meer aan te behalen valt.

Al met al is het me dus nogal onduidelijk voor wie deze plaat nou bedoeld is. Het is eigenlijk vooral een uitgave voor de echte fan die de verzameling compleet wil hebben, maar die krijgt dus een liefst acht nummers die ook al op recente uitgaven stonden. Voor andere doelgroepen is dit allegaartje niet echt een logische aanschaf.