Prachtig.
Laat me maar meteen met de deur in huis vallen: Yong Yello heeft wederom een subliem geheel afgeleverd naar mijn mening. Net zoals zijn debuutalbum komt Bennie & De Banaliteit van Ons Bestaan veruit het best tot zijn recht als geheel, dit is niet het type project waar je een paar nummertjes uitpikt. De gastheer heeft duidelijk weer veel werk en tijd gestoken in een verhalend studioalbum.
Een goed voorbeeld van het feit dat deze LP het best tot zijn recht komt is de single Ik Moet Dringend op Vakantie. Net zoals vele anderen was ik initieel niet overtuigd door dat nummer, ik hield mijn hart zelfs plotseling vast voor de kwaliteit van dit project. Het past echter goed in het geheel en wanneer het nu voorbij komt stoort het absoluut niet.
Bennie is de zoon van Marcel (eerste plaat). Hij wil totaal anders in het leven staan dan zijn marginale vader en gooit daarom zijn leven over een totaal andere boeg. Hij zit niet constant op café terwijl hij onder de invloed van drank en drugs is. Nee, hij heeft een 9-to-5 job, komt voor de rest niet vaak buiten en leeft een relatief saai (lees: banaal) leven.
Het verhaal mist net dat klein beetje pit dat het levensverhaal van Marcel wel had, kijkende naar dit type persoon is dat geen verrassing. Dit is ook een tof uitgewerkt verhaal, ik hou wel van Yong Yello zijn concepten.
Yong Yello is zowel een getalenteerde rapper als een getalenteerde zanger. Geen uitblinker op beide vlakken, gewoon zeer solide. Wat hem - naast de albumconcepten - boven de rest doet uitrijzen is zijn talent als producer. De liveproducties op Bennie & De Banaliteit van Ons Bestaan zijn weer van een ongekend hoog niveau, lijkt me ook zeer indrukwekkend om deze (en de vorige) plaat volledig live te zien.
Waarom Ben Ik Zo Destructief? is een nummer dat het waard is om apart te vernoemen. Tijdens dit nummer laat hij de maskers en rolletjes voor wat ze zijn en geeft hij toe dat Marcel en Bennie personages zijn die beide recht uit zijn eigen leven gegrepen zijn. Het was vooraf al wel duidelijk, maar hier krijgen we de bevestiging dat beide albums in grote lijnen autobiografisch zijn.
Op zijn debuutalbum nodigde hij geen gastartiesten uit, hier zelfs twee. Zangeres LOÏS doet mee op We Geve Ni Op en speelt de vriendin van Bennie/Yong Yello. Het doet wat denken aan een nummer als We Cry Together van Kendrick Lamar, maar dan muzikaler.
Zoeke Naar Wa Liefde is een collaboratie met zuiderbuur Sef, mooie strofe heeft die laatstgenoemde!
Marcel & Het Magnetisme van de Goot is de laatste jaren uitgegroeid tot één van mijn favoriete albums allertijden. Bennie & De Banaliteit van Ons Bestaan kan dat niveau niet bereiken, toch is het weer een prachtig project geworden dat ik in feite iedereen zou durven aanraden. Yong Yello maakt ook albums die het genre Hip Hop overstijgen, je kan hier ook van genieten moest je niets met Hip Hop hebben volgens mij.
Wederom een pareltje, Yello. Het maakt me enkel nog meer benieuwd naar wat de toekomst en dat derde album zal brengen.
Dikke 4*!