Hurricane Smith - Hurricane Smith (1972)

1 stem

Label: Capitol

1. Oh Babe, What Would You Say? (3:27)
  2. Auntie Vi's (2:45)
  3. Wonderful Lilly (3:23)
  4. Many Happy Returns (3:46)
  5. Getting to Know You (2:55)
  6. Who Was It? (3:04)
  7. Back in the Country (2:56)
  8. Don't Let It Die (2:31)
  9. Take Suki Home (2:53)
  10. Theme from an Unmade Silent Movie (2:22)
avatar van nlkink
geplaatst:
Norman 'Hurricane' Smith was geluidstechnicus bij EMI. In die functie kreeg hij in de periode 1963-1965 veel met The Beatles te maken. Hij schreef daarnaast af en toe ook nog wel eens een liedje en rond 1964 had hij een nummer geschreven wat hij aan Lennon & McCartney liet zien. Die waren in eerste instantie enthousiast en wilden het nummer opnemen. Een paar dagen later bleek het feest niet door te gaan. Reden was dat er nog geen liedje met vocalen van Ringo op de uit te brengen plaat stonden en het nummer van Smith was op z'n zachtst gezegd niet op de stem van de drummer geschreven. Daar de groepsleden zich toch ongemakkelijk voelden werd het wel aangekocht voor 'later' maar zelfs Smith moest toegeven dat de groep zich zo snel ontwikkelde dat het nummer al niet meer pastte op het opvolgende album. Welk nummer Smith aan de groep heeft verkocht heb ik persoonlijk nooit kunnen achterhalen. Tot zover The Beatles.
In 1971 nam Smith een demo op van een door hem geschreven nummer, Don't Let It Die, met de bedoeling om het John Lennon op te laten nemen.
De platenmaatschappij was echter zo enthousiast over de demo dat die na overleg op single werd uitgebracht, waarbij Norman Smith de artiestennaam Hurricane Smith kreeg aangemeten. De single werd een groot succes, maar de opvolger Oh Babe, What Would You Say werd een nog groter succes, ook in de VS. Prompt kreeg Smith een kaart van John Lennon: "Hello Normal, Congratulations with your hit! Cheers, John".
Hierna was het grotendeels afgelopen met Smith's hitsuccessen en dook hij met een Big Band het Britse cabaret circuit in.
Zelf kan ik helemaal niets met de muziek van Smith. Het klonk al gedateerd toen het uitkwam en zijn stem vind ik ronduit vreselijk om naar te luisteren. Ik hang verder ook geen waardering aan het album omdat ik alleen de twee singles ken. En dat is al meer dan genoeg. Een leuke muzikale voetnoot met een link naar The Beatles.