Big Wreck - The Rest of the Story (2025)

1 stem

5. Out of Range (4:03)
  6. Around (3:26)
  7. Laws of Man (4:02)
  8. Dog with a Gun (2:58)
  9. Escaping in Place (4:38)
  10. Labour Day (4:38)
  11. Hills (4:34)
avatar van milesdavisjr
Op het arbeidsethos van Ian Thornley is weinig aan te merken, de beste man is duidelijk geen artiest die kan stilzitten.
Hoewel ik zeker niet elk album in zijn volledigheid kan appreciëren, heeft de man onmiskenbaar talent voor melodie en weet hij de fijnste geluiden uit zijn gitaar te persen.
Nog een kenmerk van Thornley: hij is niet voor 1 gat te vangen, het liefst put hij inspiratie uit meerdere genres. Het zal dan ook niet verbazen dat de meeste songs van zijn band meerdere lagen bevatten.

Dat geldt ook voor The Rest of the Story, een plaat die in eerste instantie de liefhebber zal aanspreken die houdt van het ruigere werk van Ian.
Zoals we inmiddels gewend zijn van deze Canadees waaieren de nummers meerdere kanten op, waarbij er altijd aandacht blijft voor de grote lijnen.
Nog een pluspunt aan dit schijfje maar dat zal geen verrassing zijn; de productie is wederom kraakhelder. Aangezien ik nogal kritisch sta tegenover veel hedendaagse producties in het rockwereldje vormt Thornley een verademing. Je wordt als het ware uitgenodigd om steeds meer details te ontdekken.

Hoewel niet elke song een voltreffer is staan er wel degelijk een aantal prachtsongs op de schijf.
Wat te denken van de verslavende gitaarlijn in samenhang met de bas op Short Bangs, een klein muzikaal avontuur.
Of wat te denken van Out of Range, een titel die helemaal openbreekt in het kamerbrede refrein, waarbij Ian's zang stijgt tot grote hoogte.
Holy Roller vormt dan weer een contrast met de overige tracks op de schijf, het is een vlotte rocker die ik in tijden al niet heb gehoord van de band.
Een groter publiek zal de band niet bereiken met dit schijfje, maar zolang Ian doorgaat op de weg waar hij zich begeeft hoor je mij niet klagen.