menu

An Emotional Fish - An Emotional Fish (1990)

mijn stem
3,69 (61)
61 stemmen

Ierland
Rock
Label: Atlantic

 1. Celebrate (3:31)
 2. Grey Matter (3:36)
 3. Blue (4:10)
 4. Lace Virginia (4:00)
 5. Julian (4:23)
 6. All I Am (4:56)
 7. Change (3:25)
 8. Colours (5:07)
 9. That Demon Jive (3:43)
 10. Brick It Up (5:03)
 11. Move On (4:48)
totale tijdsduur: 46:42
zoeken in:
4,0
Hoewel de heren goed hebben geluisterd naar U2, vind ik dit toch heerlijke muziek. Een beetje rauw en toch ook weer echte pop. Celebrate is nog een klein hitje geweest, maar ondanks de inspanningen van enkele Radio 3FM-discjockeys is de groep helaas nooit doorgebroken.

Heb deze band in 1991 drie keer live gezien: op Pinkpop in de feesttent, de volgende dag op Pinkpop zelf en een keer in De Effenaar (Eindhoven). Bij dat feesttent-optreden op Pinkpop hoort nog een verhaaltje: de band had bij aankomst in Landgraaf gehoord over die tent, waar de avond vóór het toen nog 1-daagse evenement enkele regionale bandjes zouden optreden om het campingpubliek te vermaken. Ze vonden dat een leuk idee en wilden ook graag even spelen. En dat werd geregeld, dus als verrassingsoptreden hebben ze een korte set gespeeld. Heerlijk, want ze waren één van de artiesten waarvoor ik dat jaar naar Pinkpop ging.

Ze schijnen in Ierland nog steeds af en toe op te duiken voor een klein optreden.

avatar van Saldek
4,5
Dat ze goed hebben geluisterd naar U2 kan haast niet anders dan feit zijn. Desniettemin vind ik het een verschrikkelijk goed album. Zelf heb ik ze twee keer live gezien. De eerste keer was echt waanzinnig goed. Ze kregen het hele publiek helemaal uit hun dak, mij incluis.
De tweede keer was na de release van 'Junkpuppets', en die viel erg tegen. Ze waren eigenlijk helemaal niet slecht maar ze speelden echt belachelijk hard, alsof ze een undergound metalachtige grunge-band waren. Kicke, dat wel, maar zo zijn ze gewoonweg helemaal niet.
Ik houd van luide muziek, zonder meer, en ik word lyrisch van goede improvisatie, ook dat zonder meer, maar het liverepertoire moet voor mij tenminste aan het studiowerk te refereren zijn. Toch voor mij is dit album goud waard, 4,5 pnt.

avatar van Bighead
4,0
Mwah.. vind het niet echt op U2 lijken... zit toch wat meer genuanceerd gebracht gevoel in deze top-cd.

Single celebrate hoor je ten onrechte bijna nooit meer. Maar ook de andere nummers zijn sterk en origineel.

avatar van Saldek
4,5
Ben een U2-fan,voortgekomen uit de 'War'-periode, '82/'83, en ik wil in deze dan ook even kwijt dat ik me soms nog steeds verbaas met het luisteren van AEF dat het soms bijster sterk U2 achtig is. maar who cares?
AEF is genoeg 'eigen' om het strakke muziek te kunnen noemen. Er staan namelijk ook grunge-achtige dingen op, terwijl Pearl jam en Nirvana nog in de luiers zaten. Ook dat maakt niet uit. Di's gewoon een onbeschrijflijk mooi album, en ik luister 'm nog steeds.

avatar van Bighead
4,0
Over U2 en grunge dingen zijn we het denk ik niet helemaal eens, maar dat dit een onbeschrijflijk mooi album is, daar heb je volledig en volkomen gelijk in!

avatar van deric raven
4,0
Er is ook een live EP van het Pinkpop concert met daar op The Island, Mother, Lace Virginia en Celebrate.

fredpit
kent u deze nog??.........zoniet, als de sodemieter gaan luisteren!!

prachtig onbekend cdtje...waarbij je gewoon al dat gel.. over u2 en grunge moet vergeten.Deze band had gewoon de pech hun uitstekende debuutalbum uit te brengen op het moment dat er in het pitoreske Seatle van alles aan de hand was, en in europa iedere nieuwe band met u2 vergeleken werd.

avatar van SirNoodle
4,0
nooit twijfelen als je dit album ziet, gewoon kopen. Ja, het klinkt een beetje als U2, en ja dit plaatje heeft zeker de wereld niet veranderd, maar er staat hier ene pak mooie nummers op, heel afwisselend en toch goed samenhangend album waar je na elke beluistering nieuwe dingen blijft ontdekken.

avatar van deric raven
4,0
Volgens mij zijn ze wel begonnen op het Mother-label van U2. Maar verder kan ik niet zeggen dat ik hier U2 in door hoor. Wel een heerlijk album. Ik heb goede herinneringen aan deze band. Ze maakten veel indruk op Pinkpop, en stonden eigenlijk wel op het punt van doorbreken. Celebrate werd luidkeels mee gezongen. Helaas die belofte niet kunnen waar maken. Toch blijft dit album van een hoog nivo hebben.

avatar van Saldek
4,5
Ik ben het enigzins wel eens met Fredpit dat er een periode is geweest dat alles met U2 werd vergeleken. Veelal bijzonder onterecht. Bandnamen als Pearl Jam, Simple minds, Big Country, (zelfs) the Outfield en Bruce Springsteen en vele anderen vielen ten slachtoffer aan de vergelijking. Soms terecht, meestal niet. Maar dat maakt mij niet uit. An emotional Fish vind ik dan nog het best in de rij passen, maar ook dat maakt mij niet uit, demeer daar AEF hoe dan ook genoeg 'eigen' klinkt. Maar luister eens naar 'Lace Virginia' en leg het eens naast 'Exit' van U2. Het is maar een voorbeeldje, maar vanuit dat punt kan ik de vergelijking wel begrijpen.
Het maakt verder helemaal niet uit, mij niet iig. Ik werd toen ook strondziek van al die vergelijkingen. AEF = AEF, punt. Heb deze nu weer opstaan, en verbazing schept mij dat het door al de jaren heen nog steeds mooi fris en lekker klinkt. Album naar mijn hart dit.

avatar van Gert P
4,0
Lees dit topic toevallig en heb deze cd ook gekocht indertijd.
vond er niet veel aan en aan mijn dochter gegeven, nu sinds kort weer in mijn bezit omdat zij hem ook niet draaid en nu ook opstaan.
Als ik dit na al die jaren weer terug luister snap ik niet waarom ik hem toen weggegeven heb.
Maar komt denk ik ook wel dat ik geen U2 fan ben maar meer van de sympho hou.

avatar van Lukas
3,0
Wat een leuke bandnaam en wat een sympathiek liedje is Celebrate. Toch eens helemaal luisteren!

avatar van deric raven
4,0
Zeker doen!

avatar van Lukas
3,0
Al gebeurd, maar dat viel me toch wel iets tegen. Heerlijke bas af en toe, maar de rest is me iets te dertien-in-een-dozijn (Emotional Meat nor Emotional Fish?). Aan U2 doet het me niet denken trouwens, An Emotional Fish klinkt eerder wat grungy.

avatar van DjFrankie
4,0
DjFrankie (moderator)
All I Am geweldig nummer, pas later ontdekt maar beter laat dan nooit.

avatar van Helicon
4,0
Dit is een fanatastische plaat van een toch wel vrij onbekende band. De openener Celebrate klapt er gelijk goed in de nummers vie volgen zijn ook bijna allemaal prima, vooral All I am, wat ik zeer emotioneel nummer vind.

Alleen jammer dat albums hierna imho steeds minder werden.

avatar van Casartelli
3,5
Casartelli (moderator)
Lukas schreef:
Al gebeurd, maar dat viel me toch wel iets tegen. Heerlijke bas af en toe, maar de rest is me iets te dertien-in-een-dozijn (Emotional Meat nor Emotional Fish?).

Emotional Fish nor Emotional Fowl in dat geval

Kwam het nummer Celebrate in de ladder tegen en vond dat ook erg sterk. Doet me in het geheel niet aan U2 denken... zit eerder een New Model Army-drive in. Maakt ondanks de wat wisselende geluiden hierboven toch wel nieuwsgierig naar de rest van de cd.

avatar van TEQUILA SUNRISE
4,0
Nooit van mezelf begrepen waarom ik dit album altijd links heb laten liggen tewijl er met Celebrate, Grey Matter, Blue & Colours werkelijk geweldige nummers op staan.
Toen ik eens achter het album aan ging was de plaat nergens meer te vinden.
Vandaag de plaat voor 3 euro op een platenbeurs aangetroffen en daar heb ik dan wel weer schik van.

avatar van TEQUILA SUNRISE
4,0
Tja,de U2 raakvlakken zijn enigszins herkenbaar maar dat vond ik 22 jaar geleden sterker dan nu ik het weer uitgebreid terughoor.
Prima album waar ik enkel Brick It Up een mindere track vind, Celebrate blijf een fantastische opener, Lace Virginia een sterk nummer en het baswerk op That Demon Jive is onweerstaanbaar.
Bestaat de band nog?

avatar van deric raven
4,0
Ja, maar onder een andere naam:
Jerry Fish & The Mudbug Club.

avatar van EttaJamesBrown
3,5
And Dorethy kicked her heals three times and said home, home....home is were the heart is! Celebrate!

( Pinkpop live, grijsgedraaid cassettebandje)

avatar van Joshua68
3,5
Celebrate.. ook mooie herinnering aan. Geweldig, aanstekelijk nummer op basis waarvan ik dit album destijds kocht. Dacht toen het beste, nieuwe alternatieve bandje ontdekt te hebben.
Denk al 20 jaar niet meer beluisterd. Toch maar weer eens voor de dag halen..

avatar van TDD1968
4,0
Ik heb deze band destijds meerdere keren live aan het werk gezien (o.a. Pinkpop, Nighttown, Waterpop) en koester nog steeds fantastische herinneringen aan de optredens. Bij 'Celebrate' gingen publiek en bandleden helemaal los. Voor mij zijn album en band hèt gevoel van de vroege jaren-90. Jammer dat de opvolgers kwalitatief een stukje minder waren.

avatar van galleryplay
Ik zag ze live op Ein abend in Wien in 1991. Inderdaad een sterke live band. De zanger gaf alles en sprong op een gegeven moment van het podium en rende door dat zaal naar buiten, hij wilde verhaal halen bij een bezoeker die het optreden blijkbaar had verlaten. Dit was allemaal goed te volgen omdat de Doelen een theater is met gangpaden die naar de uitgangen leiden. Na een paar minuten kwam de zanger de zaal weer in maar werd door de security niet meer het podium op gelaten. Het kostte hem veel moeite om ze te overtuigen dat hij de zanger van de band was

avatar van Twinpeaks
4,0
Prima plaatje en trip down memory lane nu ik hem na al die jaren weer eens luister. Celebrate vind ik nog altijd een van de leukste singles uit die tijd . Ik heb hem altijd op cassette gehad , maar ben blij met mijn koningsdagaankoop (0,25) in prima conditie. Hij gaat nog even op repeat . 4 sterren.

avatar van TEQUILA SUNRISE
4,0
Blijft een geweldig album, That Demon Jive schaar ik ook onder de favorieten. Vandaag knalhard in de auto gedraaid en vooral bij dit nummer was ik bang de maximumsnelheid te overschrijden. Jammer van het nummer Brick It Up, dat blijft wat mij betreft de dissonant van de plaat.

avatar van milesdavisjr
3,5
An Emotional Fish levert in 1990 een aardige debuutplaat af. Vernieuwend is het allemaal niet, dat is ook helemaal niet erg. De muziek van deze Ieren vertoont inderdaad redelijk veel raakvlakken met U2. De heren tekenden in 89' dan ook een contract bij het door U2 opgerichte platenlabel; Mother Records. Het is dus niet vreemd dat er bepaalde invloeden doorsijpelen. Af en toe moet ik ook denken aan een collectief als The Simple Minds. De zanger is niet slecht maar laveert qua klankkleur ergens tussen Jim Kerr en Bono in, en kent ook een beetje dezelfde pathetische voordracht. Kortom An Emotional Fish biedt in 1990 een staalkaart van bands/artiesten die op dat moment 'in' waren. Dat maakt dat ik ook een beetje een eigen 'gezicht' mis. Het songmateriaal is zeker niet slecht maar ik word ook niet omver geblazen. Zo gauw de heren wat aanzetten hebben ze mijn aandacht. Tracks als Celebrate maar met name Change en That Demon Jive zijn uptempo, klinken energiek en overtuigen. Op Colours en Brick It Up komt het 'grote' gebaar boven en wordt er gas terug genomen. Daar ligt wat mij betreft niet de kracht van de band, kortom, een redelijke plaat van deze Ieren. Degelijk en bij vlagen overtuigend. Desalniettemin snap ik wel dat de mannen altijd (buiten kortstondig enig succes) een rol in de marge hebben gespeeld. Echte buitengewone compositorische kwaliteiten kan ik niet echt ontdekken. De twee opvolgers waren rustiger van aard maar waren van minder allooi.

avatar van Saldek
4,5
@ milesdavisjr:
In principe aan mooie bijdrage, maar ben het met één ding niet eens:
dit album klinkt misschien niet al te vernieuwend, maar vergeet niet dat het 1990 was.
Ik vond ook veel raakvlakken met U2, maar net als mijn vrienden waren we allemaal in dubio waar de muziek in te plaatsen. Want het was toch ook niét hetzelfde als U2. Het was vóór Pearl Jam, vóór Red Hot C.P, voor Nirvana, voor Screaming Treas. Niet dat AEF hiermee te vergelijken is, maar met de doorbraak van deze bands bestormden rockbands de hitparade van velerlei allooi en werd rockmuziek als dit heel gewoon.
Back to issue..., ik heb deze nu opstaan. En natuurlijk speelt nostalgie een rol, maar manmanman, wat kan ik genieten van dit werkje!

avatar van milesdavisjr
3,5
In principe aan mooie bijdrage, maar ben het met één ding niet eens:
dit album klinkt misschien niet al te vernieuwend, maar vergeet niet dat het 1990 was.


Ben ik ook wel met je eens, echte alternatieve muziek was er al wel, denk aan bands als The Pixies, The Replacements, R.E.M. en The Tragically Hip. The Screaming Trees werden trouwens halverwege de jaren tachtig opgericht en hadden al enkele platen op hun palmares staan. Hoewel ze an sich niet zoveel op deze bands lijken, zullen ze ongetwijfeld wat mosterd hebben geleend. Zelfs Nirvana had in 89' hun onstuimige debuut uitgebracht. Leuk dat je nog zo ontzettend kunt genieten van dit album, ik vind het zeker geen slechte plaat, heb het schijfje diverse malen aan een luisterend oor onderworpen maar echt raken doet het mij niet. Het zal wellicht ook te maken hebben met het feit dat ik deze release destijds nooit heb meegekregen.

4,0
geplaatst:
Debuut uit 90, way back then...Celebrate zelfs hier ten lande redelijk op den radio en meteen ook mijn kennismaking. Waan nummer, toen en nu. Waan plaat ook, beter werd het niet neen, hoogstens wat anders. Prijsnummers zeker het al genoemde Celebrate, Lace Virginia, Blue en Grey Matter. Maar niet te versmaden de rest. En ja, beter dan U2 ooit is geworden. Absoluut.

3,0
geplaatst:
Deze band had even het momentum en dit debuut is heel aardig maar het songmateriaal blijft toch enigszins te vlak, ze waren ook snel weer van de radar verdwenen.

avatar van TEQUILA SUNRISE
4,0
geplaatst:
Beter dan U2 tussen 1980 -1991 is mijn inziens hilarisch, over de periode hierna kan je redetwisten.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:01 uur

geplaatst: vandaag om 16:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.