De Lenco's - De Brandweer Paraat (1987)

Alternatieve titel: 14 Liedjes Over het Werk van de Brandweer!

geen stemmen

Label: Starlet

1. Het Grote Brandweerlied (3:00)
  2. Oefenen en Trainen (3:19)
  3. De Brandweerman (2:24)
  4. Zo Is het Brandweerleven (2:27)
  5. Als Z'n Pieper Gaat (2:23)
  6. Sirenewals (3:02)
  7. De Brandstichter (2:18)
  8. Als Spuitgast Ben Ik Geboren (2:27)
  9. Speel Nooit Met Vuur in de Natuur (3:04)
  10. De Brandweervrouw (2:21)
  11. Brandje Kijken (2:04)
  12. Carnaval in Brandweerland (2:42)
  13. Brandweer Te Water (2:56)
  14. Het Rampenplan (2:59)
avatar van nlkink
Het laatste album van De Lenco's, en nog meteen een conceptalbum ook! Hoogstwaarschijnlijk opgenomen en uitgebracht in opdracht van de landelijke organisatie achter de Brandweer. Op de achterzijde van de albumhoes staat behalve de tracklist ook nog een uitgebreid verhaal wat de Brandweer in die tijd allemaal wel niet deed naast het bekende bestrijden van brand(en). Op de achterzijde van de hoes staat ook dat er anno 1987 zo'n 739 brandweerkorpsen waren. Als je rekent met ca. twintig personen per korps kun je wel stellen dat van het album een redelijk aantal is afgezet. Dan ga ik er dus vanuit dat de leden die plaat in 1987 tegen gereduceerd tarief konden aanschaffen of misschien zelfs gratis hebben gekregen.
Ik ken geen enkel liedje van deze plaat. Misschien dat er een MM-lid een exemplaar heeft liggen en een recensie wil schrijven?
Overigens als nabrander kwam dit album in 1989 ook nog op CD uit. Wellicht n.a.v. het overlijden van drummer Nico de Jong. Maar dit is puur speculatie.

avatar van gaucho
Ik zit zelf niet op TikTok, dus misschien heb ik iets gemist, maar vanwaar opeens die fascinatie voor een allang vergeten duo dat alleen in kringen van piratenliefhebbers nog enige bekendheid geniet? Een grappig filmpje op een van de sociale media misschien?

Wat mij aan bovenstaand bericht nog het meest fascineert, is dat het album vrij bijtijds op CD uitgegeven werd. Weliswaar begon de CD in 1989 langzaam maar zeker de LP als geluidsdrager te overvleugelen, maar veel Nederlandse - laat staan Nederlandstalifge - producties verschenen toen nog niet op deze relatief nieuwe geluidsdrager. De situatie van de CD was toen een beetje vergelijkbaar met de LP nu: tekort aan persingscapaciteit, waardoor alleen grote namen en bands/artiesten die een zekere mate van omzet garandeerden op CD werden uitgebracht.

Nou is dit kennelijk wel een bijzondere productie voor een bepaalde doelgroep, en ik weet dat de CD rond deze tijd ook veelvuldig als reclame-object of 'weggevertje' werden ingezet, dus ik vermoed dat we het in die hoek moeten zoeken.

De Lenco's hadden ooit een hitje met de droevige meezinger Esmeralda, zoveel weet ik ervan. Maar ze blijken dus echt wel een hele reeks singles en vermoedelijk ook albums te hebben gemaakt en lang te zijn doorgegaan. Ik vraag me bij dit gezelschap nog altijd af of ze hun groepsnaam hebben ontleend aan de gelijknamige platenspeler...

Overigens kun je hier fragmenten van het album beluisteren. En anders is er altijd nog de single van het album.

avatar van nlkink
De Lenco's, beste gaucho, waren een heel klein stukje van mijn jeugd. Al vond ik er toen, en nu, geen bal aan. Ik keek met mijn ouders mee naar Op Volle Toeren waar het duo een keer optrad. Het recente overlijden van Rinus Wesselink - zijn maat Nico de Jong overleed al in 1989 - bracht mij ertoe om een verzoek in te dienen om de discografie hier op MM op te voeren. Dat is deels gelukt dankzij brajoapau. Niet elke platenhoes had de gewenste kwaliteit. En ik had beloofd om er een stukkie bij te schrijven, waarvan akte.
Overigens had ik voor De Lenco's een veel spectaculairder einde bedacht. Wie dat wil lezen moet maar op Discogs kijken bij edit artist want niet iedereen kon zich daarin vinden en men heeft tot twee keer toe het einde van de biografie aangepast.

avatar van gaucho
Bij dat laatste kan ik me dan wel weer iets voorstellen: enerzijds dat 'the Dutch government had enough of them', maar anderzijds ook dat een ander Discogs-lid ervan uitging dat dat bezijden de waarheid was...