Homeland 2: A Collection of Black South African Music (1990)

1 stem

Zuid-Afrika
Wereld
Label: Rounder

1. Mzikayifani Buthelezi - Izinkomo Zombango (3:03)
  2. Percy Kay - Mphe Yalapisa (4:56)
  3. Molahlehi - Khaitsedi Manyathela (3:42)
  4. Nkuku en Jopie Sisters - Tana Kamina (3:08)
  5. Boyoyo Boys - Alex Jive (3:00)
  6. Makhweru - Samora (3:00)
  7. Dilika - Amazimuzimu (3:00)
  8. Ivangeli Loxolo - Zisondeze (3:00)
  9. Izigi Zabezayo - Malume (3:00)
  10. Boyoyo Boys - Daveyton No. 5 (3:00)
  11. Nkuku en Jopie Sisters - Mohva (3:05)
  12. Makhweru - Mapansula (5:00)
  13. Majakathatha - Le a Nnyatsa (3:00)
  14. Dilika - Qabula Wedali (3:00)
  15. Newcastle Five Roses - Bamba Izinja Zakho (3:10)
  16. Ivangeli Loxolo - Isikhalo (3:00)
avatar van potjandosie
van 4 van de artiesten/bands op dit album verschenen eerder nummers op de voorganger "Homeland" (1987) dat destijds vermoedelijk in het kielzog van het succes van Paul Simon's "Graceland" (1986) werd uitgebracht.

op dit album is een mix van Zuid-Afrikaanse muziek stijlen te horen, waaronder 2 instrumentale township jive (mbaqanga) nummers van de Soweto band Boyoyo Boys die meewerkten aan het nummer "Gumboots" ("it was a track from an album by their band which first attracted Paul Simon to African music in 1984, resulting in the album Graceland").

hoogtepunten zijn de nummers van Dilika (beide chants), Nkuku & Jopie Sisters, een gezelschap afkomstig uit Noord Transvaal, maar bovenal de 2 nummers met wonderschone koorzang van het Zoeloe kerkkoor Ivangeli Loxolo, waarbij de afsluiter "Isikhalo" nog steeds kippenvel bezorgt.

ook de a-capella zang van het mannelijke Zoeloe koor Newcastle Five Roses, afkomstig uit het mijnstadje Newcastle (provincie Natal) en het aanstekelijke met fraai accordeonspel voorziene nummer van Molahlehi maken indruk, zoals vrijwel alle nummers dat doen.

slechts een 3-tal nummers beklijven minder, de township jazz van Percy Kay en de nummers van de band Makhweru die met hun "moderne" mix van Afrikaanse muziek met westerse pop invloeden en gebruik van synthesizers minder goed op dit afwisselende, kleurrijke album passen.

deze verzamelaar was destijds reden om mij meer in Afrikaanse muziek te verdiepen, waar heel veel moois viel/valt te ontdekken.

Album werd geproduceerd door Clive Risko