Elinborg - Í Ævir (2025)

Electronic / Folk
Label: Embassy of Music

1. Frá Morgni (0:49)
  2. Vatnsins Verur (3:50)
  3. Náttin Er Mítt Heim (3:37)
  4. Enn Livandi (4:05)
  5. Blóð (4:07)
  6. Troyst (4:22)
  7. Kærleikin (3:29)
  8. Sár (5:02)
  9. Til Myrkurs (2:29)
  10. Í Ævir (5:13)
avatar van Monsieur'
De debuutplaat van de eigenzinnige Elinborg. We hebben er lang op moeten wachten maar ze maakt het volledig waar. Getooid met vlechten prijkt de Faroëse op de diepblauwe hoes die een voorbode blijkt voor de inhoud; ijzig, stuwend, donker en mysterieus. Elinborg dompelt je in veertig minuten volledig onder in koud water, donkere ambient/electronica met eclectische folkklanken en bij vlagen harde beats.

Dit album moet echt even goed indalen; in het begin lijkt alles - ook doordat de taal onbekend is - op elkaar. Eenmaal goed in het album genesteld ontwarren de nummers zich en is het een prachtig gebalanceerd orkest van Noordelijke klanken. Het tweeluik Enn Livandi - Blod is van een bijzondere schoonheid. Blod kan in iedere donkere Scandinavische detective de lead-in zijn, wát een plaat.

Niet alles is koud. Kaerleikin is een nummer dat zó diep onder mijn huid is gekropen dat ik kan zeggen dat het één van de mooiste nummers is die ik ooit heb gehoord. Hoe koud de muziek bij vlagen ook kan voelen, de engelachtige zang van Elinborg is hier de warme deken tijdens een sneeuwstorm. Slotstuk Í Aevir (Forever) is zowaar een alternatieve clubbanger.

De muziek zal mogelijk nooit een echt groot publiek trekken, maar ik gun Elinborg vooral een alternatieve doorbraak vol met échte liefhebbers die begrijpen wat zij hier doet. Ik gun haar vooral ook een creatieve flow die ervoor zorgt dat we in afzienbare tijd een vervolg krijgen op dit weergaloze debuut - want ja, dit is pas een debuutplaat - en toch nu al een album voor mijn top 10 dit jaar.

avatar van dix
dix
Monsieur' schreef:
De muziek zal mogelijk nooit een echt groot publiek trekken
Dat weet je niet, haar zus doet inmiddels al wat grotere zalen.

dix schreef:
Dat weet je niet, haar zus doet inmiddels al wat grotere zalen.

Ik gun het Elinborg van harte, al kan ik mij voorstellen dat dark ambientpop in Faroëse taal niet snel de hitlijsten zal bestormen, hoop ik in ieder geval op meer bekendheid want dat verdient deze plaat.

Eivør is geen onbekende voor mij. Ook live wel eens mee mogen maken. Met het werk van haar zus was ik nog niet bekend.

Vrienden waren onlangs in Gothenburg en bezochten daar een concert waar Eivør, Ásgeir en Elinborg optraden. Vooral Elinborg maakte indruk werd me verteld.

En snel daarna kreeg ik van Monsieur' de mededeling dat dit album mij als Eivør liefhebber ook best zou kunnen bevallen.

En dat doet het zeker. Ik krijg er een beetje een GusGus gevoel bij. Niet dat het exact hetzelfde klinkt, maar ik ervaar eenzelfde vibe. En andere talen doen het al snel goed bij mij. Het geeft toch altijd weer een extra mysterieus tintje of zo.

Fijne elektronische klanken met een feeërieke ondertoon. Iets minder aards dan haar zus wellicht, maar daarom zeker niet minder fraai.

avatar van Monsieur'
Kaerleikin is hands-down het allermooiste nummer van dit jaar.