The Moonlandingz - No Rocket Required (2025)

Label: Transgressive

1. Some People's Music (3:23)

met Ewen Bremner

2. The Sign of a Man (3:13)
  3. Roustabout (4:13)

met Nadine Shah

4. The Insects Have Been Shat On (4:36)
  5. It's Where I'm From (3:19)

met Iggy Pop

6. All Out of Pop (2:49)
  7. Yama Yama (2:53)
  8. Give Me More (2:58)
  9. Stink Foot (3:08)

met Jessica Winter

10. The Krack Drought Suite (Pts. 1-3) (9:40)
Het idee achter Ziggy Stardust van David Bowie is gebaseerd op de tol van de roem. Het is een idee dat hierna zeker nog vaker uitgewerkt is. De leden van Eccentronic Research Council bijvoorbeeld geven er een eigen twist aan en creëren een ruimte-reizende rockster die er op uit is om letterlijk de wereld te veroveren. Het hieruit voortvloeiende album Johnny Rocket, Narcissist & Music Machine… I’m Your Biggest Fan is een bijzonder muzikaal hoorspel dat in de lijn ligt van de grillen van Damon Albarn. De band heeft in ieder geval goed naar de eersteling van The Good, the Bad & the Queen geluisterd en voegen er de nodige spacerock-bliepjes aan toe.

Uit Eccentronic Research Council ontstaat het net zo interessante The Moonlandingz, waar de twee kernleden Adrian Flanegan en Dean Honor een samenwerkingsverband met Lias Saoudi en Saul Adamczewski van Fat White Family aangaan. De geboorte van de elektronische glamrockplaat Interplanetary Class Classics is in 2017 een feit.

Als na een stilte van acht jaar dan eindelijk opvolger No Rocket Required verschijnt is Saul Adamczewski stilletjes vertrokken. And then there were three… Uiteraard heeft dit de nodige gevolgen voor de sound van The Moonlandingz. Of Saul Adamczewski verantwoordelijk voor het rockelement is, laat ik in het midden. Na zijn afscheid verleggen de overige bandleden in ieder geval het accent nog meer naar de dance. Je mag gerust Sydney Minsky-Sargeant, het brein achter Working Men’s Club, als zijn vervanger beschouwen. Hij schrijft in ieder geval aan het merendeel van de tracks mee. Ook aan de samenwerking met Sean Lennon die de eerste plaat produceert komt een einde, hij speelt nu slechts nog wat orgelpartijen van All Out of Pop in.

De clubhouse van Some People’s Music zou prima op de Trainspotting-soundtrack passen. Worden daar de openende spoken words van Renton (Ewan McGregor) door PF Project nog tot Choose Life bewerkt, The Moonlandingz gaat met een ander hoofdrolspeler uit die film namelijk Spud (Ewen Bremner) in zee. Het opgefokte Some People’s Music is weer met gemak naar Park Life van Blur te herleiden, dus die binding met de Damon Albarn erfenis blijft intact. Iggy Pop leverde voor de Trainspotting twee van zijn klassiekers (Lust for Life en Nightclubbing) aan, en is niet te beroerd om voor de easy listening song It’s Where I’m from zijn medewerking te verlenen. Lekker psychedelisch met die verhalende doorleefde stem van Iggy Pop die mijmerend herinneringen uit het verleden ophaalt. Ergens in een achterafzaaltje worden een anonieme straatsaxofonist en Zuid Amerikaanse percussionist in de echt verbonden. Deze twee schakeltracks geven het nachtsfeertje van No Rocket Required perfect aan.

The Sign of a Man zou geen slecht figuur in de alternatieve dance charts van anno 1990 slaan. Een vleugje aan gothic rock, een veelvoud aan Electric Body Music en de gekte van de theatrale postpunk. Een floorkiller voor de latere uurtjes. Het met de nodige opgesierde manische funkpop/new wave van The Insects Have Been Shat On gaat nog wat verder terug in de tijd. Het opzwepende oriëntaalse Yama Yama introduceert voorzichtig de techno, het grimmige Give Me More mikt op discofunk en electroclash terwijl het epische afsluitende The Krack Drought Suite (Pts. 1-3) gretig van de nadreunende gabbercultuur gebruik maakt.

Lias Saoudi kruipt met stemvervormers in het fictieve Johnny Rocket personage en treft onderweg behalve de al eerder genoemde Iggy Pop en Ewen Bremner ook nog Nadine Shah en Jessica Winter. Verder verzorgt de van Primal Scream bekende Hannah Hu de overige achtergrondzangpartijen. Nadine Shah speelt de partner in het macabere liefdesduet Roustabout en Jessica Winter voorziet het speelse hitgevoelige Stink Foot van de nodige energie. No Rocket Required is een donkere discoplaat. Johnny Rocket vestigt zich definitief op de aarde en struint hongerig de nachtclubs af. Johnny Rocket heeft de integratieprocedures goed doorlopen en zich gemakkelijk aangepast. Missie geslaagd? Niet helemaal. Hij ziet vooral veel ellende en onrecht om zich heen, er is nog veel werk aan de winkel.

The Moonlandingz - No Rocket Required | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com