Jim Keaveny - Music Man (2009)

1 stem

Folk / Country
Label: Blue Bonnet

1. Rainin' Here in Austin (3:47)
  2. Music Man (2:55)
  3. Lonely Old Railroad Blues (3:50)
  4. Mountain Mama (3:14)
  5. The North Padre Island Lullaby (4:32)
  6. Livin' in a Dream (4:13)
  7. The Big, Big Train (3:31)
  8. Kinky Mama (3:51)
  9. Ring Ring Ring (3:47)
  10. Springtime by Then (3:42)
  11. I'm So Lonely (3:53)
  12. Goin' to Arizona (5:46)
  13. Dreamy Day (3:11)
  14. Happy Man (4:21)
avatar van potjandosie
heerlijk gevarieerde "americana" (blues/folk/country) op dit vierde album van de in Bismarck, Noord Dakota opgegroeide singer/songwriter Jim Keaveny, die een aantal jaren door Europa, o.a. Spanje zwierf en uiteindelijk voor zichzelf en zijn vrouw een huis bouwde in het spookstadje Terlingua in Texas en tegenwoordig van daaruit opereert.

qua stemgeluid valt er niet te ontkomen aan de vergelijking met die van Bob Dylan en in mindere mate John Prine (denk ook aan de stem van zanger Ian Felice van de Felice Brothers), maar het gaat om de kwaliteit van zijn 14 zelfgeschreven liedjes en die maken stuk voor stuk indruk.

veel road songs, ballads, liedjes over verloren liefde "I'm So Lonely" of nieuw gevonden liefde "Happy Man", muzikaal omlijst met een regelmatig lekker los rammelende ritme sectie aangevuld met o.a. mandoline, fiddle, zijn eigen fraaie akoestische en elektrische gitaarspel en een schurende harmonica.

er staan vele pareltjes op zoals de spaarzaam geinstrumenteerde ballads "Rainin' Here in Austin", "The North Padre Island Lullaby" en "Livin' in a Dream" en het prijsnummer "I'm So Lonely" met mandoline en een fraai koortje van het damestrio Guy Town, dat herinneringen oproept aan de muziek van John Prine. ook de sfeervolle, stemmige road song "Goin' to Arizona" valt in die categorie.

van de up-tempo nummers steken "Mountain Mama", het uitbundig swingende "The Big, Big Train" en "Springtime By Then" er boven uit. op "Happy Man" doet Randy Weeks mee op leadgitaar, van wie Lucinda Williams het nummer "Can't Let Go" coverde, maar dat terzijde.

mijn voorkeur gaat naar de folky ballads waarop Jim Keaveny excelleert met zijn gitaarspel en harmonicaspel.

een verrassend sterk losjes gespeeld americana album, waarbij namen als Dylan, Felice Brothers, John Prine en Townes Van Zandt bij het beluisteren te binnen schieten. Joshua68 die eerder een bericht plaatste bij zijn album "Out of Time" zal dit album zeker aanspreken.

Album werd geproduceerd door Drew Villegan
Recorded at Pearly Gates Recording Studio, Austin, Texas

Jim Keaveny: vocals, guitar, harmonica, bass, drums, percussion
begeleid door band en sessiemuzikanten