Mach & Jesse - Onkruid (1997)

Label: DJAX

1. Intro (1:06)
  2. Onkruid (2:18)
  3. Uit Je Dak (4:13)
  4. Ja, Ik Ben Geweest (2:47)
  5. Pot-ver Ju (4:18)

met Loco-Motief, Zebulon, Casto en Ruys

6. 06-Nico (1:07)
  7. '69 (3:37)
  8. Goeie Avond (4:16)
  9. Moordzaak (3:57)
  10. 06-Jeffrey (3:48)
  11. Neukende Politie Deel III (4:21)

met Casto, Clyde en Def P

12. Levenslessen (3:28)
  13. Straatrover (3:57)
  14. Les I (0:56)
  15. Inbraak (3:38)
  16. De Waarheid (4:33)

met Loco-Motief

17. Politieke Polikliniek (4:00)
  18. Rosaline (1:16)
  19. Shit, Weer Geen Hittt (4:14)
  20. 21ste Track (2:06)
  21. Aardmensen (2:33)
  22. AA (0:46)
  23. In Je Coma (4:12)
  24. Hoppa (6:27)
avatar van Boermetkiespijn
Wauw, ik was wel verrast toen ik zag dat deze plaat gewaardeerd werd op een 4,14. Toen zag ik dat er slechts 7 keer op gestemd is. Mach & Jesse zijn nooit echt ver gekomen. Sommige rappers zijn gemaakt om underground te blijven.
Als je deze plaat luistert begrijp je waarom ze weinig succesvol zijn gebleven: de beats zijn over het algemeen hard en oldskool. De teksten zijn niet alleen grof, ze slaan vaak nergens op en rijmen om het rijmen en zijn daarmee niet geschikt voor het grote publiek. Maar toch hou ik er wel van. Er worden originele samples gebruikt, en hoewel de teksten van slechte kwaliteit zijn, kun je wel merken dat het vernieuwend en creatief is.

Favorieten op deze plaat zijn "69" en "Neukende Politie Deel III".

Objectief en kritisch bekeken toch geen goede plaat.

avatar van Shelter
Dit is echt jeugdsentiment maar eerlijk gezegd is het inderdaad echt niet van hoog niveau.
Zelfde met Westklan - Taal van de straat, dat was toen echt de hiphop ook...maar nu ook weinig van over. Ik zal dit alleen nog opzetten vanwege de beats.

Deze plaat is een aanrader voor een ieder die op zoek is naar die ondergrondse sfeer uit de jaren 90 die alleen Nederhop je kan bieden... ook al klinkt het tegenwoordig wat gedateerd.
Op het album kun je horen dat Mach een meester is in het maken van rauwe pure hiphopbeats en dat Jesse een streepje voor heeft in het schrijven van teksten. Dit talent komt lekker uit de verf op nummers als "onkruid" en "uit je dak".
Beide heren komen wat platvloers, rebels en eigenzinnig over maar weten dit op originele wijze te verpakken in een humoristisch jasje. ("06-jeffrey", "ja, ik ben geweest ", "rosaline ", "iedereen wil ")
Gastrappers klinken niet altijd even duidelijk ("godverju ") maar doen lekker dwaas mee, een ieder in z'n eigen stijl. Het klinkt af en toe alsof de opname-sessies in de studio 1 groot feest moet zijn geweest; hiphop gepaard met veel lol, alcohol en weed. Zeker niet verkeerd!
Wat betreft het niveau; in vergelijking met nu klinkt het allemaal wat simpel maar we praten over een tijdperk waar de nederlandstalige rap nog minder ontwikkeld was dan nu evenals het aanbod van software en studioapparatuur. Internet bestond nog niet. Voor die tijd klinkt het album prima.

spacealist schreef:
Gastrappers klinken niet altijd even duidelijk ("pot ver ju ") maar doen lekker dwaas mee, een ieder in z'n eigen stijl. Het klinkt af en toe alsof de gezamenlijke opname-sessies in de studio 1 groot feest moet zijn geweest; hiphop gepaard met veel lol, alcohol en weed. Rommelig maar verder niet verkeerd.