Marc Almond & Marie France - Marie et Marc (1996)

Label: Parlophone

1. Sheherezade (4:46)
  2. The Flame (4:44)
  3. A Quoi Ca Sert L'Amour (4:10)
  4. Autumn Leaves (6:41)
avatar van Earlyspencer
Het jaartal van uitgave doet misschien anders vermoeden, maar de samenwerking tussen Almond en de Frans-Algerijnse zangeres - formerly een zanger - gaat terug tot de Enchanted-periode (1990). Daar zongen ze samen de enige échte hit van dat sprookjesalbum: “A Lover Spurned.” De videoclip en platenhoezen – van die single, het album én van deze mini-cd – kwamen allemaal voort uit de verfijnde handen van Pierre et Gilles.

Op deze release duetteren Marc en Marie - gelukkig zonder Huijbregts - enkel op twee bekende covers. In "A Quoi ça Sert ..." doet Almond het in het Frans, al is Franglais misschien een meer treffende omschrijving. Op de achtergrond van "Les Feuilles Mortes" gaan aangebrande dialogen al dan niet zaadloos over in kreunpartijen. Dat moet wel een dikke knipoog zijn naar Serge Gainsbourg & Jane Birkin. In “The Flame” en “Sheherazade” zingt Almond dan weer niet mee, maar beide tracks klinken opvallend almondesque. Geen toeval, want hij schreef eraan mee. Vooral “Sheherazade” baadt heerlijk in oosterse sferen, helemaal in lijn met enkele pareltjes op Enchanted en op zijn meer succesvolle voorganger The Stars We Are.

Jammer dat deze samenwerking nooit de vorm kreeg van een volwaardig album, want hier was een melodieuze, theatrale, guitige en ronduit betoverende Almond aan het werk. Ik ben er dol op ... moi non plus.