Max Roach - Max Roach + 4 (1956)

Jazz
Label: EmArcy

1. Ezz-Thetic (9:18)
  2. Dr. Free-Zee (2:06)
  3. Just One of Those Things (7:18)
  4. Mr. X (5:15)
  5. Body and Soul (6:50)
  6. Woody 'n You (6:51)
  7. It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing) * (4:45)
  8. Love Letters * (8:57)
  9. Minor Trouble * (6:58)
Mssr Renard
Lekker drukke plaat met Sonny Rollins op sax en Kenny Dorham op trompet.

Verder Roach op drums , Ray Bryant op piano en George Morrow op contrabas.

De linernotes vertellen het trieste verhaal dat Roach tegelijkertijd zijn trompettist en pianist verloor bij een auto ongeluk in 1956. De linernotes vertellen nog wel meer, maar dat is vast ook op Wikipedia te lezen.

Wat we hier hebben is een quintet waar de solo's gelijkmatig zijn verdeeld en er zijn dus ook de nodige drumsolo's, wat ik dan wel erg leuk vind. In Dr. Free-Zee speelt Roach ook pauken terwijl hij zichzelf begeleidt op drums. Voor 1956 best vooruitstrevend denk ik.

Just One of Those Things is echt een supersnelle song, waardoor de solo's ook supersnel moeten worden gespeeld. Ik vind het echt een knap staaltje.

Soledad
Die trompettist was niemand minder dan legende Clifford Brown. De pianist was Richie Powell: eveneens een getalenteerd muzikant. Wie weet hoe met name Brown zich door had ontwikkelt als hij niet in de auto was gestapt die bewuste middag.

avatar van Tony
Wat een fantastische drummer was Roach toch. Ook op deze plaat van de buitencategorie, luister maar eens naar Dr. Free Zee, wat bijna een volledige drumsolo is.