Sigh - I Saw the World's End (2025)

Alternatieve titel: Hangman's Hymn MMXXV

Japan
Label: Peaceville

1. Introitus / Kyrie (4:30)
  2. Inked in Blood (3:13)
  3. Me-Devil (3:19)
  4. Dies Irae (0:40)
  5. The Master Malice (4:46)
  6. The Memories as a Sinner (3:30)
  7. Death with Dishonor (3:08)
  8. In Devil's Arms (4:32)
  9. Overture (1:14)
  10. Rex Tremendae / I Saw the World's End (5:18)
  11. Salvation in Flame / Confutatis (5:22)
  12. Finale: Hangman's Hymn / In Paradisum / Das Ende (4:47)
avatar van Slothrop
Wat krijgen we nu? Sigh, de band die nooit 2 keer hetzelfde album maakt, doet dat nu...letterlijk wel. Het betreft hier namelijk een compleet heropgenomen versie van het album Hangman's Hymn uit 2007. Volgens Mirai bevatte dit album zijn beste composities, maar stoorde hij zich aan de matige uitvoering, wat de reden was om het album helemaal opnieuw op te nemen.

Voor mij is het precies andersom. Met de uitvoering was wat mij betreft niet zoveel mis, maar vanwege de composities was Hangman's Hymn toch mijn minst favoriete Sigh-album. De muziek knalt aan één stuk door en mist daardoor afwisselig en dynamiek. De eerste paar nummers is het nog okee, maar dan besef je dat dit het hele album zo doorgaat en wordt het al snel saai. En weliswaar is deze heropname strakker ingespeeld, maar hij voelt ook nog drukker (in de slechtste zin van het woord) dan het origineel. Nee, ik kan hier echt heel weinig mee.

Desalniettemin heb ik veel plezier beleefd aan mijn chronologische tocht door de discografie van Sigh. Een hele gave band die zichzelf telkens opnieuw weet uit te vinden. Is al hun werk goed? Zeker niet, maar ik heb liever bands die durven experimenteren en daarbij af en toe de plank misslaan, dan bands die altijd veilig dezelfde paden blijven bewandelen. Ik ben benieuwd wat de band ons in de toekomst nog gaat brengen en heb een aantal albums ontdekt die ik graag fysiek in huis wil gaan halen.

Eindstand:
1. Imaginary Sonicscape (4,5*)
2. Hail Horror Hail
3. Scenario IV: Dread Dreams (4*)
4. Ghastly Funeral Theater
5. Scorn Defeat
6. Shiki
7. In Somniphobia
8. Heir to Despair (3,5*)
9. Infidel Art
10. Gallows Gallery
11. Graveward (3*)
12. Scenes from Hell
13. Hangman's Hymn
14. I Saw the World's End - Hangman's Hymn MMXXV (2,5*)

avatar van Von Helsing
Live is deze band ook topnotch, twee keer gezien en oren en ogen blijven geboeid. Ook deze re-make klinkt erg goed, maar ik ken het origineel niet ben daarom wellicht enthousiaster dan Slothrop.

avatar van Slothrop
Von Helsing schreef:

Ja, ik kan me goed voorstellen dat je dit erg tof vindt hoor. Als ik mijn review teruglees klink ik misschien ook wat te streng. Het is denk ik vooral het idee dat ze dit album al een keer eerder hebben uitgebracht dat me om een of andere reden gewoon niet zo bevalt.

Ik heb Sigh helaas nog niet live mogen bewonderen, maar het lijkt me zeker erg gaaf!