Loïs Lane - Ready to Move (2025)

Pop / Soul
Label: Zip

1. Love Vaccination (3:20)
  2. Ready to Move (2:42)
  3. Tears in My Eyes (3:01)
  4. The Best Is Yet to Come (3:30)
  5. Give Up the Fight (3:57)
  6. I'm So Glad That I'm a Woman (2:50)
  7. How I Wish (3:34)
  8. Baby You Should Be with Me (3:25)
  9. It's the First Time 2021 (3:55)
avatar van StefanK
Het vieren van jubileums binnen de muziek is hot. Al jaren. Zijn het niet de verjaardagen van de grootste hits van een artiest, dan zijn het wel de vieringen van de langdurigheid van een carrière. In dat geval viert Loïs Lane in 2025/2026 haar veertigste verjaardag. De Amsterdamse band met de zussen Monique en Suzanne Klemann in de spits stond in 1985 voor het eerst op het podium. Dankzij hits als It’s The First Time, Fortune Fairytales, Qualified en Tonight groeide de band uit tot een gevestigde naam binnen de Nederlandse muziekindustrie.

Hoewel de populariteit rond Loïs Lane eind jaren 90 afnam, bleven de Klemann-zussen muziek maken. Toch was er – los van wat singles – de afgelopen twaalf jaar geen spoor van een album te bekennen. Die veertigste verjaardag blijkt het perfecte moment om alsnog een nieuwe langspeler (getiteld Ready To Move) de wereld in te gooien. Al was het maar om het trouwe publiek te bedanken voor die afgelopen vier decennia.

Het album – vernoemd naar de gelijknamige single – is een plaat waarop Monique en Suzanne een heerlijk retro poppy, soulvol geluid laten horen. Zo hebben mid-tempo songs Love Vaccination, Tears In My Eyes, Give Up The Fight, How I Wish en Baby You Should Be With Me stuk voor stuk de vibes van Marvin Gaye, Al Green en Barry White die je meteen terugbrengen naar de 70’s. Ook leuk zijn de funky en dansbare songs The Best Is Yet To Come en Ready To Move (beide geïnspireerd op de Franse nu-disco band L’Impératrice), de Love Unlimited-cover I’m So Glad That I’m A Woman, en de update-versie van Loïs Lane’s grootste hit It’s The First Time uit 1989.

Een kritische noot is er ook, want ook al heeft Monique na al jaren nog steeds dat zoete en verleidelijke stemgeluid, het is jammer dat haar grote zus geen enkel solostuk binnen de liedjes voor haar rekening heeft genomen. Wie met Loïs Lane is opgegroeid weet namelijk dondersgoed dat Suzanne het ‘voor even’ ook prima alleen aankan. Met dit album laat de band – of eigenlijk Monique, die samen met gitarist/producer Xander Hubrecht bijna alle liedjes op deze langspeler geschreven heeft – zien dat volwassenheid na al die jaren nog steeds de boventoon voert.

De hits waren er al jaren niet meer, maar met Ready To Move bewijst Loïs Lane precies weer waarom die plek tussen het cultureel erfgoed van de Nederlandse muziekindustrie zo verdiend is. Een heerlijk album waar de liefde voor ‘echte muziek’ vanaf spat. En laten we de Klemann-zussen in godsnaam niet afrekenen op hun leeftijd, want die worden – net als goede wijn – met de jaren gewoon steeds beter.

Recensie | Loïs Lane - Ready To Move - nieuweplaat.nl