Cardiacs - LSD (2025)

1. Men in Bed (3:38)
  2. The May (2:57)
  3. Gen (3:43)
  4. Woodeneye (3:19)
  5. Spelled All Wrong (5:10)
  6. By Numbers (4:19)
  7. The Blue and Buff (2:51)
  8. Skating (7:44)
  9. Breed (3:11)
  10. Volob (3:53)
  11. Busty Beez (8:59)
  12. Lovely Eyes (3:39)
  13. Ditzy Scene (6:40)
  14. Downup (4:30)
  15. A Roll from a Dirty Place (3:24)
  16. Made All Up (5:13)
  17. Pet Fezant (6:52)
avatar van Poles Apart
Postuum en laatste Cardiacs album, na het overlijden van Tim Smith in 2020 nu afgewerkt door broer Jim op basis van de instructies die door Tim nagelaten werden.

Woodeneye

avatar van dix
dix
Naar ik begrepen heb, had Tim zangpartijen nagelaten maar niet voor alle songs. Voor de afronding is er met gastzangers gewerkt, dat zal toch een nivillerend effect hebben op het Cardiacs-gevoel.

avatar van thedunno
26 jaar na het laatste studio album, 20 jaar nadat het eerste werk aan dit album is begonnen komt dan uiteindelijk LSD uit.
in 2005 begint Tim Smith nummers te schrijven, in 2007 is er een EP en begin 2008 verteld Tim Smith in een radioprogramma dat later dat jaar de nieuwe Cardiacs plaat uit zal komen. De meeste backing tracks zijn al opgenomen, vocalen volgen later. In het radioprogramma laat hij al enkele korte clips horen.

Helaas loopt alles totaal anders. Tim krijgt een zware hartaanval en beroerte die hem grotendeels verlamd en met afasie achterlaat. Er wordt nog wel gewerkt aan het album maar door de ernstige beperkingen van Tim gaat alles extreem traag. In 2020 wordt een nieuwe hartaanval Tim Smith fataal.

Onder leiding van broer Jim Smith en een heel arsenaal aan andere band- en familieleden wordt het album na zijn dood afgemaakt .

Maar is het wel zo goed als vroeger? klinkt het nog wel als Cardiacs. Wees gerust: de geest van Tim Smth is in alle vezels van dit album aanwezig. De nieuwe 'leadzanger' is Mike Vennart (Oceansize) en hij doet een uitstekende job zonder Timmy te imiteren,

Verder valt op dat dit album ook geweldig klinkt. Wellicht beter dan welk Cardiacs album dan ook. Nummers als Men in bed, Skating, Busty Beez, Disty Scene en Pet Feasant zijn allemaal Cardiacs klassiekers in de dop. Toegegeven; het album bevat ook een flink aantal kortere nummers die bestaan uit vertrouwde elementen. Als cardiacs fan vind ik die natuurlijk allemaal goed maar hebben niet die ' sense of wonder' dat de andere nummers wel hebben.

Aan de andere kant; tot vlak voor de release had ik nooit begrepen dat dit een dubbel LP zou worden. Ik geloof ook nooit dat dit de bedoeling was van Tim Smith zelf. Je kan makkelijk uit deze dubbelaar een selectie van 50-60 minuten maken die schouder aan schouder kan staan naast meesterwerken als On land and the Sea and Sing to God.

LSD is een geweldige hommage aan Tim Smith en een must voor iedere Cardiacs fan .

Wat een mooie review. Dank. Ik geniet ook met volle teugen van dit album! Ik heb het voorrecht gehad Tim en Jim te ontmoeten na hun gig in Londen in 2006. Mijn vrouw en ik werden zelfs uitgenodigd voor de afterparty. Wat een Lucky Bastard ben ik toch dat ik dat heb mogen meemaken...

avatar van Poles Apart
Geweldig album toch weer, er gebeurt zoveel, het is draaien en keren, vallen en opstaan, van voor naar achter, van links naar rechts en op en neer. Typisch Cardiacs dus. Ga ik nog een plaatsje voor vrijmaken in de eindlijst van 2025.