Fairmont - Coloured in Memory (2007)

Canada
Electronic
Label: Border Community

1. Fade and Saturate (6:13)
  2. Darling's Waltz (5:39)
  3. Mobula (7:03)
  4. Pomegranate (2:25)
  5. Sedatives for the Sentimental (3:38)
  6. I Need Medicine (6:42)
  7. Bikini Atoll (4:12)
  8. 1995 (3:49)
  9. Calm Before the Storm (3:28)
  10. Flight of the Albatross (6:57)
  11. All Good Things (3:29)
  12. Time's Fool (3:23)
avatar van T.O.
Nogal een afwijkende hoes voor Border Community...

De eerste zonder molen, denk ik?

Ben benieuwd, Flight of the Albatross is wel mooi in ieder geval.

Wist trouwens niet dat er een nieuw album van hem zat aan te komen.

avatar van luc011190
Prachtig atmosferisch album van Fairmont. Minimaal album vol slepende synths, melancholische vocalen, ronkende opbouwen en rustige nummers om weer adem te halen.
Album sleept en drijft je echt over de beats. En tja, Border Community bewijst zich weer.

Ik zit nu te luisteren Darling Waltz is voor zijn doen wel een stevig nummer zeg! Vooralsnog klinkt het erg goed allemaal.

Fairmont is na Nathan Fake en uiteraard James Holden zelf toch wel een van de vaandeldragers van het Border Community label. Dat komt natuurlijk met name door Gazebo/Gazelle, een van de eerste hits en nu ik er zo over nadenk wellicht zelfs mijn eerste bewuste kennismaking met het label. Waar staat trouwens de molen op de hoes? Ik kan hem niet vinden.

Mijn impressies bij de eerste luisterbeurt:

1. Fade and Saturate
0:35 Lekker zompige baslijn. Doet een beetje denken aan Corduroy van meneer Holden.
3:00 De synths dansen hier als harlekijntjes door de rest van de muziek heen. Erg goed gedaan. Ik kan me hier wel wat fijne visuals bij voorstellen.
4:00 De vocalen doen een beetje duister aan. Volgens mij is het beste moment om Fairmont te draaien ook ergens rondom zonsopgang. Perfect om na weinig of geen slaap de volgende dag mee in te luiden. Zal ook wel komen doordat hij ooit een nummer opnam met de titel ‘I Want to See the Sun Come Up’.

2. Darling Waltz
0:01 Het tempo gaat een tikje omhoog. Niet langer de laidback sound, maar ietsjes steviger.
0:21 Nog wel altijd die mooie klanken. Het klinkt zo logisch allemaal, maar ik ken maar weinig andere producers die zo diep en zo helder klinken. Fairmont heeft echt een volstrekt eigen klanken-idioom, zo lijkt het. Gazebo is natuurlijk het allerbeste voorbeeld hiervan.
1:50 Waanzinnige mooie emo-break.

3. Promegranate
0:01 Weer wat rustiger vaarwater. We horen vogeltjes en sirenes op de achtergrond. Zou dat het ochtendgloren zijn?
1:23 Kabbelend melodietje. Kort, maar mooi tussendoortje.

4. Mobula
2:28 Na een mooi begin weer zo’n zalig diepe groove.
5:01 Het gaspedaal in. Wat een volle track zeg. Het hoogtepunt tot nu toe. Woorden schieten te kort.

5. All Good Things
0:10 Een rustpunt. Even Mobula verwerken...
1:08 Mooie baslijn, tikje Boards of Canada (anno Hi Scores) EP. Dus een beetje hiphop-achtig zelfs.

6. 1995
0:40 Nog verder gas terug. Deze kant van Fairmont ken ik nog niet zo.
1:17 Aparte stemsamples hier. Ook wel een beetje BoC, maar vooralsnog minder goed.

7. I Need Medicine
0:01 Het roer gaat weer om. Gemuteerde stemmen en een mooie ambientwave hier. De stemmen trekken meer en meer naar de baslijn toe.
1:20 Shiiiiit. Vanuit het bijna niets opeens een machtige melodie die bijna overloopt van de melancholie. En de indruk wordt gewekt dat het hier bij lange na niet zal blijven. Trekt u die registers maar open, meneer Fairley! Mooie vocalen ook, al zijn ze een tikje vervormd waardoor ze net wel of net niet te verstaan zijn. En dan de opbouw naar een nieuwe climax…
3:28 Daar komt ie. Oh nee, toch niet.
4:29 En dan weer die melodie… 3 minuten geleden voor het eerst gehoord, maar het klinkt nu al klassiek. Ja, dit is Fairmont op zijn best…

8. Bikini Atoll
0:40 Beetje vreemd hoe de baslijn in- en uit elkaar lijkt te vouwen. Sowieso klinkt alles een beetje vals in dit nummer, maar dat zal vast de bedoeling zijn.
1:36 Vocalen. Stiekem best tenenkrommend. Dit klinkt echt als een tussendoortrack.
2:08 Een break. En ik begin spontaan “Just Like Honey, Just Like Hoooney” te zingen. Helaas weer die vocalen. Ik geloof niet Fairley fan is van The Jesus & Mary Chain…
3:22 Intrigerende track toch. De sfeer is wel wat omgeslagen opeens. Dit heeft ie vast grappig bedoeld.

9. Calm Before the Storm
0:01 En dan zitten we op zee. Het klinkt alsof de golven tegen het dek kletsen en de kapitein een afscheidsbrief schrijft. Wat een droevenis.
2:01 Die zanglijn heeft wel wat van The 15th van Wire, gecoverd ook door Fischerspooner.

10. Flight of the Albatross
0:01 Deze kende ik al van de EP. De storm is voorbij, de zee weer glad alsof er nooit iets gebeurt is. Maar uit de tikjes en kraakjes (tikje Holdiaans of moet ik zeg des Aphex Twins) klinkt het onheil wel door. Fijn ook zo’n bas die je niet hoort, maar wel opmerkt.
1:58 De kapitein – ongetwijfeld met z’n hoofd tegen de mast gezwiept door een golf – komt weer bij zinnen. De muziek zwelt aan. Nu ik er zo overnadenk is het eigenlijk wel logisch dat er geen molen op de hoes staat. Die heb je natuurlijk niet op zee.

11. Sedative for the Sentimental
2:13 Het album lijkt met het vervliegen van de Albatross rustig af te sluiten. De oprispingen van de zee liggen achter ons.
3:07 Mooi outro. Is dat de reddingshelikopter die daar landt?

12. Coloured in Money
1:47 Een nummer met enkel gitaar en weemoedige zang, dat klinkt alsof het van vinyl wordt gedraaid. Zo’n lange fade-out heb ik niet gehoord sinds Clipper op Autechre’s Tri Repetae.

Nouja, Mobula en I Need Medicine zijn mijn hoogtepunten. Voor mijn gevoel staan er nog wat zwakke tracks op, maar ik heb wel het idee dat sommige (Bikini Atoll) flink wat groeipotentie hebben. We zullen het wel zien. Voorlopig een 4*

avatar van John Doe
Ben het wel aardig met je eens, mooie review. Alleen molens komen niet voor op elke kaft van Border Community Op catalogus nummers 5-BC, 10-BC, 10-BC-R, 10-BCX, 12-BC, 16-BC, 17-BC en 19-BC niet om precies te zijn.

Ik vind het wel een charmante plaat. IDM invloeden verschijnen af en toe aardig en het steekt allemaal geinig en helder in elkaar met simpele geluiden. I Need Medicine vind ik ook heel mooi.

avatar van luc011190
I Need Medicine

avatar van Ali Chemicali
Heb hem met Schijfrijders Live gezien in Het Patronaat

Ben benieuwd, ga dit album even checken.

avatar van Leonard91
Prachtig, lekker relaxte en atmosferische muziek. En alweer een goede Border Community, het is echt niet te geloven, zo heel veel brengen ze daar niet uit maar als er wat uitkomt is het meteen wel steengoed.

het debuutalbum van fairmont is voor mij sterker dan dat van nathan fake en dat van james holdon..

de muziek weet je te ontroeren, klinkt vals wanneer hij vals moet klinken, werkt verslavend, terwijl dit bij de eerste luisterbeurt niet eens zo speciaal klonk..

4,5 sterren

Met het heerlijke weer deze vanochtend weer eens uit de kast gehaald en nondeju hier staan toch wel heel erg veel bijzonder goede platen op. Vooral het middenstuk met I Need Medicine, Bikini Atoll en 1995 kan ik op elke zomerse dag waarderen!