Het is de herfst van 1992 als Cranes op indrukwekkende wijze voor The Cure in Ahoy opent. Robert Smith is een groot liefhebber van deze mix van dromerige heliumballonnen vrouwenzang, moordende noise terreur, bulkende drums, troebele shoegazer golven en zwartgallige postpunk. Dit alles gevangen in mistige gothic dampen. Ruim 33 jaar later gebeurt iets soortgelijks bij de laatste ontdekking van Robert Smith; het Ierse Just Mustard.
Alleen is leadzangeres Katie Ball geen Alison Shaw. Waar deze er een emotionele lading inlegt, blijft Katie Ball in irritante kinderlijkheid hangen. Cranes is statig monumentaal, terwijl Just Mustard meer met dance experimenteert. Katie Ball heeft een schel stemgeluid, en komt net te overdreven over. Op papier klopt het allemaal en moet de derde Just Mustard plaat We Were Just Here mij zeker aanspreken.
Pollyanna staat voor onbevangen naïviteit, en daar lenen de vocale kunsten van Katie Ball zich perfect voor. Het is alleen niet voor mij weggelegd. Dan maakt het gepijnigde samenspel van de gitaristen David Noonan en Mete Kalyon die hun instrument laten huilen, veel goed. Ook met de opzwepende jazzy triphop ritmes van Shane Maguire is niks mis mee. Endless Deathless is van hetzelfde laken een pak, al voegt bassist Rob Clarke er verder nog de nodige aardedonkere dreiging in.
Het We Were Just Here titelstuk teert schaamteloos op het discothema van de Queen klassieker Radio Ga Ga. Dit is exact dezelfde valkuil waar veelbelovende alternatieve jaren tachtig bands in vallen als ze zo nodig op de dance hype willen meeliften. Er zit een hoog Russisch t.A.T.u. gehalte in de Silver zangpartijen, pas als David Noonan zich er verbaal in mengt wordt het interessanter.
Zijn rol is hier nog bescheiden, maar dat maakt hij in het hemelse Somewhere helemaal goed, het absolute hoogtepunt van de plaat. Daar komt de vrouwelijke kant van Katie Ball veel beter tot haar recht en zorgt ze een mooi evenwicht met de gedempte deprimerende zware ondertoon van David Noonan. In het prachtige That I Might Not See houdt Katie Ball zich prima staande. Juist op de momenten dat ze zich ondergeschikt opstelt en de shoegazer noise niet probeert te overschreeuwen, komt het allemaal perfect samen.
The Steps klinkt alsof het in een middeleeuws kapel is opgenomen, hol galmend pastoraal. Hier creëert Just Mustard een moment om tot bezinning te komen, alles los te laten. Bij Out of Heaven sluit David Noonan zich met zijn gekwelde monnikenzang weer aan, en herenigen de krachten zich. Dit soort aard verschuivende belevenissen tillen We Were Just Here net boven de middenmoot uit.
Just Mustard - We Were Just Here | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com