Morrissey - Make-up Is a Lie (2026)

Rock / Pop
Label: Sire

1. You're Right, It's Time (3:48)
  2. Make-up Is a Lie (3:09)
  3. Notre-Dame (4:08)
  4. Amazona (4:11)
  5. Headache (4:20)
  6. Boulevard (5:40)
  7. Zoom Zoom the Little Boy (3:12)
  8. The Night Pop Dropped (4:24)
  9. Kerching Kerching (2:53)
  10. Lester Bangs (3:42)
  11. Many Icebergs Ago (5:24)
  12. The Monsters of Pig Alley (4:57)
Wat ik me vooral af vraag is of dit de grote cancelation tour gaat worden of dat ik hem nu gewoon 2 keer binnen 10 maanden ga zien. Ik denk 50/50

Ik trek dat Amazona echt heel slecht. Wat een piepnummer.

avatar van papat
Amazona is een van mijn favoriete nummers van Roxy Music. Wonderlijke keuze om te coveren. Ik weet niet goed wat ik er van vind. Morrissey blijft heel dicht bij het origineel waardoor het weinig toevoegt en vooral opvalt dat het minder goed is.

Ben eigenlijk wel benieuwd wat Bryan Ferry er zelf van vindt. Ferry is meester in het naar zijn eigen hand zetten van covers. Dat kunstje verstaat Morrissey niet. Zo vond ik bijvoorbeeld ook zijn cover van Satellite of Love van Lou Reed een flinke tegenvaller.

avatar van Roxy6
Ook bij mij is Arizona een van de toppers op Stranded van Roxy Music.

Ferry zingt het vrij uitgesproken en vooral de gitaar heeft een prominente rol, er zit een prachtige drive in het origineel, ben benieuwd wat Morrissey daarmee heeft gedaan.

SOAD schreef:
Ik trek dat Amazona echt heel slecht. Wat een piepnummer.

Hoe vond je het live?

aERodynamIC schreef:

Hoe vond je het live?

Enige nummer voor mij wat uit de toon viel helaas. Puike concert verder.

avatar van davevr
Wat een baalnummer. Ik had meer verwacht maar ik vond dus ook die satellite of love cover slecht.
Niet zijn sterkste kant.

Ik hoop echt, echt hard dat hij zijn teksten eens wat omhoog krikt want dat is echt abominabel tegenwoordig. Het lijkt alsof er net als bij the Beatles de vervanger van Paul een vervanger van Morrissey is opgedoken

avatar van Dr. Winston O'Boogie
SOAD schreef:
Enige nummer voor mij wat uit de toon viel helaas. Puike concert verder

Eens, was voor mij ook het minste nummer van de avond. Verder een fantastisch concert natuurlijk. Van mij mag hij volgende week weer komen.

avatar van Rain King
Vreselijk toxische vent die al jaren geen boeiende muziek meer maakt, hier loop ik met een grote boog omheen

Rain King schreef:
hier loop ik met een grote boog omheen

Blijkbaar niet want anders had je dit hier niet meegedeeld

avatar van Roxy6
Ik vind het ook fijn dat hij dit even deelde.

Maar ik hoor over de concerten toch veel goede berichten. En ben zelf wel benieuwd naar het nieuwe album.

Roxy6 schreef:

Ik heb daar enorm van genoten en vond de setlist beter dan in Amsterdam en qua zaal en mijn plaats had ik al helemaal niet te klagen (alhoewel daar de meningen wat over verschilden: ik vond het pure luxe).

Van het album heb ik korte stukken gehoord en ik moet zeggen dat mijn verwachtingen weer omhoog zijn gegaan na de vooruitgeschoven singles die ik prima vond maar niet meer dan dat.

Morrissey, 'Make-Up Is a Lie' Album Review - pastemagazine.com

Ik ga ze toch kopen maar mijn hoop is laag.
Moet wel zeggen dat ik sowieso Ringleader of the tormentors zijn laatste echt héél goede plaat vind.
Normaal staat er overal wel iets goeds op.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Off-topic discussie verwijderd.

Morrissey: is er momenteel een artiest waar het zo extreem zwart-wit is? En waar extreem het woord is dat vaak naar voren komt?!

De man zelf neemt geen blad voor de mond en gaat daar soms heel ver in. Zijn teksten, of het nu vroeger bij The Smiths was of solo roepen soms ook wel wat vragen op en ook daar neemt hij geen gas terug.
En dan de pers. Een groot deel van de pers haat hem, waar aan de andere kant een heel leger devote fans staat. Ga maar na: ondanks zijn vele cancellen van optredens verkoopt hij de zalen gewoon uit en zelfs een O2 in Londen is blijkbaar geen probleem.

Make-up Is a Lie is al aardig afgefakkelt zag ik, maar dan door recensenten die altijd al zwaar negatief over hem zijn. Wat heeft het dan voor zin om die recensies nog serieus te nemen? Zo vooringenomen lees je ze zelden. Het is dus een beetje zaak om de grijstinten op te zoeken als ze er zijn.

Behoor ik daar toe? Lastig. Ben sinds de jaren '80 een enorm groot Smiths-fan en ook solo ben ik hem blijven volgen. De teksten? Ik ben niet zo'n tekstenman dus dat gaat wel een beetje langs me heen. De uitspraken van de man? Die hebben geen invloed op mij als het gaat om het luisteren naar zijn muziek of het bezoeken van concerten. Vind ik het een rare snuiter? Ja best wel. Ik word er soms een beetje ongemakkelijk van als ik hem live aan het werk zie, maar ik blijf genieten van zijn muziek en uiteindelijk draait het daar om. Voor mij wel. Dat anderen daar anders in staan kan ik begrijpen, maar aan vooringenomen recensies heb ik niet veel en met persoonlijke opmerkingen die niks met het album te maken hebben en die ook op deze site gepost worden kan ik dan ook niks.

Iedereen kent de worsteling die Morrissey heeft met platenmaatschappijen. Bonfire of Teenagers heeft dan ook wel een cultstatus inmiddels. Dat album kwam er niet en nu Morrissey weer onderdak heeft gevonden bij Sire is er Make-up Is a Lie: andere nummers, in een andere periode opgenomen, hier geen gastartiesten als Flea of Iggy Pop en andere mensen die met hem meegeschreven hebben.
Bonfire was blijkbaar nogal politiek geladen en Make-up Is a Lie is meer persoonlijker en cultureel.

Heeft vergelijken met The Smiths zin? Ik denk van niet. Morrissey is inmiddels al zo lang solo bezig dat als je dan vergelijken wilt je dat met zijn solo-albums kunt doen. En dan kan ik al kort zijn: zijn latere albums klinken toch anders dan zijn eerste. Ik hoor wel bij de groep fans die die latere albums wel degelijk kunnen appreciëren, wetende dat een meesterwerk als Viva Hate of Vauxhall and I er niet meer in zal zitten.

En dat gaat dus inderdaad op voor Make-up Is a Lie. Het klinkt prima, maar ergens ook een beetje lui. Het blijft allemaal een beetje aan de oppervlakte hangen. Maar tegelijkertijd zingt ie net als op zijn laatste albums beter dan ooit en dat terwijl je zou mogen verwachten dat het op zijn leeftijd wat minder zou worden.
De nummers zijn pakkend, maar weten me ook weer niet voldoende te raken. Het is degelijk en binnen de lijntjes allemaal.

Als Morrissey-fan vind ik het heerlijk om weer een album voorgeschoteld te krijgen en Make-up Is a Lie is zeker genietbaar voor mij met echt wel wat uitschieters als The Monsters of Pig Alley of Many Icebergs Ago bijvoorbeeld. En de Marc Almond-liefhebber in mij kan ook wel wat met de pathos in nummers als Boulevard, maar daarnaast staan er ook net iets te veel nummers tussen die niet verder komen dan 'wel aardig' (de titeltrack, Amazona of het in mijn oren wat nietszeggende Kerching Kerching waar gevoelsmatig meer uit te halen was).

Verrassingen zijn er in de vorm van The Night Pop Dropped waar ik een Blondie/disco-vibe ervaar. Misschien had Kula Shaker het ook op kunnen nemen voor hun laatste album.

Gaat Make-up Is a Lie verandering brengen in al het bovenstaande? Nee. Hij zal gehaat worden door de mensen die hem haten en geadoreerd door degenen die dat al jaren doen. Nog veel meer mensen zullen zeggen Morris-wie? Want dat hoorde ik ook heel veel toen ik zei naar zijn concerten te gaan.

We leven niet meer in de jaren '80 waar hij op een voetstuk stond met The Smiths. Morrissey is niet meer zo relevant. Het is 2026 en daarin krijgen we een degelijk Morrissey album waar ik als liefhebber tevreden mee ben. Ik was en ben gek op I Am Not a Dog on a Chain, Low in High School en World Peace Is None of Your Business en voor nu zeg ik dat dit album dat niveau net niet haalt, maar misschien na vele draaibeurten dat de klik net wat groter gaat worden.
Ik ben blij dat ie weer in de belangstelling staat, er dan toch een nieuw album is gekomen en ik hem binnen een jaar twee keer live heb kunnen zien waar ik dacht dat zijn optreden in Utrecht in 2014 wel de laatste zou zijn voor mij.

Morrissey niet voor u? Loop er met een boog omheen zou ik zeggen; u weet immers nu wel hoe het ervoor staat bij als het om Moz gaat, niks nieuws onder de horizon

avatar van devel-hunt
Voornamelijk. De Engelse pers heeft een hekel aan Morrissey. Een man die van zijn hart geen moordkuil maakt en dus vaak nogal omstreden standpunten heeft, hetgeen niet gezegd mag worden, waardoor vooral de linkse pers hem haat, Morrissey zegt wat hij vindt en vermoed, daarnaast is hij nogal eigengereid en trekt hij zich niets aan en bind nooit in, over dierenleed is hij duidelijk, de bio industrie vergelijkt hij met de holocaust, het zijn levende wezens met gevoel. Angsten. Liefde en een eigen persoonlijkheid. Daar heeft hij gewoon gelijk in. Een unieke persoonlijkheid, dat mag wel gezegd, Ik ben benieuwd naar zijn nieuwe worp, morgen op vinyl.kopen.

devel-hunt schreef:

Het is gewoon nogal saai wat hij zegt. Hij zegt nooit eens iets nieuws. Het blijft gewoon een relnicht die heel de tijd zegt dat hij niets mag zeggen en het ondertussen heel de tijd zegt. Beetje flauw.

Nu, hij staat nog steeds in mijn Pantheon van muzikale helden. Deze komt ook binnen maar de voorgeschoven singles doen nu ook geen nieuw meesterwerk vermoeden.

avatar van Juul1998B
Mij deden de singles ook niet veel. Hopelijk blijken de andere nummers los van make up is a lie veel beter te zijn.
Ik ga er voor zitten!

avatar van Juul1998B
Grappig, de beste nummers zitten aan het allerbegin, en het slot.
Daar tussenin veel middelmaat helaas.
Ik kom niet verder dan 3,5* momenteel.
Toch een stapje terug t.o.v het vorige album maar slecht allerminst, gewoon een erg degelijk album.

avatar van papat
Ik deze misschien wel iets beter dan de vorige. Wellicht doordat ik er niet zo veel van verwachtte, maar ik moet zeggen dat ik er erg van kan genieten op het moment. De uitspraak van het frans is af en toe wat wonderlijk. Ik vind de band lekker strak spelen. Op de oortjes klinkt het alvast erg lekker, vinyl komt binnenkort binnen.

Kortom: laat je niet afleiden door al die personen die eerst een liter azijn drinken voordat ze iets over Morrissey roepen. Gewoon luisteren.

Bijna alle nummers die gepland waren voor het album Without Music the World Dies staan nu op Make-up Is a Lie:

New Recording. - MESSAGES FROM MORRISSEY - MORRISSEY CENTRAL - morrisseycentral.com

Happy New Tears staat op de deluxe versie van Make-up Is a Lie.

Benieuwd of Bonfire of Teenagers dan ook nog uit gaat komen in licht gewijzigde vorm wellicht.

avatar van davevr
Morrissey blijft de koning van de contradictie. Hij vult moeiteloos de O2 Arena, staat dagelijks in de bladen, maar blijft klagen over platenlabels alsof hij nog steeds die eenzame tiener in Manchester is. Het nieuwe album is gelukkig beter dan de eerste singles deden vermoeden, maar de kwaliteitsverschillen tussen de tracks zijn enorm.

De Hoogtepunten:

Terug naar de 90s met Monsters of Pig Alley: Met afstand het beste nummer. De lichte country-vibe en de melancholische ondertoon grijpen terug naar de Vauxhall and I-periode. Dit is de Morrissey die we willen horen: doorleefd en sfeervol. Denk Life is a pigsty (maar nu ook niet zo goed).

Boulevard & Headache: Twee sterke troeven. Boulevard is simpelweg een mooi, degelijk nummer. Headache intrigeert door de wat vreemde stemgebruik, maar tekstueel is het een schot in de roos.

Make Up is a Lie: Ondanks de grillige structuur (twee nummers die aan elkaar geplakt lijken) blijft het overeind.

Many icebergs ago : Moz unleashed his inner Nick Cave of zoiets.

De "Skip"-sectie: of we noemen het curiosa en Missers

Amazonia & Notre Dame: Een zwakke cover (niet de eerste in zijn oeuvre) en een tekstueel wanproduct. Deze hadden de plaat nooit mogen halen.

The Night Pop Dropped & Lester Bangs: Saaiheid troef. De ironie is tastbaar: Lester Bangs zou dit nummer eigenhandig hebben afgeslacht, waarna Morrissey er weer een verongelijkt nummer over zou schrijven. Een vicieuze cirkel van verveling. De tekst van Lester Bangs zelf is goed.

Zoom Zoom: Een refrein zo onnozel dat zelfs de K3-generatie hier thuis het meezingt. Grappig voor even, maar een dieptepunt voor de serieuze fan. Je krijgt er een headache van.

Dus een sterke EP of middelmatige plaat.

Ik stel mijn mening al bij. Nu aardig vaak gehoord (mp3), daarna op de koptelefoon (beviel goed) en nu ook op vinyl en ik merk dat het verslavend lekker is. Zijn zang op dit album bevalt me enorm en ook de productie vind ik fijn.

Ja, mijn mening blijft staan, maar dat halfje extra mag er nu gewoon bij.

Aantal keer geluisterd nu en ben redelijk positief, al staan er voor mij een aantal nummers op die de plank missen.

BESTE SONGS

The Monsters of Pig Alley 5*