X-Raided - Psycho Active (1992)

Label: Black Market

1. Tha Murder (0:21)
  2. Still Shooting (4:11)
  3. Call tha Guardz (3:20)
  4. Who's tha Hoe? (2:39)
  5. Crazy Than a Mutha Fuck (3:29)
  6. Every Single Bitch (4:37)
  7. Fuccin' wit a Psycho (6:00)
  8. Bitch Killa (3:52)
  9. Everybody Killa (1:01)
  10. Shoot Cha in a Minute (4:56)
  11. That's How My Trigga Went (2:11)
  12. That Siccness (5:51)

met Kaos, Big O, Brotha Lynch Hung en Cyco

avatar van Jorge-E
Wie zette Compton op de man? Eazy-E. En wie zette Sacramento op de map? X-Raided.
X-Raided was de eerste rapper uit Sacramento die met een album kwam. En het was al gelijk een classic, hoewel ik The Unforgiven net iets beter vind. Voor dit album kwam Niggaz in Blacc al uit, maar dat was maar een EP. Hij nam daar 4 liedjes van en maakte er nog 8 andere die tot Psycho Active leidden.
Dit album geeft ons de indruk dat de mindejarige X-Raided gestoord is en al duizenden moorden op zijn geweten heeft. Hij heeft inderdaad een vrouw vermoord waar hij ook over rapt in meerdere liedjes. Die liedjes waren bewijs op zijn proces en het wapen op de cover zou het moordwapen geweest zijn. X-Raided zit nu een celstraf uit van 31 jaar. Hij zal dus in 2023 vrijkomen. Spijtig dat zo'n intelligente man die berouw toont zo lang moet zitten voor een stommiteit die hij toen maakte, maar gelukkig maakt hij nog muziek in de cel.
Mijn favoriete liedje hier is Fuccin With a Psycho, wat begint met X-Raided zijn verse uit For the Funk of It van het album Nigga Deep van Sicx en Brtha Lynch Hung. In dit liedje, dat gesampled is van The Message van Grandmaster Flash, hoor je hoe een normale dag uit zijn leven er uit ziet. Eigelijk gaat het hele album over hoe geweldadig hij is.
De meeste liedjes hebben een refrein dat gewoon gesampled is, wat altijd goed klinkt. Meestal is het N.W.A die je hoort.
De beats zijn altijd goed, maar niet erg duister. Een beetje zoals Season of da Siccness van Brotha Lynch Hung.
X-Raided flowt en rijmt geweldig. soms zijn de teksten zelfs grappig.
Dit album is een classic van, in mijn ogen, een van de beste rappers. Naast zijn flow teksten etc... doet hij ook alles voor de liefde van muziek, wat ook belangrijk is. In de cel ontvangt hij geen geld van zijn albums maar toch doet hij het. Ook beweert hij in een recent interview dat hij alles van hip-hop kent vanaf het moment dat Eazy-E Boyz N The Hood rapte.

Al met al, dikke 4.5 sterren.

TheEntity
Wel een leuke cd , leuke beats voor in de zomer maar had wat meer harde shit verwacht.
Al bij al toch nog een goede cd.
Qua flow en lyrics is het een reguliere rapper; niks speciaals maar zeker niet slecht.

avatar van Devoo
Berouw toont voor zijn daden? Hij rapt alsof hij trots is op zijn daden. Terecht dat die gozer zit, zouden ze nooit moeten vrijlaten.

avatar van Jorge-E
Toen hij dit album opnam zat hij nog niet.
Later toen hij wijzer werd toonde hij berouw.

avatar van MAS
MAS
Vermakelijk album met een wel heel opmerkelijk verhaal erachter. Naar aanleiding daarvan ben ik het gaan checken en dit valt me zeker niet tegen. Misschien zit er nog wel een verhoging in.

FRIPI
Beste plaat wat deze man heeft uitgebracht.