Eurovision Song Contest Basel 2025 (2025)

Zwitserland
Label: Polystar

1. Shkodra Elektronike - Zjerm (Albania)
  2. Parg - Survivor (Armenia)
  3. Go-Jo - Milkshake Man (Australia)
  4. JJ - Wasted Love (Austria)
  5. MamaGama - Run with U (Azerbaijan)
  6. Red Sebastian - Strobe Lights (Belgium)
  7. Marko Bošnjak - Poison Cake (Croatia)
  8. Theo Evan - Shh (Cyprus)
  9. Adonxs - Kiss Kiss Goodbye (Czechia)
  10. Sissal - Hallucination (Denmark)
  11. Tommy Cash - Espresso Macchiato (Estonia)
  12. Erika Vikman - Ich Komme (Finland
  13. Louane - Maman (France)
  14. Mariam Shengelia - Freedom (Georgia)
  15. Abor & Tynna - Baller (Germany)
  16. Klavdia - Asteromata (Greece)
  17. Væb - Róa (Iceland)
  18. Emmy - Laika Party (Ireland)
  19. Yuval Raphael - New Day Will Rise (Israel)
  20. Lucio Corsi - Volevo Essere un Duro (Italy)
  21. Tautumeitas - Bur Man Laimi (Latvia)
  22. Katarsis - Tavo Akys (Lithuania)
  23. Laura Thorn - La Poupée Monte le Son (Luxembourg)
  24. Miriana Conte - Serving (Malta)
  25. Nina Zizic - Dobrodošli (Montenegro)
  26. Claude - C'est la Vie (Netherlands)
  27. Kyle Alessandro - Lighter (Norway)
  28. Justyna Steczkowska - Gaja (Poland)
  29. Napa - Deslocado (Portugal)
  30. Gabry Ponte - Tutta L'Italia (San Marino)
  31. Princ - Mila (Serbia)
  32. Klemen - How Much Time Do We Have Left (Slovenia)
  33. Melody - Esa Diva (Spain)
  34. KAJ - Bara Bada Bastu (Sweden)
  35. Zoë Më - Voyage (Switzerland)
  36. Ziferblat - Bird of Pray (Ukraine)
  37. Remember Monday - What the Hell Just Happened? (United Kingdom)
  38. MassiveMusic - See You Radiate (Eurovision 2025 Theme Song) *
Nederland en België leveren prima nummers af dit jaar. Afwachten hoe ze het dadelijk echt gaan doen (mijn gevoel zegt nu allebei toch een beetje teleurstellend... nergens op gebaseerd). En de winnaar? Dat kan bijna niet anders dan Zweden gaan worden toch?

avatar van Joy4ever
Na alles beluistert te hebben hoop ik op Helsinki 2026. Ik vind het een wat matige ESF editie. Maar een handjevol uitschieters. Dikke kans op winst van Zweden maar ze hebben veel betere inzendingen gehad in het verleden.

avatar van Bert Wasbeer
Ik vond de Nederlandse bijdrage de eerste paar keer luisteren nog wel aardig, maar daarna ging ie al snel vervelen. Een leuk B-kantje van Stromae, maar geen winnend materiaal. Maar wie weet halen we er de finale mee, het zou kunnen. Wat ik vooral eigenlijk hoop, is dat er dit jaar minder haat, spin en politiek gedoe is rond het festival, dat heeft me vorig jaar erg tegen gestaan. Het gaat natuurlijk al jaren niet echt om de kwaliteit van de liedjes maar om veel glitters en hopeloos malle acts. En enige politiek en burenjaloezie was er altijd wel. Maar daarachter overheerste toch wel een soort gevoel van vrijheid, gelijkheid en verbroedering, met ruimte voor de ander. Dat mag wmb wel weer terugkeren (maar ik vrees dat er krachten zijn die liever opnieuw tweedracht zaaien).

avatar van tnf
tnf
Bert Wasbeer schreef:

Die malle acts vielen een aantal jaren lang best wel mee. Mede doordat de vakjury er, door veranderde regels, wat meer grip op had. Dat was in het voordeel van relatief serieuze acts, met nummers die ook gewoon op mainstream radiozenders zouden passen.

Anno nu zou je het 'Tiktok-acts' kunnen noemen.

avatar van Bert Wasbeer
Voor mij persoonlijk geldt dat ik qua Eurovisie liever vermaakt wordt met ook wat malligheid ertussen dan met alleen brave mainstreamliedjes. Zo'n S10 of Ilse de Lange of Duncan is natuurlijk allemaal best netjes gedaan, maar ik zal het thuis niet draaien. Dat doe ik ook niet met een Joost of Lordi ofzo maar die vond ik wel lollig om te zien. Maar goed, de balans kan ook doorslaan natuurlijk, we gaan het zien.

Aan de ene kant ben ik heel blij met de serieuze kant die het Songfestival opging (ik draai Duncan en S10 dus wel thuis en heb ze zelfs live gezien), maar de malligheid zou ik niet willen missen want Eurovisie is juist elk jaar de broodnodige afwisseling op mijn muzikale menu. Ik merk ook dit jaar dat de nummers waar ik normaal niet naar luister nu gewoon lekker pakken; ik noem een Malta of Spanje, terwijl ik in mijn dagelijkse menu liever Litouwen hoor maar, hoe goed ook, ik die nu wat vaker skip.

tnf schreef:

Maar nu zijn de regels weer veranderd, heeft het publiek weer een zwaarder wegender stem gekregen bij het jureren, en wordt het op het podium weer net zo'n gekkenhuis als in de jaren 00. .

Nou, afgaand op de eerste halve finale heb je zeker een punt. Een koffiedrinkende Est, een krijsende Rode Duivel, een keeswaardige Zweedse sauna, halfnaakte viking-Polen, oneindige hoeveelheden glitter.... Het kon niet op. Vocaal daarentegen was het nog armoediger dan gemiddeld. Ach ja...

Klemen (helaas niet door naar de finale) en Zoë Më hebben wat mij betreft de mooiste liedjes. En Melody is ook niet verkeerd, met een typische, eurovisiewaardige powersong.

Claude vind ik eerlijk gezegd ook niet slecht, hij zou toch op z'n minst in de top 10 moeten kunnen belanden.

Bert Wasbeer schreef:
Vocaal daarentegen was het nog armoediger dan gemiddeld. Ach ja...

Toch hè, ik doe er ook aan mee hoor: dat valse gezang waar iedereen het altijd over heeft.

Ik zie toch best veel artiesten live, met ietwat andere muziek, maar om nu te zeggen dat dat van die mooi-zingers zijn?! En toch hebben we het daar minder over, want dat is dan emotie of zoiets. Dan weten we er altijd een draai aan te geven, maar hier leggen we er graag de nadruk op. Wat zou dat toch zijn?

avatar van tnf
tnf
Tot op zekere hoogte vind ik het prima als het geen ster-vocalisten zijn; dat zijn veel vocalisten in nummers die ik zelf op zet ook niet. Met de live-zang van Claude kan ik prima leven. Maar er is qua zangkwaliteiten natuurlijk wel een bodem.

Dat er dit jaar niets tussen zit dat ik na het Songfestival nog regelmatig op ga zetten, speelt in mijn waardering een grotere rol. Veel hysterie waar verder niet zo veel in zit. En het nummer van Claude doet me gewoon weinig.

aERodynamIC schreef:

... hier leggen we er graag de nadruk op. Wat zou dat toch zijn?

Ik denk dat het podium nogal uitmaakt. Muziek hoort geen wedstrijd te zijn, maar dit is er wel een en de deelnemende landen doen er alles aan om de concurrentie voor te blijven met adembenemende shows met alle mogelijke effecten die er maar zijn. En tussen al dat geweld is de zang het enige deel van de show dat nog live gedaan moet worden en wat niet uit een doosje komt. En als dan nu juist dat onderdeel compleet uit balans is of echt hemeltergend oorbloedend vals... Nouja, dan valt het wel op zullen we maar zeggen.

Positieve noot. Oostenrijk had net zo'n krijser als België meegenomen, die in het vikingschip van the KLF aan techno-opera/jodel deed. Maar daar viel het vocale kwartje (met wat moeite) wel aan de goede kant. Wmb samen met Zweden het beste wat er tussen zat.

avatar van Bartjeking
Ik vond Italie wel een fijn nummer hebben. Beetje de Temu-Bowie, maar melodie die goed blijft hangen en ik houd gewoon van een 'klassiek' songfestival liedje zonder technodreun. Zweden is carnaval, maar zal wel winnen, die oorwurm zit ook al dagen in mijn kop.

Bartjeking schreef:

Zoek zeker de albums van Lucio op: best fijne plaatjes.

avatar van Bert Wasbeer
Nou, gelukkig speelde politiek dit jaar nauwelijks een rol in het stemgedrag van de jury's en de televoters/botnetwerken. En kregen we een toch nog best verrassende winnaar.

Ik vind Erika Vikman toch wel de act van de avond.Erg gewaagd, beetje dubbelzinnig, en origineel. Met een geweldige pompende beat en een erotische show. Geweldig. Ik heb genoten. Voor mij de absolute nr 1 op dit European Song Contest, Ik denk dat als je dit nummer alleen al op de radio hoort het ook al erg goed is. Geweldig recht into your face nummer met veel gevoel voor humor. Het blijft ook zo heerlijk in je kop hangen. En ik moet ook eerlijk zeggen dat Claude ook sterk uit de hoek kwam,.maar helaas niet met het gewenste resultaat.

avatar van LucM
Het nummer van Oostenrijk vind ik de beste en heeft terecht gewonnen, die van Zweden, Frankrijk, Italië, Albanië en Zwitserland kunnen ook op mijn goedkeuring rekenen. De meeste liedjes hier doen mijn wening maar het niveau valt naar ESF-maatstaven nog mee.

avatar van HoldUp
Ik vond het verrassend en teleurstellend dat Polen weinig jury-stemmen kreeg. Dat was voor mij echt wel een uitsteker. Ze schoten dan wel weer flink omhoog met de televotes, dus dat was fijn om te zien.

Verder vind ik de winnaar niet heel boeiend, maar dat is omdat het niet echt in mijn straatje valt en dat is prima. Hij was wel heel goed en indrukwekkend, maar het nummer doet verder niks voor mij.

avatar van MIAB
Deze jaargang was niet zo bijzonder. Ik vond zelf het nummer van Duitsland erg aanstekelijk. 2,89*

1. Shkodra Elektronike - Zjerm (Albania) --- 2,5
2. Parg - Survivor (Armenia) --- 3,0