Clouseau - Oker (1995)

Label: EMI

1. Cara Lucia (4:08)
  2. Voorbij (4:18)
  3. Oker (5:29)
  4. Laat Me Nu Toch Niet Alleen (3:35)
  5. Keer op Keer (3:55)
  6. Waterdrager (3:44)
  7. Zie Me Graag (3:35)
  8. Passie (5:03)
  9. 1 Miljoen Vlinders (3:27)
  10. Hoog in de Heldere Lucht (3:48)
  11. 1 Grote Liefde (3:14)
  12. Brommer (1:16)
  13. Swentibold (3:14)
  14. Zij Houdt van Vrijen (2:20)
Clouseau één van de beste belgische groepen, en zelf de beste nederlandstalige belgische groep. Heeft vorig jaar maar liefst 12 keer het sportpaleis van Antwerpen gevuld. Zelf hoor ik de groep ook heel graag bezig. Op het album Oker vindt ik Oker en Passie de beste nummers, wat dan weer afhangt van eigen smaak en keuze. 3,5*

Laat me nu toch niet alleen is een heel mooie cover van Johan Verminnen. Alleen de 'pa-pa-pa' op het einde is tamelijk dom.
Een redelijk album, typerend voor Clouseau.

avatar van Nicolage Rico
Clouseau vind ik veruit de beste belgische groep. "Oker" is echt heel mooi en "Laat me nu toch niet alleen" geeft mooie herinneringen, net als "Passie".

avatar van gemaster
Ik surfde toevallig langs dit album en toen zag ik het liedje 'Passie' staan, dat vond ik vroeger altijd erg leuk, dus maar weer eens opgezet. Wat een verschrikking zeg, zouteloze huisvrouwenpop. Iets ingewikkeldere Frans Bauer muziek is het. Het begin met die mondharmonica heeft trouwens veel weg van die oude honing reclames. Dan zag je zo'n belegen ouwe vent die de honinggraatjes leegde met op de achtergrond een verschrikkelijk deuntje. Nu ben ik alleen de naam vergeten van dat honing merk, hmmmmmmm.

avatar van gemaster
Ik kan er niet tegen als ik iets niet weet, dus maar even opgezocht: Langnese was het.

avatar van Jasper
Ik blijf Passie na al die jaren een goed nummer vinden. Clouseau heeft genoeg gemaakt dat me totaal niet raakt, maar nummers als Passie, Daar gaat ze en Nobelprijs blijven toch wel goed...

1 miljoen vlinders is gecovered door Pim en het is een heel mooi liedje

kellyclarkson schreef:

1 miljoen vlinders is gecovered door Pim en het is een heel mooi liedje

Ik heb het spijtig genoeg ook al een keertje gehoord

avatar van Nicolage Rico
Nicolage Rico schreef:

Ik bedoelde dus de beste nederlandstalige belgische groep....

Eigenlijk best grappig: de eerste twee albums van deze band werden me meer of meer opgedrongen (ik kende een liefhebber van de band die die albums voor me had opgenomen). In het begin vond ik het niet eens zo heel onaardig, maar de houdbaarheid was heel beperkt.
Door deze twee geloofde ik het verder wel met Clouseau tot dit album. Vaak gedraaid in melige buien (lees: met wat wijntjes achter de kiezen) en nog meliger misschien: ook daadwerkelijk gekocht.
Ik draai het nooit meer, maar ik weet wel dat het ietwat beter klonk dan die eerste twee.
Hierna ben ik ook niet meer verder gegaan met de band, dus ik heb geen idee hoe het nu allemaal klinkt.

Feeder
aERodynamIC schreef:

Ik zweer het je...

Dat wil je niet weten...

avatar van berwt
Ik vond eerste twee albums net wel beter; veel jongensachtiger-stouter-amateuristischer-straight forward. Dit is een album waarop je vooral producers aan het werk hoort die zeemzoete nummers schrijven en uitwerken. Er werd meer gezocht naar poëzie (zonder succes naar mijn mening) en alle truuks om de sentimentele luisteraar mee te krijgen werden uit de kast gehaald.

Er ís wel degelijk enig songschrijvend talent mee gemoeid (zelf zanger Koen die tot dan maar zanger en meisjesaantrekker was schreef meteen een Beneluxhit met Passie) en dat maakt de plaat wel nog redelijk. 3*

EVANSHEWSON
Het is al te gemakkelijk en te gratuit om als rockfan deze Vlaamse jongens af te zeiken en hen maar af te doen als commerciële succesjagers.

Met dit album bewijst de band van de broers Wauters dat ze een mooi uitgebalanceerd popalbum kan maken, en of dat nu in het Nederlands dan wel in het Engels is, maakt eigenlijk niets uit.

Dit blijft tot op heden hun beste plaat, hun meest consistente album.
Het album staat gewoon bol van mooie liedjes, goede teksten en humor tussen de regels door vind je ook.

De titelsong is voor mij één van de mooiste Nederlandstalige liedjes die ik ooit mocht horen - en wie heel het oeuvre van Boudewijn de Groot, Bram Vermeulen en Herman Van Veen kènt, mag zoiets beweren - het is een erg pakkend nummer, met een hemelse melodie.

Een volwassen plaat, en het confectiegevoel was hier nog lang niet ingetreden.

Zeg maar dat een echte rockliefhebber (Neil Young, David Bowie, Bruce Springsteen, Ryan Adams, Warren Zevon, Beatles, U2, Led Zeppelin, Eagles, R.E.M. .... en nog van vele bands en rockers genietende fan) dit gezegd heeft.

4.5 sterren
****1/2

avatar van jovad
Juist, ik ben geen grote fan van clouseau, maar het nummer 'Oker' staat bij mij in mijn Top 3 van Nederlandstalige songs....

avatar van HiLL
Passie: Hoe je het wend of keert, herkenbaar is het wel.

Natuurlijk is het mierzoet, klef, eigenlijk een nummer waarvan je schaamharen spontaan nog meer van gaan krullen. Maar toch beste mensen van Musicmeter, toch kan HiLL ook van dit liedje soms genieten.

Zo ook gisteravond toen ik voor moederlief een verzamelcd maakte met allerlei liedjes uit de jaren zestig/zeventig/tachtig (top2000) en ik ook dit liedje voor haar selecteerde en het spontaan begon mee te zingen. Best een leuk liedje.

Die heb ik voor de komende 15 jaar weer gehad.

avatar van Villableeker
Al ben ik niet zo'n Clouseau fan; het titelnummer 'Oker' is wel uitzonderlijk mooi en schopt het zelf in mijn Top 10 van Nederlandstalige nummers.

Father McKenzie
Voor mij staat dit album er na al die jaren nog steeds, ik blijf dit hun beste plaat ever vinden, sterk van begin tot eind, ik zie of vind geen vullertjes, hier is van iedere song werk gemaakt.
De titelsong is het mooiste Clouseaunummer ooit, vind ik.

****1/2

avatar van LucM
Ook ik vind dit het beste album van Clouseau met afwisselende en alleen maar sterke songs. "Oker" en "Passie" zijn regelrechte evergreens, het a capella "Brommer" vind ik ook mooi.

avatar van Madjack71
Clouseau is de bijdrage die mijn deerntje heeft gedaan in mijn bescheiden collectie. Het mag gezegt zijn, ik vind dit een onderhoudend album, die mij best wel kan bekoren. Ik hoor Clouseau het liefst bescheiden, ingetogen en met een vleugje humor. Bij de rock blijven het veelal toch kiezeltjes. Uitzondering is de lekker los sfeer van Zij houdt van vrijen a la Raymond v/h Groenewoud.

Zekers en vast, er staan zelfs een paar pareltjes op als ge het mij vraagt.
Oker is daar er een van, mooie opbouw, sfeer en prima gezongen.
Verder is de cover Laat me nu toch niet alleen netjes gedaan en blijft fier overeind.
Zie me graag (wat een mooie taal is het toch ook heh), vind ik een goede ballad, zonder teveel in de huishoudbeurssfeer te komen.

Daarna komt wat mij betreft het meest onderhoudende gedeelte van het toch al degelijke album nl.
Passie, ws. het bekendste nummer van dit album en een grote hit destijds. Blijft ook nu nog steeds overeind.
T/m Brommer, merk ik dat ik toch aandachtig blijf luisteren en de wat in mijn ogen beperkte stem van Koen, mij niet tegen staat.
Brommer heeft zelfs wat weg van de Fiets op hun debuut.

Ik denk, maar heb de andere albums nog niet allemaal geluisterd, dat deze idd. best wel eens hun beste zou kunnen zijn.
Echte dikke maatjes zal ik wel niet worden met hun muziek. Huisvrouwenpop allah, maar om ze te vergelijken met iets ingewikkelderde Frans Bauer muziek, doe je ze schromelijk mee te kort. Akkerdjie Akkerdjie!!

Dat nog niemand het prachtige "Hoog In De Heldere Lucht" heeft genoemd. In mijn ogen de beste plaat van Clouseau. "Swentibold" is grappig, "Oker" is een prachtige popsong, "Een Grote Liefde" een lekkere rocker en Meneer van het Groenewoud leverde "Zij Houdt Van Vrijen".

avatar van Snakebite
waarschijnlijk het meest memorabele album van deze groep.
elk nummer heeft wel iets speciaals en op geen van de nummers (behalve swentibolt, dat me nooit echt heeft kunnen bekoren) is iets aan te merken. staat al erg lang in mijn persoonlijke top vijf beste albums!

avatar van LucM
Swentibold vind ik een best leuk en bij wijlen grappig nummer, Passie blijft ondanks zijn mierzoet karakter geloofwaardig, Brommer (het vervolg op Fiets van hun debuut) is een behoorlijk staaltje a capella, de titelsong is een hoogtepunt in Clouseau's oeuvre.
Laat Me Nu Toch Niet Alleen en Zij Houdt van Vrijen zijn covers van respectievelijk Johan Verminnen en Raymond Van Het Groenewoud en zijn goed uitgevoerd, maar de originelen vind ik toch iets beter.

Dit blijft, voor mij, hun beste album. Al was het maar voor 'Oker' alleen.
Muzikaal zeer sterk, de juiste noot op de juiste plaats en nummers die zo knap gemaakt zijn dat je zou zeggen 'Verdomme, had ik het maar geschreven'.
Als je op een plaat Swentibold, OKer, Passie, zie me graag en Hoog in de heldere lucht kunt plaatsen. Dan ben je top.
De nummers wisselen sterk af en de producing is gewoon fenomenaal.

Oker is hét moment...

Een topper in de Belgische muziek en eentje waar ze trots op mogen zijn. Een verdiende 5

avatar van Wyverex
Oker is idd het moment. Wat blijft dit toch een fantastisch nummer! Voor de rest ook goeie nummers, maar geen een Clouseau nummer geraakt tot aan de schouders van Oker.

avatar van kobe bryant fan
0,5
Minder album van toch een van de bekendste groep van mijn landje.

Wyverex schreef:

Een licht meningsverschil hier. Oker is een fantastisch nummer, zonder twijfel. Textueel is het zeker een zeer sterk nummer. Maar komt Afscheid van een vriend, of Regenlied, hier dan niet wel heel dicht bij (of over?). Maar over het algemeen zou ik het niet het sterkste nummer van Clouseau noemen.

Feit is wel dat het album tot de top van de Clouseau-albums behoort.

Snakebite schreef:

Feit is wel dat het album tot de top van de Clouseau-albums behoort.

Niet alleen tekstueel is het een sterk nummer, maar de sfeer die ze weten te scheppen in Oker, vind ik bij geen enkel ander Clouseau nummer terug.Ook niet bij Regenlied, want dat vind ik wat te 'donker'. Terwijl Oker toch een lied is van hoop! Ook het feit dat ik me nog herriner wanneer ik dat voor het eerst hoorde, en ik er toen ook al meteen overdonderd van was zal er ook mee te maken hebben.

En Afscheid van een Vriend heb ik nooit echt mooi gevonden in studio versie. Maar als ze dat dan live spelen komt dat inderdaad heel dicht in de buurt van Oker. Ik geloof dat het een optreden was van 2002 waar ze dat lied brachten. En dan was dat fantastisch! Nog een mooi voorbeeld hiervan is Fiets. De studio versie vind ik nu niet zo overdonderend goed, maar een paar dagen geleden in hun optreden, vond ik dat een fantastisch nummer om te horen.

En uiteindelijk, wat je een sterk nummer vindt blijft subjectief hoe je het ook draait of keert. Clouseau heeft er wel heel wat om uit te kiezen. Maar qua lievelingsnummers van Clouseau is het al altijd nipt geweest tussen Oker en Domino.

Wyverex schreef:

Over meningen valt inderdaad niet te discussiëren. Ik dacht gewoon even dat het kwalitatief gesproken het sterkste nummer was, niet gevoelsmatig. Want Clouseau heeft zoveel nummers gemaakt die tot in de puntjes afgewerkt zijn, dat ik niet zo goed begreep dat Oker daar bovenuit zou komen. Het scoort natuurlijk wel door z'n simpliciteit en oprechtheid.

Snakebite schreef:

Ik vind het wel vreemd dat jij vind dat het niet bij de beste nummers hoort qua gevoel/emotie.
Door dat Oker zo zacht gezongen is, versterkt dat die emoties alleen maar.

Nummers die tot in de puntjes afgewerkt zijn missen soms juist die spontaniteit. Ze kunnen (soms) sterk overkomen, maar dat kan even goed hun zwakte zijn.

Veel nummers van tegenwoordig moeten zo perfect afgewerkt zijn (dan heb ik het in dit specifieke voorbeeld niet over Clouseau) dat ze hun stem zodanig gaan vervormen dat ze het live jammer genoeg niet waar kunnen maken.

Nee, geef mij maar een nummer of album dat misschien wat simpeler klinkt, maar meteen naar je strot vliegt en je niet meer loslaat.

avatar van edje1969
Clouseau is zo'n groep. Of een album klopt gewoon of het is driedubbel niets. Dit is een lekker album met smaakmakers als Cara Lucia, Waterdrager, Zie Me Graag en Swentibold. Ook de cover Laat Me Nu Toch NIet Alleen is heel mooi. Uptempo, mooie ballads, soms wat humor. Skippers zijn Keer Op Keer en Hoog In De Heldere Lucht.