Innersoul - The Theory (1996)

Label: Mix It Up

6. Whoiszim
  7. Rooftop
  8. Jump on It
  9. All the Way to Music
  10. What Is It (Jazz or Hip-Hop?)
  11. A Different Type of Brother
  12. Young & Ready
  13. It's the Right Time [Remix]
  14. The Theory of Zen
  15. Tragic *
  16. Wondering *
avatar van Verbston
Toen ik dit album ontdekte werd ik helemaal lyrisch. Ik kende het niet en vrienden van me (hiphopheads) ook niet, maar t was zo solid en goed!!

Dit is een van de meest zeldzame hiphop albums die je zal tegenkomen die bovendien ook nog eens erg dope is!
Er is weinig bekend van Innersoul, eigenlijk niks. Dit is het enige album die hij uitgebracht heeft, ook alleen op cd verkrijgbaar en niet op LP. Daarbij is ook de 12" single verschenen van It's The Right Time. Meer niet. Ohja nog een featuring met Nine op de single Forever (Verbal Assault) van Mop Top. (maar die hebben ook maar 1 single uitgebracht)

Het album wordt gekenmerkt door een volle jazzy/soul sound ondersteund door harde breaks. De productie is van de totaal onbekende DJ Choco, Carlos Bess & KAEZ. Waarbij de betere nummers van de hand van DJ Choco en Carlos Bess zijn.
Innersoul heeft een duidelijke en prettige stem. Hij heeft zn flow erg goed onder controle en kan daardoor zonder moeite switchen tussen een off- of on-beat style. Inhoudelijk wil ik niet teveel in details treden (is ook het laatste waar ik naar luister), maar op dat gebied heeft hij het ook goed voor elkaar en verkondigt over het algemeen positive lyrics.

Het eerste nummer van dit album is serieus 1 van de beste intro's ooit. De opbouw die erin zit is subliem en je hebt zin in wat er gaat komen! Dat gevoel wordt gelijk overgepakt in How Ya Gonna Do It.
Het thema dat terugkomt in veel nummers is: de switch van iemand die op straat rondhangt, bitches played en niets creeert tot iemand die iets doet met zn leven, voor 1 vrouw gaat en dingen voortbrengt. Dat begint bij How Ya Gonna Do It en gaat verder in It's The Right Time, Looking For Survival, All The Way To Music en wordt geanalyseerd en op teruggeblikt in The Theory Of Zen.
In A Different Type Of Brother kruipt hij op een sarcastische en grappige manier in de huid van iemand die hij niet (meer) is.
Young & Ready is mooi staaltje storytellin' over een goed uitziende maar minderjarige chick die zich opdringt aan hem.

Ik geef het album een 4,5 omdat het 2 nietszeggende skits bevat en 2 nummers (Whoiszim en What Is It) die wat mij betreft wat uit de toon vallen, maar wel harde drumbreaks bevatten. Maar de rest is van dusdanige kwaliteit dat het toch bijna de maximale score krijgt.

Het is een album gekenmerkt door extremen: totaal onbekend, maar hoog van kwaliteit en een DJ Choco! die dikke beats maakt, haha!

De keus bij een album zoals deze is altijd lastig, maar mn 3 favo's voor nu: What About Your Soul, All The Way To Music & It's The Right Time (remix)

Mb.
Leuk dat dit album aandacht krijgt. Sfeervol album met goede producties en een degelijke rapper. Qua stem en stemgebruik valt Innersoul wat mij betreft wel in de middelmaat, maar dat is meer een kwestie van smaak dat 'n daadwerkelijk kritiekpunt.

Voor mij een 5 waard. Ieder nummer is goed en ik hou van de zelfbewuste relaxte hiphop die dit album neer zet. Zou inderdaad meer aandacht moeten krijgen als je het aan mij vraagt

Wat een ramp dat dit album geen herkenning krijgt. Laat me afvragen of er met de smaak van mensen iets niet klopt want als je van echt diepgaande spirituele hiphop houdt is dit een straaltje perfectie.

avatar van Angelo
Inderdaad, zeker een toffe plaat. Ergens jammer dat het niet helemaal perfect is, want dat had het wel kunnen zijn. Innersoul brengt z'n nummers met de nodige enthousiasme, maar de enthousiasme kan zijn gebrek aan skills niet verbloemen (hij is niet beter dan een doorsnee rapper). Daarnaast hadden de teksten ook wat beter uitgewerkt kunnen worden. De leuke ideeën zijn er zeker, maar of er genoeg over nagedacht is is een tweede. De nogal repetitieve refreinen van Looking For Survival of Whoiszim zijn bijvoorbeeld van die minpunten. Wat The Theory echter naar ruime voldoende weet te brengen is de prachtige productie. Heerlijk rustig en soulvol, nagenoeg perfect naar mijn idee! Een interessante feature komt overigens van de achtergrondzangeres op All the Way to Music; de stem van haar klinkt bijna exact hetzelfde als die van Aaliyah (ik had gisteren zowel dit album als Aaliyah’s One in a Million beluisterd en de overeenkomsten in de vocalen viel me eigenlijk voor het eerst zo duidelijk op)! Zoals gezegd: 'n toffe plaat, eentje die - ondanks de kleine kritiekpunten - absoluut meer stemmen verdient.

avatar van Elohim
Kerel heeft dope flows, maar is juist voor die tijd niet zo zeer interessant. Beats zijn ook dope, maar vaak ook niet heel speciaal voor die tijd. Ik krijg erg de neiging om, bijvoorbeeld, Organized Konfusion te gaan luisteren nu. De refreintjes zijn bijna altijd uitgekauwd (dan vooral de structuur ervan), en de teksten in de coupletjes zijn ook niet zo interessant. Het begint al met die intro waarin hij als een zanger met een diepe stem even zeer diepgaand gaat vertellen dat het de ziel is die we moeten beminnen, niet het lichaam... Het enige wat ik kan denken, ik ben nu eenmaal een filosoof: Wat is die ziel waar je het over hebt? Wat moet ik me daarbij voorstellen? Maar dan zoek ik misschien ietwat teveel intellect of kennis van zaken bij een rapper. Daarna zette ik meteen Eyedea's Song About a Song op.
En kom op, diepgaande spirituele hiphop? Excuseer mij als ik ook hier eventjes uitwijk naar een andere artiest. Son of Saturn, om precies te zijn. En okay, dan hoeft het niet per se spiritueel in die zin te zijn. Dan is Ali Dahesh nog steeds een beter voorbeeld. Die voorbeelden zijn voor mij diepgaande spirituele hiphop. Dit is meer oppervlakkige "let's better our lives" muziek. Niks mis mee, iemand die zo'n geluid voortbrengt heeft hoogstwaarschijnlijk zeker wel goede intenties, maar dat is socio-economisch, niet spiritueel.

Ter conclusie: Beats zijn dope. Daar is verder eigenlijk weinig op af te dingen. De MC is niet verkeerd, maar kan de aandacht er moeilijk bijhouden, dit voornamelijk door een gebrek aan meerdere flows, een niet zeer interessant stemgeluid, niet veel variatie in onderwerpen en ook die onderwerpen die besproken worden, blijven eigenlijk redelijk onderbelicht. Zeker geen verkeerd album, maar het mist de originaliteit, diepgang en kwaliteit om écht memorabel te zijn. 3,5*

avatar van Verbston
Vorige maand voor 't eerst verschenen op vinyl! Staan 2 unreleased (of nieuwe?) bonustracks op, ben benieuwd.

Heb m inmiddels op de mat gekregen