In het eerste kwartaal van 2025 levert het uit San Francisco afkomstige Night Collectors een verrassend sterk mini debuut af. Helemaal nieuw zijn de vijf nummers niet, One Thousend Years en Transmissions verschijnen in 2022 al op single en worden nu met een drietal tracks aangevuld. Een schrale oogst in drie jaar tijd, maar ze overrompelen je wel met een verdomd lekkere sound. Aagoo Records heeft goud in handen, terecht dat ze dit met Cardinal Fuzz delen. Dit Britse label richt zich vooral op space rock, kraut en shoegaze psychedelica.
Night Collectors definieert deze invloeden tot een eigen identiteit, en voegt daar nog de nodige extra’s aan toe. One Thousand Years is een eindeloze trip die ergens in de jaren tachtig gothic rock aftrapt en daar de nodige noise en fuzz doorheen vermengt. Heerlijk nachtelijk schaduw dansen achter gesloten gordijnen, met gedempt licht om het hallucinerende effect te versterken. Hoe bevrijdend kan muziek na een lange werkdag aanvoelen. Dit is nostalgie voor alle vleermuizen onder ons die de slaap niet kunnen vatten en de nacht omarmen.
Take Me Higher benadert shoegaze vanuit de blues. Het samenspel tussen de twee gitaristen John Krausbauer en Blaine Todd levert spanningsbogen op die zich met het vroegere The Bad Seeds werk kunnen meten. Bij Night Collectors draait het om de herhaling van klanken, net zolang totdat deze als woeste zeegolven in elkaar overstromen. Een verdovende drugsroes met de cold turkey in het vooruitzicht. Hier wil je voor eeuwig in blijven hangen, dit is het kosmische gebied tussen hemel en aarde.
Het Heat And Fury titelstuk is de overtreffende trap hiervan. Ergens diep in de duisternis janken de wolven met je mee, alleen de schreeuwende blues mondharmonica ontbreekt nog. We huilen naar de maan, die ons vervolgens met zijn bittere zure tranen vergiftigt. De meer elektronische galmen van What Would I Do zorgen voor verlichting. De alternatieve scene was begin jaren negentig amper klaar voor deze vernieuwende postpunk invalshoek waar tevens soul en gospel hun intrede doen. Met terugwerkende kracht is dit een geraffineerde ontwikkeling waar Spacemen 3 het patent op heeft en Primal Scream met Screamadelica het meeste van profiteert.
Het explosieve Transmissions is een ouderwetse stevige stoner stamper volgens de principes van Night Collectors. Als er een band is die een plek op festivals als Sonic Whip en Fuzz Club verdient, is dat Night Collectors wel. Helaas hebben die deze band nog niet ontdekt, maar misschien krijgen ze bij de volgend editie een herkansing. Wie weet presenteren ze zich dan wel met een volwaardige plaat en duurt het niet nog eens drie jaar voordat deze verschijnt.
Night Collectors - Heat And Fury | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com