Als jonge knaap werd ik begin jaren negentig gegrepen door de blues. De blues was in die jaren weer helemaal terug en hip door o.a. G. Love & Special Sauce, The Red Devils, Nirvana die unplugged Leadbelly speelde, het Fat Possum label, maar ook de comebacks van bijvoorbeeld John Lee Hooker, Eric Clapton, B.B. King en Billy Boy Arnold.
Live zag ik toen o.a. geweldige concerten van Popa Chubby, The Fabulous Thunderbirds, Omar & The Howlers, Barrelhouse, Jon Spencer Blues Explosion, en ook echte legends als R.L. Burnside, Jimmy Rogers, Rufus Thomas, Peter Green en Johnny Winter. Deze zag ik gewoon in mijn eigen Patronaat in Haarlem waar ik toen inmiddels werkte en 30 jaar later nog altijd werk.
Na de jaren 90 was het een beetje behelpen in het aanbod van goede blues artiesten. Vooral van blues die niet clichématig was, van daar gaan we weer, zonder eigenheid. Maar met een beetje zoeken kwamen er altijd nog wel een aantal geweldige artiesten voorbij als bijvoorbeeld Ga-20, Eilen Jewell, C.W. Stoneking, The Black Keys en Jack White.
Maar veel echt goede authentieke blues zangers heb ik sinds deze eeuw niet of zelden meer voorbij zien komen. Zowel niet op plaat als live in concert.
Maar toen was er in 2016 opeens uit het niets Robert Finley uit de swamps van Louisiana. Hij bracht in dat jaar als inmiddels al 60-er pas zijn debuut album uit. Hij vormt echt een uitzondering en is uniek. Geweldige blues zanger, wat een stem!!, en niet cliché maar oprecht en eerlijk met een boodschap die ook in 2025 nog altijd raak is.
Zowel op plaat is hij geweldig (met hulp van de onvolprezen Dan Auerbach die hem precies van de juiste begeleiding en mede van songs voorziet) als live, nu ik weet na hem gezien te hebben 14 oktober 2025 in mijn Patronaat.
Wat een geweldig concert was het! 71 jaar oud en blind maar toch op wereldtournee ondersteund door jonge band maar vooral ook door zijn dochter, die echt zijn steun en toeverlaat is en zelf ook een uitstekend zangeres is wat ze liet horen. En hij Robert Finley, een echte blues preacher met mooie levenswijsheden, veel charme en geweldige stem en performance. Enorm genoten dus.
Ik ben fan, deze plaat maar ook de andere 3 op het "Easy Eye Sound" label van en met Dan Auerbach zijn een vette aanrader. Betere blues anno nu is er niet!