Ashnikko - Smoochies (2025)

Label: Parlophone

1. Smoochie Girl (3:01)
  2. Liquid (2:42)
  3. Trinkets (1:56)
  4. Chichinya (2:17)
  5. Skin Cleared (2:45)
  6. Microplastics (2:14)
  7. Full Frontal (2:25)
  8. She’s So Pretty (1:51)
  9. Wet Like (2:41)

met COBRAH

10. I Want My Boyfriends to Kiss (2:24)
  11. Sticky Fingers (2:13)
  12. Lip Smacker (2:31)
  13. Itty Bitty (2:42)
  14. Baby Teeth (2:33)
  15. It Girl (3:22)
avatar van Thatorchie
Ashnikko ontdekte ik dankzij haar Halloweenies, singles die ze ieder jaar uitbrengt in het kader van Halloween. Na enkele van haar spookachtige, maar seksueel getinte nummers bleken ook delen van haar ‘normale’ discografie bij mij in de smaak te vallen. Hierbij moet je ‘normaal’ niet te zwaar opvatten, aangezien Ashton Nicole Casey het gewend is om een heel blik open te trekken aan verwijzingen naar popcultuur, niet vies is van seks en graag speelt met feministische thema’s. En op Smoochies is dit niet veel anders.

Toen de eerste single ‘Itty Bitty’ werd uitgebracht, moest ik even slikken. Hoewel het nummer erg catchy is en de cover creatief gevonden, een soort geïntegreerd minirokje aan het menselijk lichaam (pin me er niet op vast), hoopte ik dat de nieuwe plaat wel iets meer te bieden zou hebben dan teksten à la “Can you see my pussy? Can you see my ass when I bend over?”. Na het beluisteren van Smoochies in zijn geheel kan ik zeggen dat ik er nu minder over val. Smoochies biedt namelijk genoeg variatie.

Zo heeft het ‘Liquid’ van Ashnikko iets weg van Lindsay Lohans single 'Rumors' en Britney’s self-titled album. De clip doet mij zelfs denken aan Britneys 'Overprotected'. Daarentegen doet ‘Microplastics’, waarin Ashnikko bezingt dat zij je in haar lichaam wil zoals microplastics, mij eerder denken aan Gwen Stefani’s solomuziek door de '"uh-uhs” en soundbites.

Bij de titel ‘Skin Cleared’ moest ik eerst denken aan de veelgebruikte uitdrukking “my skin is cleared”, die op social media wordt gebruikt voor een gebeurtenis die zeer positief wordt ontvangen. Ashnikko verwijst met ‘Skin Cleared’ in het gelijknamige nummer naar de positieve ontwikkeling waarbij haar huid weer zuiver is na een break-up. Schijnbaar was een bepaalde relatie toch van stressvolle en ongezonde aard.

Als "little trinket girl" verzamelt Ashnikko in ‘Trinkets’ eigenlijk mannen als prulletjes, waarmee de Amerikaanse de spot drijft met de objectificatie waar vrouwen normaal gesproken mee te maken hebben. Dit keer worden de rollen echter omgedraaid: mannen worden gereduceerd tot objecten die enkel dienen voor genot. “Looking for something shiny for my nest? […] I collect them all, trinkets, souvenirs. Pretty princess boys, they're my found objects.”

En in de popsong ‘Smoochie Girl’ wordt het gevoel van verliefd worden beschreven door Ashnikko en gespeeld met vervreemding in de passage: “Just wanna see your childhood bedsheets and be friends with your mom”. Waarbij ik mij direct afvroeg of dit iets typisch Amerikaans is, van die kinderlijke dekbedovertrekken waar de ouders geen afstand kunnen doen en je waarschijnlijk mee wordt ingestopt als je daar onverhoopt blijft overnachten als volwassene.

Mijn persoonlijke favoriet op Smoochies is ‘Lip Smackers’, door de licht oosterse invloeden en omdat het muzikaal soms iets wegheeft van het Russische duo IC3PEAK. Geen genregenoten, maar beiden wel bekend om hun absurdistische teksten.

Verder is ‘Baby Teeth’ een nummer dat niet had misstaan op de vorige langspeler, Weedkiller. En met ‘IT Girl’ laat Ashnikko zien ook een serieuzere kant te hebben. ‘IT Girl’ is misschien wel het meest gelaagde nummer dat Ashnikko ooit heeft uitgebracht, waarin ze blootlegt dat er van vrouwen generatie op generatie andere dingen in de maatschappij worden verwacht dan van mannen en het vooral om schoonheid draait:

You could buy a whole world with a face like that
I cried lookin' in my mom's makeup bag
I'm hollowed out, I look good, treat me like termite wood
Mother, daughter, daisy chain
I was born to fan the flame
Why can't you treat me like my brothers?

Later wil Ashnikko het IT-Girl-gedeelte van haarzelf doden, zodat er meer ruimte komt voor wie ze daadwerkelijk is. En niet eindigen als lid van de Club van 27, getalenteerde muzikanten die nooit ouder hebben mogen worden.

Smoochies -met of zonder minirokje - heeft meer om het lijf dan je op het eerste gezicht zou denken, zeker als je alleen de eerste single ‘Itty Bitty’ hebt gehoord. Het is vooral een lekker in het gehoor liggende electropopplaat met gewaagde teksten en vele verwijzingen naar het popcultuurdiscours, waarmee Ashnikko laat zien dat ze het leven gelukkig nog steeds niet zo serieus neemt.