JID - God Does Like Ugly (2025)

Label: Dreamville

9. Wholeheartedly (3:45)

met Ty Dolla $ign en 6LACK

10. No Boo (3:35)

met Jessie Reyez

11. And We Vibing [Interlude] (0:41)
  12. On McAfee (2:50)

18. Knew Better * (4:27)

met Lil Yachty

19. Lisa * (4:06)

met 6LACK

20. Animals, Pt. 1 * (5:48)

met Eminem

avatar van Yestsida
Sterk album weer van JID. Productie is echt vingerlikkend ook, gastheer zelf is heerlijk op dreef. Hier ben ik nog wel even zoet mee!

avatar van Silky & Smooth
De producties zijn inderdaad om je vinger bij af te likken. Ook bijzonder hoe coherent ze zijn, gezien de enorme waslijst aan producers. Ik begin ook langzaamaan te wennen aan het stemgeluid van JID, waardoor het mij nu pas opvalt dat hij zeer veelzijdig is als rapper. Sterk album!

avatar van thomzi50
Inderdaad, erg sterke plaat, zit heel goed in elkaar. Ik heb niet altijd zin in de ratelende stijl van JID, maar goed rappen kan-ie zonder twijfel, en inderdaad zijn de beats hier tof - en de gastartiesten ook. Wonderlijk om Pastor Troy hier te horen opduiken.

avatar van overmars89
JID heeft een goddelijke flow; dat is wel zijn USP.. Daarnaast kan hij voor een rapper ook nog best goed zingen. Ja het klinkt soms wel iets teveel als Drake; maar zijn side project met SPILLAGE VILLAGE voelt wel echt als een eerlijk oprechte poging tot een soort van moderne soul.

Helaas gaat zijn toffe flow wel soms ten koste van de inhoud van de teksten. Maar ook doordat hij toch wel originele ietwat commercielere beats kiest klinkt het album toch wel gewoon dope en ook best wel eigen.

avatar van Yestsida
Na GDLU: The Preluxe was het al duidelijk.

De kwaliteit van die onsamenhangende EP, die aan de "Preluxe Edition" van dit album vastgeplakt is, beloofde dat het eigenlijk studioalbum vol ging staan van sterke nummers. Vanaf de eerste luisterbeurt was ik al te spreken over God Does Like Ugly, per luisterbeurt geraak ik er vertrouwder mee en moet het van kwaliteit of enthousiasme niets inleveren.

We beginnen met de banger dat YouUgly is. Knallende productie, JID rapt scherp, brengt met teksten "And fans argue 'bout record sales like they record exec's themselves, It's like we all under a spell and still, I hope this message reaches you well" nodige memorabele momenten en als kers op de kaart roept Westside Gunn op z'n gekende manier wat quotables naar de luisteraar. Net zoals bij de meeste tracks op deze LP zitten hier een aantal beatswiches in. Kijkende naar de lijvige producerslijst en de vele beatswitches (in de tracks zelf) is het des te mooier dat God Does Like Ugly een solide geheel vormt.
Het tempo blijft hoog wanneer Glory en de single WRK voorbij komen.

Community beloofde op voorhand een hoogtepunt te worden. Nadat de gebroeders Thornton een maand geleden het album van het jaar (tot nu toe toch) op de wereld loslieten staan ze JID bij. JID doet het wederom fantastisch, die line over Bob de Bouwer doet me steeds lachen! Pusha T klinkt goed, niet speciaal. Malice is de showsteler toch weer, net zoals hij dat vaak op Let God Sort 'Em Out is.
Gz luistert ook goed weg, al is het volgende hoogtepunt VCRs met Vince Staples.

Hierna begint het "R&B'-gedeelte van het album. Online lees ik veel kritiek op de volgende vier nummers, ik snap het echter niet goed.
Sk8 is een vrolijk nummer en voor mij persoonlijk ook een duidelijk hoogtepunt, EARTHGANG valt hier trouwens goed op! What We On met Don Toliver bevalt prima, niet meteen een hoogvlieger. Wholeheartedly is wederom een prachtig nummer. Naast JID en de productie vind ik de (beknopte) bijdrage van Ty Dolla $ign ook heerlijk.
Jessie Reyez vind ik niet top klinken op No Boo in het begin, haar Spaanse stuk (en dat van JID) klinkt een stuk beter. Dit deel van de LP eindigt me een fijne interlude genaamd And We Vibing.

Het mag meteen duidelijk zijn dat het "softere" gedeelte achter de rug is met On McAfee, zeer sterke knaller!
Mereba zingt zeer ingetogen (en prachtig) op een minimalistische productie tijdens de intro van Of Blue, daarna zweept de beat op en doet JID wat hij moet doen op die productie. Dit is het soort productie waar bijvoorbeeld een Jadakiss 20 jaar geleden goed mee weg gekomen zou zijn.
K-Word is ook prima, maar voor mij niets speciaal.

We sluiten af met een ander hoogtepunt. For Keeps is een autobiografische en verhalende track waar JID zijn opkomst beschrijft. Ik hou wel van dit soort nummers, zeker wanneer het zo feilloos is uitgevoerd.

Dit vierde soloalbum is niet hét meesterwerk geworden waar ik van denk dat JID het wel in zich heeft. Desalniettemin is God Does Like Ugly wel erg sterk, één van de toppers van 2025!

Dikke 4*

avatar van Kondoro0614
JID krijgt echt de juiste waardering in dit interview, door A$AP gaat Denzel Washington aan de JID .