Nusrat Fateh Ali Khan - Shahbaaz (1991)

Pakistan
Wereld
Label: Real World

1. Beh Haadh Ramza Dhasdha (He Manifests Himself in Many Forms) (11:32)
  2. Shahbâz Qalandar (12:14)
  3. Dhyahar-Eh-Ishq Meh (The Realm of Love) (8:28)
  4. Jewleh Lal (19:15)
In de kringloop gevonden, iemand had waarschijnlijk zijn cd collectie verschoond van pakistaanse en marokkaanse invloeden. Nu had ik al wat van deze pakistaan, samen met Michael Brook. Nusrat Fateh Ali Kkan is meester in de Quawwali stijl, dat is een intense devotie Soefi muziek. Hij voegt daar wel Pakistaanse klassieke elementen aan toe. Shawbaaz is een 13e eeuwse Soefi meester, dit album is aan hem gewijd. Het is het meest intense album van Nusrat. Als ondertitel is niet voor niets qawwal & party toegevoegd. Devotie en feest, doet bijna aan Bagwan denken, maar die gebruikte nadrukkelijk westerse disco met een oosters sausje. Nusrat die opgepikt is door Peter Gabriel met zijn Real World label en mede hierdoor een veel groter bereik heeft gekregen. Dat blijkt ook wel dat hij met veel westerse musici heeft gemusiceerd. Toch blijft hij zijn 'roots' trouw. Nu zal deze muziek voor de meeste MM leden geen dagelijkse kost zijn en ik moet er zelf ook voor in de stemming zijn. Past niet echt binnen onze 'westerse' toonsoorten. Ik kan me goed voorstellen dat deze muziek live totaal anders binnenkomt, dat je dan in een bepaalde trance terecht komt.
Nusrat is niet oud geworden, op 48 jarige leeftijd overleden door een hartaanval. Zijn afscheid / crematie bracht vele Pakistanen bijeen.
Lastig om zulke muziek te becijferen. Onvoldoende op de hoogte om daadwerkelijk het niveau te kunnen bepalen. Ik zie dat het gemiddelde nu 3,5 is, daar ga ik dan maar op af.
Ik heb nog een cd van hem gekocht in de kringloop 'Devotional songs', benieuwd of dat ook daadwerkelijk wat rustiger is.