Benjamin Folke Thomas - Too Close to Here (2013)

1 stem

Zweden
Roots / Folk
Label: Bucketfull of Brains

1. Someday (5:22)
  2. Love Somebody (3:52)
  3. Blues for You (4:49)
  4. Extend No Greeting (3:12)
  5. Bye Bye Baby (Bye Bye) (4:55)
  6. Let Her Down (4:52)
  7. Ok Blues (3:41)
  8. Fire (2:30)
  9. I'm Alive (3:19)
  10. One More Ride (3:08)
  11. Postcard from Cazal (3:07)
Het debuut van deze Zweedse singer-songwriter, die al op jeugdige leefrijd vertrok naar Londen. Getogen en opgegroeid in een klein eilandje aan de Zweedse kust leerde hij zich zelf gitaar spelen en maakte al liedjes. Maar hij begreep al snel dat hij het elders moest gaan zoeken en dompelde zich onder in de folkscene in Londen, waar hij al snel opviel. Zijn aparte stem (beetje Warren Zevon) , zijn geweldige fingerpicking gitaarspel, zijn eigen nummers, hij werd snel opgepikt. Toch is dit eerste album niet in Engeland opgenomen, maar in Zweden en zijn begeleidingsband bestaat uit enkel Zweden.

Benjamin Folke Thomas laat zich duidelijk inspireren door de folk meesters uit de jaren 60/70. Natuurlijk denken we dan allereerst aan Bob Dylan. Thomas dwaalt door verschillende stijlen op dit debuut album, met sommige nummers die doen denken aan de behendigheid van Pentangle, terwijl er een vleugje romantiek van de startende Al Stewart te horen is, samen met een vleugje van de door de Amerikanen beïnvloede pubrock groep Sniff 'n' the Tears en zelfs de vroege Dire Straits, met name op het openingsnummer 'Someday. Love Somebody. Het nummer dat volgt 'love somebody', heeft een innemende, rauwe en vlotte uitvoering, waarbij de band op het randje balanceert om de maat te verliezen, maar zich altijd net op tijd herstelt. Thomas levert vervolgens het geweldige nummer af, 'Blues For You' waarin Bob Dylan en Davey Graham in gelijke mate samenkomen. Zijn schorre stem doet dan soms denken aan de folkblues uit de jaren zestig. De teksten zijn ook prima in orde, soms maatschappij kritisch en op een enkel nummer klinkt Thomas ook echt kwaad.
Een prachtig debuut, uitgegeven op het cult label "Bucketfull of Brains".
HIer in Nederland zo te zien/horen, relatief onbekend. Maar hij zou prima passen bij sommige kleine folktheatertjes.