Lexi Jones - Xandri (2025)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Along the Road (5:53)
  2. Cracks of Me (3:32)
  3. In the Almost (3:35)
  4. Let Me Go (3:57)
  5. Moral Compass (3:39)
  6. Standing Alone (2:59)
  7. The Edge (4:20)
  8. The Passage Unseen (3:45)
  9. The Rush of the Absurd (4:28)
  10. Through All the Time (3:57)
  11. Moving On (3:39)
  12. Glass (3:51)
avatar van reptile71
Zo plotseling als haar vader overleed voor de wereld, brengt zijn dochter Lexi Jones haar debuutalbum uit. Ik had nooit eerder iets van haar gehoord. Schijnbaar liet ze al stukjes horen op Instagram, maar daar doe ik niet aan. Toen ik op Facebook een berichtje tegenkwam dat Lexi Jones een album uit had, ben ik direct gaan luisteren op Spotify. Ik was positief verrast en als Bowie-fan ook wel wat ontroerd. Het klinkt naar mijn idee behoorlijk eigen en haar stem vind ik bijzonder mooi. Ik ga haar zeker volgen en dit album voorlopig eens regelmatig draaien. Een fysieke versie is er trouwens volgens mij nog niet.

Best een fraai en verrassend album van de dochter van Bowie.
Vooral haar zang valt me positief op.

avatar van brandos
Misschien vergis ik me (komt het nog?) maar er lijkt iets vreemds aan de hand te zijn met deze debuterende dochter Bowie. Alle grote (muziek-)media lijken haar (digitale) album 'Xandri' te negeren. NME en The Independent brachten een soort mededeling dat "de dochter van" haar debuut had uitgebracht, zonder er kwalificaties aan te verbinden. Zonen en dochters van grote sterren hebben een twijfelachtig voorrecht t.o.v. van andere beginnende artiesten dat ze niet meer uit de volledige anonimiteit hoeven aan te treden. Soms worden ze welwillend door de muziekpers onderzocht. Maar verreweg in de meeste gevallen kunnen ze toch nauwelijks in schaduw staan van hun grote vaders. Chris Stills, Jakob Dylan, de zonen Marley, Croce, Lennon; echt significant benaderen van de vaders zat er meestal niet in. Jeff Buckley leek de grote uitzondering te worden, maar hem was geen lang en productief leven beschoren. Maar zoals gezegd Lexi Jones, dochter Bowie lijkt doodgezwegen te (gaan) worden. Wellicht is het respect voor vader Bowie ook te groot en zwijgt men liever dan zijn dochter - die het al zo jong zonder vader moest stellen - een slechte recensie te geven. Maar eigenlijk is negeren nog erger. Doen alsof je niet bestaat is een grote straf voor een beginnende artiest. Lexi Jones heeft het zichzelf op een bepaalde manier ook niet makkelijk gemaakt. Het lijkt erop dat ze het album grotendeels zelf heeft uitgearrangeerd en ingespeeld. Terwijl je zou denken dat ze op de nodige namen had kunnen rekenen die met haar vader hebben gespeeld en uit respect voor hem haar wellicht verder hadden kunnen helpen. In haar teksten vraagt ze ook om op haar eigen merites en niet op haar afkomst te worden beoordeeld. Ik moet zeggen dat ik bij de eerste beluisteringen een beetje in de richting van de zonen Lennon begon te denken: aardig, enigszins herkenbaar in stemklank, maar niet sensationeel. Ik moest vooral wennen aan haar stemgeluid, die veel in het lage zit en niet veel uitschiet naar de hogere registers. Maar bij frequentere beluistering begon ik de liedjes steeds meer te waarderen. Juist dat lagere, en die Bowiaanse donkerte begonnen me steeds meer te boeien, waarbij ze in het geheel niet tracht als haar vader te klinken. Ze klinkt enigszins als een vroegoude ziel (en dat bedoel ik in deze positief), die een broertje dood heeft aan modieuze Dua Lipa-achtige vlotheid. Ze wil gewoon haar stemmige zelf zijn, waarbij soms haar gitaarspel en soms haar toetsenwerk domineert. Op beide instrumenten is ze vaardig, zonder virtuoos te zijn, maar belangrijker dan dat: effectief. Ik vermoed dat ze ook zelf de bas heeft ingespeeld en mogelijk ook de percussie. Wat ik knap vind is dat de arrangementen toch volledig klinken en niet eenvormig. Door dit werk zo zelf in elkaar te weven heeft ze haar nek uitgestoken, maar ze is toch (artistiek gesproken) geslaagd in haar missie. Ook de surrealistische hoesschildering (voor zover je daar bij een louter digitaal album van kunt spreken) is van haar hand. Ik weet niet of (multi-)creativiteit erfelijk is maar Lexi is bepaald rijkelijk bedeeld. Lexi Jones heeft het vermogen om oorspronkelijke en aansprekende melodiëen te schrijven en te voorzien van betekenisvolle teksten. Belangrijk ook om te vermelden is dat de kwaliteitsboog de volle 12 nummers lang op niveau blijft. Ze wil zichzelf laten zien en zich niet verschuilen achter een Bowiaans alter ego. Ze is volstrekt eerlijk, dat is wat mij met name aanspreekt. In een wereld die steeds meer wordt geregeerd door mannen die liegen dat het gedrukt staat, kleurt zodanige eerlijkheid op. Niet voor niets is de albumtitel afgeleid (Grieks) van "verdediger van het volk". Bowie is niet meer, maar Lexi Jones leeft en verdient het om gehoord te worden.

avatar van brandos
Een maand verder en nog steeds geen reviews gezien in 'serieuze' media als Rolling Stone, Pitchfork, The Guardian, maar ook niet in 'onze' OOR of een volkskrant. En ook hier op Musicmeter is de belangstelling minimaal. En dat terwijl ik het album steeds meer in mijn hart sluit. Ik vind het een sensationeel debuut van een imponerend multitalent.

avatar van Tha)Sven
Ik hoor het talent wel, maar de productie is echt ondermaats. Nog niet eens specifiek lofi, maar onevenwichtig en slecht gemixt. Klinkt eerder als een demo dan een volwaardig album.