Maria Muldaur - Fanning the Flames (1996)

1 stem

Blues
Label: Telarc

1. Home of the Blues (4:19)

met Sonny Landreth

2. Fanning the Flames (5:28)
  3. Trust in My Love (4:09)

met Johnny Adams

4. Somebody Was Watching Over Me (5:04)

met Bonnie Raitt

5. Heaven on Earth (5:13)

met Johnny Adams

6. Stand by Me (4:34)
  7. Talk Real Slow (4:18)
  8. Stop Runnin' from Your Own Shadow (4:28)

met Huey Lewis

9. Can't Pin Yo' Spin on Me (4:01)
  10. Brotherly Love (6:16)

met Mavis Staples

11. Well, Well, Well (4:53)

met Mavis Staples en Sonny Landreth

12. Strange and Foreign Land (3:26)
avatar van potjandosie
dit werd haar eerste album op het befaamde Telarc label, dat bekend staat om de bijzonder goede geluidskwaliteit van hun opnames met name in de genres klassiek en jazz.

Maria Muldaur heeft een fijne neus voor goed songmateriaal en omringt zich op dit album met een keur aan vocalisten met wie zij duetten zingt, t.w. Johnny Adams, Bonnie Raitt en Mavis Staples en in de koortjes horen we o.a. haar dochter Jennie Muldaur, wijlen Charles Neville, Tracy Nelson, Ann Peebles en haar man Don Bryant.

voor de instrumentale begeleiding zorgt haar prima eigen band met vaste gitarist Cranston Clements met een gastbijdrage van meestergitarist Sonny Landreth, die met zijn geweldige slide gitaarspel zijn stempel drukt op de sterke r&b opener "Home of the Blues" (Colin James) en de gospel/blues cover van "Well, Well, Well" (Bob Dylan/Danny O'Keefe). 2 van de betere nummers op dit album, samen met het duet met Bonnie Raitt en de 2 duetten met blues/jazz zanger wijlen Johnny Adams.

op het stevige r&b nummer "Stop Runnin' From Your Own Shadow" speelt Huey Lewis mee op harmonica.

haar keuze voor 3 songs van songwriter/pianist Jon Cleary, bekend van de band van Bonnie Raitt, bevalt een stuk minder. 2 daarvan "Fanning the Flames" en "Can't Pin Yo' Spin on Me" zijn nummers met prominente jazz invloeden en willen niet beklijven. ook zijn "Strange and Foreign Land" een gospel in de traditie van The Staple Singers en het te lang uitgesponnen "Brotherly Love" (Brenda Burns/Gregory Booz) doen dat niet.

een wisselvallig album van de veelzijdige Maria Muldaur met minder goed songmateriaal dan op haar klassiekers uit de 70's. ook het sterke blues georiënteerde "Richland Woman Blues" dat later in 2001 zou verschijnen klinkt veel meer als een eenheid en bevat betere songs (covers).

Album werd geproduceerd door John Snyder, Maria Muldaur & Elaine Marfone
Recorded at Dockside Studios, Maurice, Louisiana

Maria Muldaur: vocals
Cranston Clements: guitar
Dave Torkanowsky: piano, wurlitzer, Rhodes synthesizer, Hammond B-3 organ
Hutch Hutchinson: bass
Steve Potts: drums
Bill Summers: congas, tambourine, cabasa, shaker, etc.

"This album is lovingly dedicated to my father, Rosario Arturo D'Amato August 8, 1910 - May 2, 1996"