Frank Zappa - Halloween 78 (2025)

Alternatieve titel: Live at the Palladium, New York

Label: Zappa

1. 10-31-78 Show Start (1:28)
  2. Ancient Armaments (5:11)
  3. “Happy Halloween Everybody!” (3:44)
  4. Dancin’ Fool (4:34)
  5. Easy Meat (4:56)
  6. Honey, Don’t You Want a Man Like Me? (5:28)
  7. Keep It Greasy (3:04)
  8. The Meek Shall Inherit Nothing (3:30)
  9. City of Tiny Lites (10:09)
  10. Pound for a Brown (5:17)
  11. Thirteen (17:38)
  12. The Story of Ms. X (8:12)
  13. Nancy (1:57)
  14. Dinah-Moe Humm (5:16)
  15. Go Cry on Somebody Else’s Shoulder (2:10)
  16. Little Rubber Girl (3:17)
  17. The Idiot Bastard Son (2:30)
  18. Bobby Brown Goes Down (2:47)
  19. Conehead (8:41)
  20. Suicide Chump (11:10)
  21. Little House I Used to Live In (17:29)
  22. Watermelon in Easter Hay (13:25)
  23. Stink-Foot (8:35)
  24. Take Your Clothes Off When You Dance (5:02)
  25. Peaches en Regalia (2:59)
  26. Strictly Genteel (5:45)
  27. Sofa #2 (2:49)
  28. Packard Goose (19:22)
  29. Magic Fingers (2:43)
  30. Don’t Eat the Yellow Snow (2:24)
  31. Nanook Rubs It (5:26)
  32. St. Alfonzo’s Pancake Breakfast (1:50)
  33. Father O’Blivion (2:25)
  34. Rollo (2:33)
  35. Camarillo Brillo (3:27)
  36. Muffin Man (4:51)
  37. Black Napkins / The Deathless Horsie (16:40)
  38. 10-27-78 Show 1 Opening (4:29)
  39. Dancin’ Fool (3:26)
  40. Easy Meat (4:28)
  41. Honey, Don’t You Want a Man Like Me? (4:26)
  42. Keep It Greasy (3:03)
  43. The Meek Shall Inherit Nothing (3:30)
  44. City of Tiny Lites (9:41)
  45. A Pound for a Brown (15:46)
  46. Bobby Brown Goes Down (2:55)
  47. Conehead (3:27)
  48. Dance Contest (5:29)
  49. The Black Page #2 (2:46)
  50. Dance Contest Aftermath (1:29)
  51. Little House I Used to Live In (9:04)
  52. Magic Fingers (2:33)
  53. Don’t Eat the Yellow Snow (2:24)
  54. Nanook Rubs It (5:15)
  55. St. Alfonzo’s Pancake Breakfast (1:49)
  56. Father O’Blivion (2:27)
  57. Rollo (3:36)
  58. “Let Me Explain This to You. . .” (1:11)
  59. Dinah-Moe Humm (5:30)
  60. Camarillo Brillo (3:12)
  61. Muffin Man (4:11)
  62. Peaches en Regalia (3:56)
avatar van papat
Ancient Armaments klinkt in ieder geval moddervet..

avatar van Stalin
Had dit niet meer verwacht eerlijk gezegd. De Halloween audio dvd (van Dweezil toen nog) staat hier al sinds 2003 in de kast. En sinds die tijd hoopte ik al op een verdere officiële release van de almachtige en legendarische Halloween 1978 shows. Die heilige graal lijkt er nu dan toch eindelijk te komen.

Maar kan bij nader inzien mezelf toch niet betrappen op heel veel enthousiasme. Weer zo'n belachelijk dure en bovenal spuuglelijke schoenendoos met rubberen masker. Welke idioot bedenkt dit joh ? Zal Ahmet wel zijn...

Ik hoef het in elk geval niet in huis. Zou nog kunnen kiezen voor de 1 cd of 2 lp variant. Maar dan heb je (voor zover ik nu snel even heb kunnen checken) grotendeels dezelfde nummers die ook al op de Halloween Audio DVD uit 2003 staan.

Nee, ik wacht mooi op de Bongo Fury box en beluister de Halloween 1978 bootlegs die online staan wel weer, zoals bijvoorbeeld the floating tape.

Wat me echter nog wel opviel op de site van Universal is dat er bij deze release "Vol. 1" staat. Dus misschien dat er nog eens een volume 2 volgt met de andere shows van eind oktober 1978. Maar dan moet kluis kobold Joe Travers toch echt eerst alle door De Snor en zijn scheermesjes in stukken gesneden banden weer bijelkaar zien te vinden.

En dan gewoon in een (betaalbaar) doosje, zoals bij de recente 50th anniversary uitgaven of die Mothers 1971 box. Maar die achterlijke schoenendozen met al die prullaria doet ondergetekende niet aan mee. Dat is bijna nog triester dan de onderzetters en knikkers van Pink Floyd in recente jaren.

avatar van papat
Eens, die Halloween boxjes met masker heb ik tot nu toe ook allemaal laten liggen. Duur en ook een beetje belachelijk. Maar de samenvatting op 1 cd of 2LP lijkt me mooi, net als die van de andere Halloween uitgaves.

Ik had eigenlijk Bongo Fury verwacht. Ik hoop dan weer op een gewoon simpel boxje, zoals de vorige 50-uitgaven.

avatar van saxotoon
Hij komt net voor mijn verjaardag uit. Dus ik heb een exemplaar voor mezelf besteld

Bongo zal er dan nog niet zijn, verwacht ik.

avatar van EttaJamesBrown
Bij Zappa heb ik het idee dat die man in those days meer concerten gaf dan dagen in het jaar zaten.

avatar van Stalin
Ik lees de eerste berichten alweer over vertragingen met de verzending van deze nieuwe release van De Snor.

Iemand had mail van Universal gekregen dat zijn box met masker pas op 28 november verzonden zou worden. De 1 cd versie vanaf 7 november.

Hopelijk vanaf morgen wel te beluisteren op de streaming...

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Ik ben even de tel kwijt de hoeveelste Halloween release dit is, maar er staan een paar zaken bij voorbaat als een paal boven water:
1. Halloween was Zappa zijn favoriete feestdag en dat was voor hem een excuus om uit te pakken.
2. Het publiek in NY, waar hij altijd zijn Halloween shows gaf, bestaat voor het merendeel uit hardcore fans die komen om de show van het jaar te zien.
3. Ondanks de tour van dat moment, wilde Zappa van de Halloween shows iets speciaals maken.

Dat is een recept voor extravaganza en ook deze show stelt in die zin weer niet teleur.

De band van '78 bestaat uit de line-up: Vinnie Colaiuta: Drums, Arthur Barrow & Patrick O'Hearn: Bass, Tommy Mars & Peter Wolf: Keyboards, Denny Walley: Guitar and vocals, Ed Mann: Percussion en L. Shankar: Violin. Die laatste deed voor de gelegenheid mee en voegt met de elektrische viool weer een nieuwe dimensie toe aan de sound van Zappa, zoals Beefheart dat indertijd deed op Hot Rats (Little Pimp).

Deze twee concerten kennen in zichzelf twee gezichten. Er is het deel wat de band gedurende het jaar speelde tijdens de tournee en er zijn de nummers die voor de gelegenheid werden gespeeld voor deze show. En juist daar wordt het echt interessant. Het blokje Suicide Chump, Little House I Used to Live In en Watermelon in Easter Hay duurt bij elkaar bijna drie kwartier en laat precies zien waarom deze band geweldig was: improvisatie afgewisseld met strakke sessies en een onnavolgbare Vinnie Colaiuta die toch echt bewijst dat hij de beste drummer was waar Zappa ooit mee gewerkt heeft.

Als leek kan je je afvragen, heb je nou niet eens genoeg Zappa Halloween gezien? Zolang dit soort releases worden uitgebracht met deze geweldige geluidskwaliteit luidt mijn antwoord 'nee'.

The Present Day Composer Refuses to Die.

avatar van Stalin
Die versie van Suicide Chump heeft een heerlijke bluesy groove. Mede door de slide gitaar van Danny Walley met zijn "aluminium finger". Zappa en Danny leerden elkaar in 1957 kennen in Lancaster. Er was daar in de woestijn weinig anders te doen dan naar blues muziek luisteren. Een voorliefde die Zappa en Danny deelden en dus ook bijzonder dat Danny twee decennia later weer opduikt bij Zappa en met zijn slide gitaar die gezamenlijke liefde voor blues weer even terugbrengt in de muziek.

Danny zijn slide gitaar solo op de outro van Owed T' Alex op de originele Bat Chain Puller verdiend nog steeds een Nobelprijs overigehs.

Voor de rest eens met Maartenn wat betreft de lange en voornamelijk instrumentale huzarenstukken en uiteraard de percussionele kunsten van zeehond Vinnie Colaiuta, die tijdens deze opnames nog maar 22 jaar was. Het samenspel tussen Zappa en Vinnie blijft echt onnavolgbaar goed.

Ik merk de laatste jaren dat ik bij Zappa toch best vaak de korte nummers met platvloerse teksten zit te skippen. Misschien leuk als je onder invloed van drank of drugs als puber in Halloween kostuum in 1978 staat mee te zingen met teksten die je ouders af zouden keuren.

Maar persoonlijk kan ik een nummer als Honey, Don't You Want A Man Like Me echt niet meer horen. Vond het vroeger al op het randje en nu boycot ik het al helemaal. Ik zit zeker niet vanaf een moreel hoogpaard te prediken trouwens, want er zijn nog voldoende dubieuze teksten van De Snor waar ik nog wel plezier aan beleef.

Dat blijft toch wel het eeuwige dilemma met de beste man. Muzikaal zo uniek en vooruitstrevend, met melodieën die je soms een brok in de keel kunnen bezorgen. Tegelijkertijd zet hij bovenop zulke muziek soms de meest schunnige en dubieuze teksten. Alsof hij zichzelf moedwillig probeert te saboteren.

Vraag me overigens af of Suïcide Chump geschreven is nav de zelfmoord van Zappa zijn toenmalige road manager Ron Nehoda in 1977.

Meer info over dat incident via deze link.

avatar van papat
De blood spetter vinyl is binnen. Maar om nou te zeggen, wauw wat een blood spetters, nee. Beetje uitgesmeerde bloed restanten komt meer in de buurt. Maar goed, de “beetje uitgesmeerde bloed” vinyl version verkoopt toch minder goed denk ik.

Maar ok, de muziek: klinkt als een klok. Net voldoende nieuws om de aanschaf weer te rechtvaardigen. Ik dacht ooit, lang geleden, klaar te zijn met een cd of twintig van zappa, maar de verslaving is een feit.

avatar van Stalin
Vandaag alweer 32 jaar geleden dat De Snor vertrok op zijn laatste tournee. Ik zet Watermelon In Easter Hay nog maar weer even op en pink een traantje weg.