Bruno Müller....... Bruno wie? Denk niet dat hij hier in ons kikkerlandje heel erg bekend is.
Müller werd in 1969 geboren in Keulen. Op zijn 13e begint hij met gitaar spelen. In 2000 studeert hij in Keulen af als jazz gitarist bij ene professor Frank Haunschild. Vanaf 2000 speelt hij o.a. in de bands van Joe Sample, Randy Brecker en Don Grusin. Tussen 2007 en 2014 speelt Bruno in de IJslandse band Mezzoforte.
Dit album Inner Back Home is, voor zover mij bekend, het enige solo album dat hij heeft gemaakt. Zoals bij wel meer cd's in mijn aanzienlijke verzameling weet ik niet meer hoe of waar ik dit album ooit heb ontdekt. Maar....... het wordt regelmatig in het cd-laatje geschoven.
Opening Inner Back Home is een compositie van Müller en kent een heerlijke keyboard solo in het middendeel. Nummer heeft een lekkere groove die blijft hangen (oorwurmpje).
Joe's Tune is gecomponeerd door bassist Christian von Kaphengst (bijna een naam uit een stripverhaal).
Aan welke Joe het nummer werd opgedragen is mij onduidelijk. Fraaie percussie van Roland Peil.
Track 3 is het door Donny Hathaway gecomponeerde Someday We'll All Be Free. Ene Max Mutzke neemt de vocalen voor zijn rekening. Instrumentaal is het een prima nummer maar die zanger.........???!!!?????
Butterfly is een compositie van Herbie Hancock en een van de hoogtepunten van de CD, mede of vooral door de tenorsax/clarinet van Magnus Lindgren. Ook het slagwerk van Robert Mehmet Sinan Ikiz is een feestje om te beluisteren. Relaxed in het kwadraat.
SOS: lekker orgeltje, bespeeld door Ulf Kleiner. Nummer is geschreven door Müller.
Maxine komt oorspronkelijk van het album The Nightfly van Donald Fagen. Beetje heiligschennis om zo'n nummer te coveren..... Bruno zingt hier zelf. Op flügelhorn Till Brönner.
Blueno zet een klein beetje de gang er in. Weer een andere (prima) drummer: Mario Garrucio. Lekker groove. Fender Rhodes solo van Ulf Kleiner.
Crusade is wederom geschreven door bassist Von Kaphengst.
Grandma's Hands is een cover, ditmaal van Bill Withers. Jeff Cascaro is hier verantwoordelijk voor de vocalen.
Op Very Early een hoofdrol voor fluitist Magnus Lindgren. Track is gecomponeerd door Bill Evans en door diens trio reeds in 1962 opgenomen.
Lullaby For The 3BS is de eerste akoestische track op dit album. Alleen de gitaar van Müller met de percussie van Roland Peil.
De 12e track is wederom de Donny Hathaway cover Someday We'll All Be Free, maar nu geheel instrumentaal (beter.....). Trompet van Joo Cross is nu in de plaats van de vocalen toegevoegd.
Nummer is ook bijna twee keer zo lang als de 3e track.
Het slotakkoord is voor Jam. De Duitse vriendengroep Bruno Müller, Ulf Kleiner (keyboards) Christian von Kaphengst (bas) Flo Dauner (drums) en Roland Peil (percussie) maakt er nog even een funky feestje van.
Als ik hier op Musicmeter een stukkie schrijf over een album dan beluister ik de gehele CD met de koptelefoon op. Ik moet bekennen dat het geheel dan weinig indruk maakt. Tot heden stond Inner Back Home altijd als achtergrondmuziek op en dan vond ik het een fijn album.
Mocht er een lezer zijn die denkt: die Müller zou ik wel eens live willen zien...... Op 27 november staat hij samen met toetsenist Simon Oslender, bassist Will Lee en de wereldvermaarde, inmiddels hoogbejaarde drummer Steve Gadd in Tivoli Vredenburg. Er zijn op het moment van schrijven van dit bericht nog kaarten zie ik.
Ik zal er bij zijn, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik vooral voor Steve Gadd kom.