Amar Sundy - Sadaka (2009)

1 stem

6. Lina (2:48)
  7. El Hamama (3:28)
  8. Seghia (3:18)
  9. Debhia (3:18)
  10. Prisoner of Misery (3:58)
  11. Camel Shuffle (2:50)
  12. Mem'na (4:38)
  13. Hany Jaî (3:16)
  14. Iwa (1:07)
avatar van potjandosie
Amar Sundy van Algerijnse afkomst met Touareg wortels emigreerde als kind naar Frankrijk en trad daar in zijn jonge jaren op als straatmuzikant in en rond de metrostations van Parijs. als teenager verhuisde hij naar de U.S.A. waar hij de blues leerde kennen en samenwerkte met grootheden als Albert Collins, B.B. King, James Cotton en Albert King met de laatste ging hij 2 keer op tournee. daarna keerde hij terug naar Frankrijk en begon daar aan een solo carrière.

Amar Sundy wordt liefkozend "bluesman of the desert" genoemd, maar verwacht geen authentieke Afrikaanse blues a la Ali Farka Toure of hypnotiserende, opzwepende desert blues a la Tinariwen. dit album laat eerder een soort van weliswaar knap gespeelde mainstream desert blues horen.

de nummers luisteren lekker weg zoals de melodieuze opener "L'Halem" met een fraai koortje, waarbij zijn zang en met name zijn gitaarspel indruk maken, maar het ontbreekt de nogal braaf en gepolijst klinkende muziek aan een ruw randje en zeggingskracht.

er zijn gastrollen weggelegd voor de Amerikaanse blues/folk muzikant Eric Bibb (lead vocal & 2nd guitar) op "Sahraoui", bluesman Joe Louis Walker (lead vocal & 2nd guitar) op "Prisoner of Misery", de Amerikaans/Indiaanse zangeres/songwriter Pura Fe zong en speelde lap steel gitaar op de nummers "El Hathab" en Men' Na" en soulzangeres Lisa Doby zingt op "Lina" en "El Hamama" (lead vocal).

ben niet bekend met zijn 4 voorgaande albums maar ik vermoed dat de getalenteerde Amar Sundy betere albums heeft gemaakt dan deze "Sadaka" betekenis "Hold out your hand and share with others under the steady gaze of generosity".

Album werd geproduceerd door Amar Sundy & Jeff Grimont
Recorded at D.E.S. Studios, Aubervilliers, France