Daemonia Nymphe - Daemonia Nymphe (2002)

Alternatieve titel: Δαιμόνια Νύμφη

Griekenland
Folk / Wereld
Label: Prikosnovénie

1. Message Horn's Enchanting Echo (2:17)
  2. Ida's Dactyls (4:05)

met Alkinoos Ioannidis

3. Summoning Divine Selene (3:21)
  4. Hades (2:23)
  5. Dance of the Satyrs (4:07)
  6. Korai Rejoicing in Antron (0:46)
  7. Nymphs of the Seagod Nereus (4:51)
  8. Hymn to Bacchus (7:28)
  9. Invoking Pan (6:43)
avatar van AlexvanKuik
Hmm, niet erg populair hier, zo te zien.
Deze band heb ik mede ontdekt wegens mijn eigen Griekse afkomst (ik ben zelf half Griek, dus ik heb ze een keertje live gezien. Prechtig was dat).
Voor de duidelijkheid, Daemonia Nymphe componeren en spelen muziek met oud-Griekse muziekinstrumenten, zoals de Lyra, de Varvitos, de Avlos etc. Maar hun muziek is absoluut niet oud-Grieks. Het is eerder een moderne artistieke interpretatie van wat onze voorvaderen met hun muziek zouden willen zeggen.
Hun muziek heeft een diepe heidense/mystieke sfeer, en is voornamelijk geweid aan godheden en mythische wezens (satyren, nymfen etc.) van de Griekse oudheid.
Persoonlijk vind ik dit hun beste plaat. Hun eerste was net iets te simplistisch, terwijl hun nieuwste net iets te veel naar Dead Can Dance neigd. Deze hier is unieker.

avatar van jorro
Daemonia Nymphe maakt muziek geïnspireerd door de oude Griekse cultuur en mythologie. Ze gebruiken traditionele instrumenten zoals de lyra (lier), panfluit en dubbele fluit om een mystieke sfeer te creëren.
De muziek op dit album klinkt dromerig en spiritueel, met veel invloeden uit de Griekse oudheid. De nummers hebben vaak betoverende zang, zachte percussie en melodieën die doen denken aan oude Griekse rituelen.

De titel van de opener Message Horn's Enchanting Echo gaat over het betoverende geluid van een hoorn die een boodschap overbrengt. Dit verwijst naar oude Griekse rituelen of mythologische verhalen waarin muziekinstrumenten werden gebruikt om met goden of andere wezens te communiceren. (6)

De muziek van Ida’s Dactyls heeft een mystieke en spirituele sfeer door het gebruik van oude Griekse instrumenten zoals de lyra en fluiten. Het nummer klinkt alsof het uit een oude Griekse tempel komt, met zachte percussie en betoverende melodieën. De titel verwijst naar de Dactylen van Ida, mythische wezens die volgens oude Griekse verhalen leefden op de berg Ida. Ze waren smeden en tovenaars die de jonge god Zeus beschermden en opvoedden. De tekst roept waarschijnlijk beelden op van oude rituelen en magie. Het nummer voelt als een eerbetoon aan deze mystieke figuren en hun band met de natuur en de goden. (6.5)

Summoning Divine Selene klinkt alsof het een oud ritueel oproept, met langzame, hypnotiserende melodieën en zachte zang. De titel refereert aan Selene, de Griekse godin van de maan. In de tekst wordt Selene opgeroepen of geëerd. Dit doet denken aan oude maanrituelen, waarbij mensen de godin smeekten om licht, bescherming of inzicht. Het nummer voelt als een spirituele ervaring, alsof de luisteraar deelneemt aan een ceremonie om de kracht van de maan aan te roepen. (7)

Hades heeft een donkere en mysterieuze sfeer, met lage klanken en ritmische percussie. Traditionele Griekse instrumenten, zoals de lyra, worden gecombineerd met koorzang die klinkt als een oude Griekse ceremonie. De titel verwijst naar Hades, de god van de onderwereld in de Griekse mythologie. De tekst lijkt te gaan over de reis naar de onderwereld of het oproepen van Hades. Dit symboliseert dood, mysterie en het onbekende. Het nummer voelt intens en plechtig, alsof het de luisteraar meeneemt naar de wereld van de doden, waar respect en angst samenkomen. (6)

Dance of the Satyrs heeft een opzwepende en ritmische sfeer, met veel gebruik van percussie en snaarinstrumenten die doen denken aan oude Griekse feesten. De titel verwijst naar de satyrs, mythische wezens die bekend stonden om hun wilde dansen en vieringen in de natuur. Ze waren volgelingen van de god Dionysus, de god van wijn en plezier. De tekst en muziek roepen beelden op van een vrolijke en chaotische dans, waarin de satyrs hun vrijheid en energie laten zien. Dit nummer voelt speels en levendig, en symboliseert de vreugde en het vieren van het leven. (8,5)

Korai Rejoicing in Antron is een kort instrumentaal intermezzo van 46 seconden.

De muziek van Nymphs of the Seagod Nereus heeft een mystieke en kalme sfeer, met zachte snaarinstrumenten en zang die een dromerige klank geven. De drums zijn wel krachtig. Het nummer gaat over de nimfen van Nereus, een zeegod uit de Griekse mythologie. Nereus werd gezien als een wijze en vriendelijke god van de zee, en zijn dochters, de Nereïden, waren waternimfen die beschermers van zeelieden waren. De tekst en melodie roepen het beeld op van dansende nimfen in de golven. Het nummer straalt rust en respect voor de natuur uit en symboliseert de kracht en schoonheid van de zee. (7,5)

Hymn to Bachus heeft een mysterieus en ritmisch karakter. Bacchus (Dionysos), is de Griekse god van wijn, feest en extase. In de Griekse mythologie werd hij vereerd met muziek, dans en offers. De tekst is een lofzang op Bacchus, waarin zijn kracht en invloed op vreugde en loslaten wordt bezongen. Het nummer roept een sfeer op van oude rituelen en vieringen, waar mensen zich overgeven aan vreugde en vrijheid. (7,5)

Afsluiter Invoking Pan heeft een mystieke en rustgevende sfeer. De titel verwijst naar Pan, de Griekse god van natuur, bossen, wilde dieren en herders. Pan wordt vaak afgebeeld met hoorns en bokkenpoten, en hij staat bekend om zijn liefde voor muziek en fluiten. De tekst roept Pan aan en vraagt om zijn bescherming en zegen. Het nummer straalt een gevoel van verbinding met de natuur uit en herinnert aan oude Griekse rituelen en tradities. (8)

Conclusie
Daemonia Nymphe is een bijzonder album dat je meeneemt naar de sfeer van het oude Griekenland. De muziek is mystiek, spiritueel en roept beelden op van oude rituelen, goden en mythologische wezens. Door het gebruik van traditionele Griekse instrumenten zoals de lyra en panfluit voelt het album authentiek en tijdloos aan. Elk nummer vertelt een eigen verhaal, geïnspireerd door de Griekse mythologie. Vooral Dance of the Satyrs en Invoking Pan springen eruit door hun levendige en rustgevende klanken. Dit album is een aanrader voor liefhebbers van wereldmuziek en mythologische thema's. Een betoverende luisterervaring

Waardering 7,1