Anfauglir - Akallabêth (2025)

Label: Debemur Morti

1. The Rise of Númenor (20:21)
  2. The Inevitable Truths of Time (17:22)
  3. Defying the Doom of Men (21:53)
  4. The Downfall (11:57)
avatar van namsaap
Lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2025 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

Akallabêth is het imposante werkstuk van een tweetal Tolkien-fans uit de VS. Het concept van dit album rond de Silmarillion laat me eerlijk gezegd Siberisch koud, maar muzikaal is dit werkstuk echter bijzonder interessant!

Gewapend met een uitgebreide sample-bibliotheek levert het duo een imposant symfonisch blackmetalalbum af. En het moet gezegd dat voor album dat met zoveel digitaal knip en plakwerk in elkaar is gezet, het geheel bijzonder goed klinkt. Waar digitale drums mij doorgaans een doorn in het oor zijn, kan ik er op dit album prima mee leven. De drums zijn knap geprogrammeerd en klinken niet storend. De orkestrale composities zijn ook bijzonder knap gemaakt en klinken overtuigend. Het is wel jammer dat ze de gitaren op dit album volledig overstemmen. Iets meer contrast tussen orkest en gitaar was welkom geweest. Het zijn echter kanttekeningen bij een geweldig album!

Score: 84/100

Namsaaps Top 20 van 2025 - MusicMeter.nl