Kula Shaker - Wormslayer (2026)

Label: Strange F.O.L.K.

1. Lucky Number (3:43)
  2. Good Money (4:35)
  3. Charge of the Light Brigade (3:05)
  4. Little Darling (3:37)
  5. Broke as Folk (5:41)
  6. Be Merciful (3:53)
  7. Shaunie (4:58)
  8. The Winged Boy (5:07)
  9. Day for Night (1:19)
  10. Wormslayer (7:30)
  11. Dust Beneath Our Feet (3:07)

avatar van Koos R.
De singels (ondertussen 4e singel Be merciful ook al uit) zijn veelbelovend. Ik heb de indruk dat er een dijk van een album gaat aankomen. Frisse, moderne rock, ik ben er klaar voor.

avatar van Bert Wasbeer
Good money is hun leukste single in jaren. Ben benieuwd of de rest ook leuk is.

Natuurlijk horen we niks nieuws en ik mag hopen dat niemand dat ook van Kula Shaker verwacht. Je hebt nu eenmaal van die bandjes waar je juist niet vindt dat er grotere veranderingen moeten plaatsvinden om het leuk te houden.

Kula Shaker is leuk zoals het is. Zo voorspelbaar als wat, maar nog steeds even aanstekelijk. Ook op album nummer zoveel..... Van nummers als Good Money kan je toch alleen maar een enorme glimlach op je gezicht krijgen, en ook de rest veroorzaakt dat wel......

avatar van ZAP!
aERodynamIC schreef:
Natuurlijk horen we niks….
…niks… nieuws?

ZAP! schreef:
…niks… nieuws?

Oeps.. bij 'niks' mag ik niet stemmen

Uiteraard niks nieuws

avatar van vigil
Niets nieuws en ook niet altijd even spannend. Het lange titelnummer is misschien ook niet helemaal nieuw maar met zijn old school KS up-tempo psychedelica wel de beste van het stel

avatar van Dukebox
Wauw, wauw, wat een heerlijk album, sinds de terugkeer van de toetsenist zijn de nummers nog lekkerder geworden. Na Natural Magic weer een geweldig album. Ik vind 'm best divers. Er waren al flink wat nummers bekend, maar nu dus ook Wormslayer zelf, super. Niets dan lof. Blij dat ze niet vernieuwend zijn, zo mag het blijven wat mij betreft . Op naar Doornroosje

avatar van Koos R.
Hoei! Wormslayer Wat een heerlijke frisse creatieve energieke duik in de britrock! Daar waar Kula Shaker met hun vorig album Natural Magic al zeer frisse gitaarrock naar voren bracht, doen ze hier een nog een kwaliteitsschep boven op. Gedreven, energiek, scherp maatschappijkritisch in een aantal teksten, de band schudt iedereen wakker. Dit is wat we aan goede stuwende organ-gitaarrockmuziek nodig hebben.

Het album is een zeer frisse productie, waarin mij opvalt hoe goed de band met elkaar speelt, (Good Money, Broke as Folk, waarbij opnieuw keyboardspeler Jay Darlington een belangrijke stuwende kracht is voor het gitaarspel van Chrispian Mills. Een album dat zowel vertrouwd als frisnieuw aanvoelt.

Good Money, wat een gave kritiek op de moderne laten-we-elkaar-kopieren-muziek-talent-shows. Een explosie aan zang, drums, achtergrondzang, organ, met de nodige dosis Indiase curry. Broke as Folk, een zeer sterk mini epos met stijlveranderingen binnen vijf minuten. Heerlijk die slow opening met slidegitaar, om na een minuut de ritmeverandering in te zetten, lekker ondersteund door de ritmesectie, later gevolgd door die stuwende organsolo. Het komt dan achteraf niet als een verrassing om te ontdekken dat de hele band schrijver van dit nummer is. Gaaf, gaaf, gaaf. Be Merciful, rustig akoestisch beginnen om bij 2m10 het nummer te laten exploderen. Koptelefoon op en volume omhoog, luister naar de compleetheid! En het titelnummer zelf, een heerlijke verwijzing naar Govinda zonder een kopie van Govinda te zijn. The Winged Boy laat de nodige gitaar-psychedelica steunend op een ronkende bass-drumritme horen.

Veel bands klinken gezappig, veel bands klinken hetzelfde, Maar niet Kula Shaker. Met dit album Wormslayer komt er een emmer water over je heen om je goed wakker te maken en je doen laten beseffen dat Kula Shaker in topvorm is. Weg met de gezapigheid, welkom Wormslayer van Kula Shaker!

avatar van luukve

Favorieten:
Wormslayer
Poor as Folk
Good Money

avatar van ExLibrisPetri
Een perfecte psychedelische plaat. Laat dat maar aan Kula Shaker over! En Crispian Mills heeft er hoorbaar weer veel zin in. Puike psychorock met als uitschieter één Broke as Folk, beginnend met een Pink Floyd intro, soepel overgaand in Doors-waardige orgelwaaiers, om te landen in een stadion-meebruller van de bovenste plank. En uitschieter twéé is natuurlijk het titelnummer Wormslayer, waarin ze alle remmen los gooien, wat een song! Met dit soort muziek heb je geen drugs meer nodig voor een psychedelische trip. Onverwacht goeie plaat, die ik van ganser harte aanbeveel!

avatar van luukve
luukve schreef:

Favorieten:
Wormslayer
Poor as Folk
Good Money

*Broke as Folk uiteraard. Wat een heerlijk nummer. Heeft het hele weekend opgestaan. Verder is dit de plaat om te verslaan dit jaar.

avatar van vigil
luukve schreef:

Nou, dan zou ik me maar eens gaan verdiepen in hun eerdere (90's) werk

avatar van Hans Brouwer
Koos R. schreef:
Hoei! Wormslayer Wat een heerlijke frisse creatieve energieke duik in de britrock! ... En ja. Is het album dan stiekum misschien beter dan het geweldige 'K'? Wie weet, want de kwaliteit druipt er vanaf.
Het jaar 2026 is nog jong maar hèt album van dit jaar is vanaf 30 januari jl. verkrijgbaar. "Wormslayer": wat een geweldig album, 5*****

Hans Brouwer schreef:

Die kans is heel groot! Want zo vaak maken we niet mee dat we zo'n fris album te horen krijgen. Net als toen K uitkwam.

BIJ Broke as Folk krijg ik flashbacks naar the Doors

avatar van matthijs
Begint niet heel bijzonder maar wel lekker, wordt daarna steeds pakkender. Zag ze 30 jaar geleden live, a.s. maandag weer, zin in!

matthijs schreef:
Zag ze 30 jaar geleden live

Ik ook in 1996. En dan zie je 30 jaar staan en dan is dat toch even schrikken....

avatar van matthijs
aERodynamIC schreef:

Ja, voelt meer als 15 a 20. Wel bijzonder dat ze al die jaren goeie platen bleven maken.

avatar van Koos R.
Dat was prima verfrissend, het live optreden in Nijmegen. Verrassend veel van de nieuwe plaat, opvallen ook een paar van "pigs ,...". Zoals gewoonlijk even met de eerste nummers erin komen. Wel het gevoel dat de band tijdens live-optredens een slaggitarist kan gebruiken, zodat Mills zijn extra ritmepartijen en solopartijen kan spelen. Komt mede door o.a. de goede productie van bijv. album Wormslayer, waardoor de meerde muziek lagen in de studio opnames met een viermansband live iets minder goed naar voren komen.

Ik zag ze gisteren live in het Paard in Den Haag.
Ik de late jaren 90 studeerde ik een jaar in London, daar ben ik ook tabla gaan spelen en daar heb ik K gekocht dus wel leuke herinneringen aan nummers als Tattva, Govinda en Jerry was here. Daarna de band grotendeels uit het oog verloren.

Allereerst is Kula Shaker goed in wat ze doen, ze zouden het goed doen op het originele Woodstock festival.
Nu ben ik niet helemaal de doelgroep voor psychedelische retro-rock, maar ik was gisteren niet erg onder de indruk. M.i. zat er geen dynamiek in het spel, het is vooral een druk geluid met drukke psychedelische visuals, meer een brij dan puntig of doelgericht. De band heeft zich niet artistiek ontwikkeld, in 30 jaar zijn ze bij het Indisch-psychedelische thema gebleven. Dat ze afsloten met vier nummers van K en dat dit ook het hoogtepunt van de show was, is voor mij veelzeggend. Ik hoor ook niet echt een onderscheidend eigen geluid, dan wel een eigen persoonlijkheid in de teksten.

Dit komt voor mij dicht bij het bezoeken van een concert van een Doors of Grateful Dead-tribute band. Kula Shaker doet zijn ding goed zoals eerder gezegd, dus ik kan me voorstellen dat mensen die van deze stijl houden, het erg leuk vinden. Op artistiek-avontuurlijk niveau doet mij dit echter niets, sorry. Dan zet ik liever een Pink Floyd- of Doors-plaat op of bezoek ik een Paul McCartney concert, misschien geen eerlijke vergelijking, maar die speelt 35 nummers die stuk voor stuk een heel stuk beter zijn.

avatar van thetinderstick
Ook een prima optreden gezien afgelopen weekend in Nijmegen. Nieuwe nummers kwamen ook goed uit de verf. En Mills is nog steeds een energieke performer. Fijn dat deze band de laatste tijd weer wat meer in de belangstelling staat.

avatar van Bartjeking
Ze hebben me voorheen nooit echt weten te pakken; maar bij deze plaat valt het kwartje. En dat ligt dan waarschijnlijk aan mij. Broke as Folk heeft zich inmiddels een plek geoorwurmd voor de eeuwigheid in mijn geheugen.