Metro Boomin - A Futuristic Summa (2025)

Alternatieve titel: Metro Boomin Presents: A Futuristic Summa

Label: Republic

1. Black Migo Forever (0:25)
  2. I Want It All (2:47)

met j money

3. They Wanna Have Fun (3:44)

met Travis Porter, Young Dro en Gucci Mane

4. Butterflies (Right Now) (3:28)

met Roscoe Dash en Quavo

5. Take Me Thru Dere (2:42)

met Quavo, Breskii en YK Niece

6. Loose Screws (3:37)

met Skooly, Shad da God en DJ Spinz

7. Stealin All the Swag (3:01)

met Young Dro

11. Slide (3:55)

met Roscoe Dash

12. My Lil Shit (3:15)

met j money, BunnaB, Roscoe Dash en Meany

13. Still Turnt (Forever B$hot) (4:13)

met Shad da God en Jose Guapo

14. Drip BBQ (3:06)

met j money, Quavo en Waka Flocka Flame

15. I Go (2:34)

met j money

16. Make It Make Sense (2:38)

met Rocko

17. I Like That (4:00)

met Roscoe Dash, 2 Chainz, Waka Flocka Flame en DJ Spinz

18. Birthday (3:21)

met Young Thug, Skooly en Yung Booke

19. Don’t Stop Dancin (3:05)

met Meany, Skooly en Lil Baby

20. U Deserve (3:47)

met T.I., Young Dro, Roscoe Dash en Travis Porter

21. Overly Trimm (3:47)

met Young Dro, Quavo, Shad da God, Jose Guapo, Skooly en DJ Spinz

22. Partying & Drinking (4:30)

met Waka Flocka Flame, Roscoe Dash, 21 Savage en Future

23. Jerry Curry (Love & Basketball) (3:35)

met Yung L.A. en Lil Baby

24. I Need (Where U From) (3:18)

met Waka Flocka Flame, Yung L.A., j money, Lil Baby, Roscoe Dash, 2 Chainz en Skooly

avatar van Yestsida
Waka Flocka Flame is terug, en wel 5 keer! Heerlijk.

Als je niets hebt met de echte "dirty south" uit Atlanta van eind jaren 2000 tot begin 2010 moet je ver wegblijven van deze mixtape.

avatar van Yestsida
Als je een kwalitatief vervolg op Heroes & Villains verwacht stel je jouw verwachtingen al maar bij.

A Futuristic Summa is dan ook geen studioalbum maar een mixtape met DJ Spinz als host. Metro Boomin gaat terug in de tijd met dit project, meer bepaald naar eind jaren 2000/begin jaren 2010. De huidige sound van Atlanta en/of Trap mag je hier niet verwachten. Alle producties zijn luchtig, bevatten snelle drums en de nodige sci-fi ("futuristic") geluidjes. De Atlanta-rappers die meedoen op deze dubbele mixtape hebben voornamelijk hoge stemmetjes, zijn groot fan van auto-tune, hebben we de de laatste 10 jaren niet meer gehoord en zijn geen begenadigde woordenkunstenaars.

Wanneer heb je voor het laatste namen als Travis Porter, Young Dro, Roscoe Dash, Skooly, Shad da God, Jose Guapo, Rocko, Yung Booke en Yung L.A. gezien? Juist, een decennium geleden toen gratis mixtapes die uitkwamen op DatPiff dé norm waren in het genre.
j money, Breskii, YK Niece, Meany, iMcfli en BunnaB ken ik dan weer van haar noch pluim. Ze hebben wel gemeen met de "oude" bekende dat ze me niet interesseren. Geen van die namen maakt me warm om er meer van te gaan checken.

Wel heel fijn dat Waka Flocka Flame ook terug is en muziek maakt. Hij is vijf keer te horen, het hoogtepunt is zijn solonummer Clap. Dat is het enige harde nummer dat écht bij zijn heerlijke stijl past. Tijdens het beluisteren van zijn strofes word me toch duidelijk dat ik nieuwe muziek van deze artiest mis. Uiteraard is hij een slechte rapper, maar niemand maakt betere Trap dan hij.

Favorieten op deze dubbelaar zijn Loose Screws, Stealin' All the Swag, Clap, Slide en Make It Make Sense.

Rauwe en harde trap is hier jammer genoeg niet te vinden, SouthSide heeft dan ook geen co-producties. Wel tof dat Zaytoven zes co-producties heeft, ik ben altijd wel liefhebber van zijn melodietjes.

Geen project dat ik nog veel zal opzetten. Het is niet de Metro Boomin die we de laatste jaren gewoon zijn, denk aan albums zoals Savage Mode 2, Heroes & Villains en We Don't Trust You waar hij bewijst meer te zijn dan een simpel beatmakertje. Wél vind ik Young Metro in zijn opzet geslaagd: dit is een tape dat simpelweg plezier uitstraalt, niet diep of gelaagd is en uitsluitend gemaakt is voor mensen uit ATL (of mensen die nostalgische gevoelens hebben naar deze periode).